Potasiul este unul dintre cei mai importanți nutrienți. Acesta are un rol esențial în menținerea echilibrului de electroliți și lichide în organism. O cantitate suficientă de potasiu în corp scade riscul apariţiei pietrelor la rinichi. Dar și riscul de accident cerebral vascular. Medicii spun că organismul uman are nevoie de o cantitate minimă de potasiu, mai exact de 100 mg, în mod regulat, pentru a susține funcțiile esențiale ale corpului.
Printre beneficiile pe care potasiul le are pentru sănătate se numără și îmbunătățirea sănătății osoase, stabilizarea funcției neurale sau reglarea tensiunii arteriale. În plus, poate și să reducă nivelul stresului și al anxietății.
Iată de ce potasiul este atât de necesar organismului uman:
Reglează nivelul de zahăr din sânge
O diminuare a nivelului de potasiu poate determina scăderea nivelului de zahăr din sânge, iar acest lucru duce la apariția durerilor de cap, a transpirației, a stărilor de nervozitate.
Medicii spun că persoanele care au diabet trebuie să-ți mențină potasiul la un nivel optim. Tocmai pentru a minimiza șansele de creștere sau de scădere a nivelului de insulină și glucoză, prin stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
Citește și CELE MAI GRAVE AFECȚIUNI PROVOCATE DE MIGRENE
Contribuie la menținerea sănătății osoase
Acest mineral are anumite proprietăți care stabilizează diferiți acizi organici și care ajută la menținerea calciului, implicit la rezistența osoasă.
Există studii care susțin că un consum de fructe și legume bogate în potasiu poate favoriza menținerea densității osoase pentru mult timp.
Citește și Osteoporoza sau boala “oaselor poroase”. Simptome, cauze şi metode de preventive.
Reglează tensiunea arterială
Potasiul este util în menținerea tensiunii arteriale la un nivel normal, acest lucru ducând la minimalizarea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare.
Reduce stresul și anxietatea care dăunează grav sănătății organismului uman. În plus, ameliorează inclusiv celulita.
Citește și Studiu: Stresul ne modifică ADN-ul și ne scurtează viața
Principalele simptome ale deficitului de potasiu
– oboseală persistentă
– slăbiciune musculară
– sete continuă
– constipație
– dereglări ale funcției renale
Surse alimentare de potasiu
Alimentele bogate în potasiu ar trebui să se regăsească zilnic într-o dietă echilibrată.
Iată care sunt cele mai bune surse alimentare de potasiu:
Cartofii dulci
Mai puţin populari în meniul românilor, cartofii dulci sunt consideraţi a fi una dintre cele mai bogate surse de potasiu. Un astfel de cartof conţine circa 0,7 grame de potasiu şi 130 kcal, aproximativ 17% din doza zilnică recomandată.
În afara de mineralul responsabil cu echilibrul electrolitic al organismului, cartofii dulci mai conţin beta-caroten şi vitamina A, antioxidanţi cu numeroase proprietăţi benefice pentru sănătate.
Citește și Combinații periculoase de alimente și medicamente
Frunzele de sfeclă
Frunzele sfeclei nu excelează doar la capitolul vitamina A, pe care o furnizează din plin, ci şi în privinţa aportului de potasiu – de circa 0,65 grame în 80 de grame de frunze.
Dacă nu aţi mai consumat până acum, este bine să ştiţi că frunzele de sfeclă înlocuiesc cu succes varza în orice tip de reţetă.
Citește și Remedii naturiste pentru cele mai des întâlnite boli
Fasolea albă
Fasolea albă, la fel ca alte leguminoase, este o sursă excelentă de amidon, proteine şi fibre.
O cantitate de 80 de grame de fasole uscată conţine 0,6 grame de potasiu. În plus, completează şi necesarul zilnic de fier, un alt mineral esenţial bunei funcţionări a organismului.
Citește și CE ESTE ANEMIA. SIMPTOME, FACTORI DE RISC ŞI METODE DE PREVENŢIE
Curmalele
Mai rar asociate cu sursele naturale de potasiu, curmalele furnizează acest mineral într-o cantitate de aproximativ 0,5 grame, în fiecare porţie de câte 100 de grame.
Iaurtul
Recunoscut mai degrabă pentru conţinutul de calciu şi probiotice, iaurtul este totodată o sursă excelentă de potasiu. Circa 230 ml de iaurt conţin 0,57 grame din acest mineral.
Roşiile
Doar 50 de grame de pastă de roşii conţin 2,8 miligrame de vitamina E (o cincime din doza zilnică recomandată), 0,6 grame de potasiu, 34 miligrame de licopen (antioxidant despre care s-a descoperit că ar preveni numeroase tipuri de cancer).
Stafidele
Uşor de introdus în gustări sănătoase, stafidele contribuie şi ele din plin la completarea necesarului zilnic de potasiu, cu aproximativ 0,5 grame din acest mineral pentru fiecare porţie de 50 de grame.
Scoicile
În 85 de grame de scoici se află 0,53 grame de potasiu, 126 kcal şi cantităţi importante de fier şi vitamina B12.
Citește și CUM ALEGEM UN PEȘTE PROASPĂT?
Legumele cu frunze verzi
Varza kale, mangoldul (sfecla elveţiană, cu textură asemănătoare spanacului) şi alte legume cu fruze verzi conţin, în fiecare 100 de grame consumate, câte 0,6 grame de potasiu, ceea ce asigură 16% din necesarul zilnic.
Cartofii copţi
În doar 100 de grame de cartofi copţi, consumaţi cu tot cu coajă, se regăsesc 0,53 grame de potasiu, adică 15% din doza zilnică recomandată.
Întrucât conţin o cantitate mare de carbohidraţi simpli, cartofii copţi nu sunt recomandaţi persoanelor diagnosticate cu diabet, spre deosebire de cartofii dulci.
Citește și Studiu: Stresul posibilă cauza a apariţiei diabetului de tip 2 la femei
Caisele uscate
Mai puţin cunoscute pentru conţinutul lor ridicat de potasiu, 100 de grame de caise uscate furnizează 1,2 grame din acest mineral, acoperind până la 33% din necesarul zilnic. Alte fructe uscate bogate în potasiu sunt piersicile şi prunele.
Somonul
În afară de acizii graşi esenţiali omega-3 din conţinutul acestui tip de carne, somonul se remarcă şi printr-un aport bogat de potasiu (0,6 grame într-o porţie de 100 de grame).
Mineralul mai poate fi preluat şi din alte specii de peşte în cantităţi satisfăcătoare, printre care codul, halibutul, tonul, anşoa, macroul şi heringul.
Fructele de avocado
În 100 de grame de avocado, se găsesc 0,48 grame de potasiu şi 170 de kcal. Aşadar, acest fruct exotic nu este recomandat exclusiv pentru grăsimile sănătoase pe care le furnizează, ci şi pentru completarea aportului de potasiu.
Ciupercile
Ciupercile sunt alte surse alimentare excelente de potasiu, oferind aproximativ 0,3 grame din acest mineral la fiecare 100 de grame consumate. Conţinutul de calorii pentru această porţie este de doar 28 kcal.
Citește și Studiu: Cancerul de prostată ar putea fi prevenit cu ajutorul unei diete bogate în ciuperci
Bananele
În mod surprinzător, bananele se află la baza listei alimentelor cu un aport bogat de potasiu, deşi sunt asociate în mod special cu acest nutrient. O banană medie, de 110 grame, conţine circa 0,4 grame de potasiu, asigurând 12% din necesarul zilnic.
O dietă echilibrată şi diversificată asigură în mod normal aportul suficient de potasiu. De aceea, medicii nutriţionişti nu recomandă întotdeauna preluarea mineralului din suplimente alimentare (caz în care supradoza este posibilă).
Excesul de potasiu poartă numele de hiperkaliemie. Această condiţie ar trebui tratată imediat, deoarece poate avea efecte nefavorabile asupra organismului. Printre complicaţii se numără greţurile, diareea, durerile, slăbiciunea musculară, paralizia, retenţia urinară sau bradicardia.
Citește și Cum funcționează organismul uman? Bioritmul natural al organelor interne
sursa foto: www.exquis.ro