Organismal uman este o maşinărie perfectă iar pentru a-l ajuta să funcţioneze “ceas” timp cât mai îndelungat este necesar să ascultăm bioritmul zilnic al organelor noastre interne. Astfel, doi specialişti germani au scris o carte în care au făcut o descriere amănunţită a ritmului funcţiilor organelor.
Autorii afirmă că fiecare dintre organele corpului uman are un punct de activitate maximă de 2 ore pe zi. În aceste condiţii, o zi perfectă din punct de vedere al funcţionării organelor ar arăta cam aşa:
1.Stomacul
Pentru a beneficia din plin de activitatea stomacului nostru, care funcţionează cel mai bine între orele 7:00 şi 9:00 dimineaţ,a ar trebui să ne trezim dimineaţa şi să ne luăm micul dejun, fără grabă.
2. Splina şi pancreasul
În intervalul orar 9:00-11:00, splina şi pancreasul lucrează intens, în timp ce stomacul se odihenşte. În acest interval este recomandat să nu consumăm alimente greu digerabile ori dulciuri pentru a nu forţa niciunul dintre cele două organe.
3. Inima
Între orele 11:00 şi 13:00, activitatea inimii este la capacitate maximă. În aceasta perioadă nu se recomandă mese copioase, care presupun un consum suplimentar de energie, pentru că această energie va fi luată din energia necesară activităţii intense a inimii.
4. Intestinul subţire
Are o activitate intensă între orele 13:00 şi 15:00. Autorii cărţii afirmă că în acest interval activitatea intestinului subţire are cu rol important în procesul de digestie, care este ghidată de sistemul nervos vegetativ şi care poate fi blocată sau dereglată de stres sau de nervozitate. De aceea specialiştii recomandă ca prânzul să fie luat în linişte.
5. Vezica urinară
Între orele 15:00 şi 17:00 este perioada în care funcţionează la maximum vezica urinară. Ea are un rol important în dezintoxicarea organismului, alături de rinichi.
6. Rinichii
Sunt şi ei la capacitate maximă între orele 17:00 şi 19:00. Pentru o detoxificare mai eficientă a organismului, este recomandat un moment de relaxare în acest interval orar.
7. Circulaţia sanguină
Cea mai importantă activitate este între orele 19:00 şi 21:00. În acest interval are loc cea mai mare acumulare de energie a corpului.
8. Vezica biliară şi ficatul
Între orele 23:00 şi 1:00 se realizează intens funcţiile vezicii biliare. Aceasta contribuie cu secreţiile ei la digestie și este un organ care, prin disfuncţia lui, dă mari probleme intregului organism. Cei ce se trezesc des noaptea în acest interval ar trebui să-şi pună cumva problema unei funcţionări greşite a bilei.
9. Ficatul
Între orele 1:00 şi 3:00 dimineaţa ficatul este cel care îşi începe activitatea. Acesta, dacă este afectat, se poate reface prin odihnă. Funcţia ficatului suferă din cauza toxicităţii mărite a unor alimente, a alcoolului, nicotinei şi stresului.
10. Plămânii
Între orele 3:00 si 5:00 dimineaţa este rândul plămânilor să intre în acţiune. Mulţi fumători au accese de tuse dimineaţa pentru că plămânii au lucrat toată noaptea şi dau afară substanţele novice, mai susţin specialiştii germani.
11. Intestinul gros
Între orele 5:00 şi 7:00 dimineaţa intestinul gros are o funcţie maximă. Hrana stă în intestinul subţire circa 2 ore, iar în cel gros, chiar 20 de ore. Scaunul subţire indică probleme de digestie în intestinul subţire, iar constipaţiile pun în evidenţă o creştere a toxicităţii organismului.