sursa foto: pixabay.com

CELE 5 BOLI CARE UCID FĂRĂ SIMPTOME. PARTEA V- DIABETUL

Diabetul este o tulburare a metabolismului. În cele mai multe dintre cazuri, această afecţiune rămâne nediagnosticată perioade lungi de timp, din cauza simptomelor care nu ridică semnale de alarmă încă de la început.

Literatura de specialitate vorbeşte despre trei forme de diabet:

 1. DIABETUL DE TIP 1

Cauza exactă a declanşării diabetului de tip 1 nu este cunoscută total. Istoricul familial de boală joacă însă un rol important în riscul apariţiei acestei afecţiuni. Diabetul de tip 1 este o boală autoimună care apare atunci când sistemul imunitar se întoarce împotriva unei părţi a organismului. În diabet, sistemul imun atacă celulele producătoare de insulina, aflate în pancreas şi le distruge. Astfel, pancreasul produce insulină în cantităţi mici sau chiar deloc.

Simptomele diabetului de tip 1 sunt:
 • senzaţie de sete
 • urinare frecventă
 • senzaţie de foame permanentă
 • pierderea în greutate
 • tulburarea vederii
 • oboseala extremă

Dacă nu este diagnosticată la timp şi tratată cu insulină, o persoană cu diabet de tip 1 poate ajunge la comă diabetică, iar viaţa îi poate fi pusă în pericol serios.

 1. DIABETUL DE TIP 2

Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă de diabet. Studiile au demonstrat că aproximativ 90-95% din totalul persoanelor care suferă de diabet au diabet de tip 2 şi este din ce în ce mai prezent şi în cazul copiilor şi adolescenţilor.

Unele persoane nu au niciun simptom, iar atunci când apar, semnele sunt în principal asemănătoare cu cele ale diabetului de tip 1, dar apar şi câteva elemene în plus, precum:

 • infecţii frecvente
 • vindecări lente ale rănilor sau plăgilor
 1. DIABETUL GESTAŢIONAL

Diabetul gestaţional apare, aşa cum îi spune şi numele, în timpul sarcinii. Femeile care au avut diabet gestaţional au un risc între 20 şi 50 % de a dezvolta diabet de tipul 2 în următorii 5-10 ani.

Factorii de risc ai diabetului sunt:

– greutatea ( dacă o persoană are mult ţesut adipos atunci există riscul ca celulele să devină rezistente la insulină);

– sedentarismul (lipsa mişcării scade capacitatea organismului de utilizare a glucozei şi astfel creşte sensibilitatea celulară la insulină);

– istoricul familial de boală (riscul de diabet este mai mare în cazul persoanelor care au în familie persoane bolnave de diabet de tip 2);

– rasa (specialiştii susţin că afro-americanii, hispanicii şi indienii americani au un risc mai ridicat de a face diabet de tip 2);

– vârsta (riscul de boală creşte mai ales după 45 de ani, din cauza tendinţei de îngrăşare, a pierderii masei mulsculare şi a lipsei de activitate fizică);

-sindromul ovarului polichistic (afecţiunea este caracterizată de menstruaţie neregulată, pilozitate excesivă şi obezitate, elemente care cresc riscul apariţiei diabetului de tip 2).

La această listă se mai adaugă şi hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia şi nivelul crescut de trigliceride în sânge. Când aceste condiţii medicale se manifesta în prezenţa obezităţii, ele sunt asociate cu rezistenţa la insulină şi deci cu risc de apariţie a diabetului.

 

sursa foto: pixabay.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Vaccinul Moderna mai eficient împotriva variantei Delta. Ce protecția oferă acestea

Un studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA arată că …

Voucherele pentru vaccinați vor fi distribuite din octombrie. De unde se pot ridica

Românii care s-au vaccinat anti-COVID-19 începând cu 31 august vor primi voucherele în valoare de …

Superimunitate dezvoltată de unii pacienți care s-au vindecat de Covid-19.

Unele persoane dezvoltă un „sistem imunitar extrauman” după ce s-au vindecat de COVID-19. Această imunitate …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *