10 semne că organismul tău este foarte stresat
Oricine se poate simţi uneori la capătul puterilor. Dar, dacă există ceva care te deranjează de mai multă vreme, ar trebui să-ți iei în serios sănătatea. Totul se reduce la stres, iar mulți medici sunt de acord că acesta poate cauza diferite boli.
Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome care pot indica faptul că organismul este afectat de stres.
Bolile de piele
Psoriazisul, acneea sau alte boli ale pielii pot fi cauzate de stres. Oamenii de știință au făcut mai multe studii în rândul studenților și au demonstrat că există o legătură directă între nivelul ridicat de stres psihologic și probleme de piele. Un experiment efectuat pe șoareci a indicat același rezultat. Animalele care au fost expuse la doze mari de stres au fost mai sensibile la infecțiile cutanate.
Fluctuaţiile de greutate
S-ar putea să fi fost într-o situație în care nu ați reuşit să va stabilizaţi greutatea, nici cu diete, nici cu exerciţii fizice. Unele experiențe foarte intense vă pot face să acumulați kilograme în plus. Se pare că situaţiile de stres constant cresc producția de cortizol, hormon care stabilizează metabolismul grăsimilor și carbohidraților și susține nivelurile necesare de zahăr din sânge. Dar dacă o persoană are prea mult cortizol, va mânca mai mult, iar organismul va produce mai puțin testosteron şi va arde mai puține calorii. Acest lucru duce la creşterea în greutate.
Alteori, stresul și anxietatea cauzează pierderi în greutate. Nivelul crescut de adrenalină din sânge este responsabil pentru asta. Adrenalina accelerează metabolismul, dar încetinește eliminarea grăsimilor.
Răcelile frecvente
Aşa cum am spus, stresul determină producerea de cortizol, care poate suprima inflamația. Cu toate acestea, dacă o persoană suferă de stres cronic, sistemul imunitar devine mai puțin sensibil la cortizol, ceea ce duce la o inflamație mai gravă. Organismul prezintă atunci un risc mai mare de a răci. De vină nu este vremea rece. Acest lucru indică un organism cu sistemul imunitar slăbit.
Tulburările gastro-intestinale
E dovedit ştiinţific că stresul poate avea un efect negativ asupra tractului gastro-intestinal. Uneori, medicamentele pentru distensie abdominală (mărirea în volum a abdomenului) și pentru stomac nu au niciun efect. În acest caz, o vizită la psiholog poate fi foarte utilă. Un medic va determina cauzele anxietății și va încerca să ajute.
Probleme de concentrare
Persoanele care sunt de mult timp supuse stresului nu reuşesc să se concentreze. Acest lucru este cauzat de tensiunea nervoasă. Aşadar, dacă observaţi că ați devenit mai neatent decât de obicei, poate că este timpul să încetiniţi puțin ritmul și să vă odihniți.
Pierderea părului
Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că stresul poate duce la pierderea parţială sau totală a părului. Dacă ați observat că părul începe să se rărească, iar vitaminele nu au niciun efect, stresul poate fi un motiv.
Durerile de cap
Durerile de cap pot apărea din mai multe motive: osteochondroza (care afectează discurile intervertebrale și cartilajul), poziția greșită în timpul somnului, scăderea tensiunii arteriale, sinuzita, sarcina și multe altele. Dar, uneori, durerile de cap sunt cauzate de stresul emoțional pe care îl aveți la locul de muncă sau acasă.
Analgezicele pot ajuta. Dar, dacă situaţiile stresante nu sunt cu adevărat eliminate, durerea de cap va reveni.
Libidoul scăzut
O persoană epuizată emoțional, care este adesea expusă la stres, are, de obicei, un libido destul de scăzut. Este concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă, în urma efectuării unui studiu pe această temă. Deci, dacă nu ați mai avut contact sexual cu partenerul dvs. pentru o lungă perioadă de timp, nu trebuie neapărat să vă îngrijoraţi sau să vă supăraţi, pentru că acest lucru nu va ajuta. Dacă motivul este într-adevăr stresul, nu va face decât să înrăutăţească lucrurile.
Tulburările de somn
Situațiile stresante pot fi o cauză pentru problemele grave de somn. O perioadă solicitantă, cu multă muncă şi puţină relaxare, poate provoca insomnii. Atunci când nici pastilele de dormit nu mai funcționează, este clar că situaţia este gravă şi trebuie consultat un medic.
Bolile cardiovasculare
Inima trebuie să treacă prin multe de-a lungul vieţii… şi bune, şi rele. Iar acest lucru nu rămâne fără efecte. Oamenii de ştiinţă au demonstrat că stresul cronic este una dintre cele mai frecvente cauze ale bolilor cardiovasculare. Astfel de circumstanțe, precum munca grea sau, invers, lipsa muncii, traiul în sărăcie sau problemele din familie nu pot avea decât efecte negative.