sursa foto: pixabay.com

CELE 5 BOLI CARE UCID FĂRĂ SIMPTOME. PARTEA V- DIABETUL

Diabetul este o tulburare a metabolismului. În cele mai multe dintre cazuri, această afecţiune rămâne nediagnosticată perioade lungi de timp, din cauza simptomelor care nu ridică semnale de alarmă încă de la început.

Literatura de specialitate vorbeşte despre trei forme de diabet:

 1. DIABETUL DE TIP 1

Cauza exactă a declanşării diabetului de tip 1 nu este cunoscută total. Istoricul familial de boală joacă însă un rol important în riscul apariţiei acestei afecţiuni. Diabetul de tip 1 este o boală autoimună care apare atunci când sistemul imunitar se întoarce împotriva unei părţi a organismului. În diabet, sistemul imun atacă celulele producătoare de insulina, aflate în pancreas şi le distruge. Astfel, pancreasul produce insulină în cantităţi mici sau chiar deloc.

Simptomele diabetului de tip 1 sunt:
 • senzaţie de sete
 • urinare frecventă
 • senzaţie de foame permanentă
 • pierderea în greutate
 • tulburarea vederii
 • oboseala extremă

Dacă nu este diagnosticată la timp şi tratată cu insulină, o persoană cu diabet de tip 1 poate ajunge la comă diabetică, iar viaţa îi poate fi pusă în pericol serios.

 1. DIABETUL DE TIP 2

Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă de diabet. Studiile au demonstrat că aproximativ 90-95% din totalul persoanelor care suferă de diabet au diabet de tip 2 şi este din ce în ce mai prezent şi în cazul copiilor şi adolescenţilor.

Unele persoane nu au niciun simptom, iar atunci când apar, semnele sunt în principal asemănătoare cu cele ale diabetului de tip 1, dar apar şi câteva elemene în plus, precum:

 • infecţii frecvente
 • vindecări lente ale rănilor sau plăgilor
 1. DIABETUL GESTAŢIONAL

Diabetul gestaţional apare, aşa cum îi spune şi numele, în timpul sarcinii. Femeile care au avut diabet gestaţional au un risc între 20 şi 50 % de a dezvolta diabet de tipul 2 în următorii 5-10 ani.

Factorii de risc ai diabetului sunt:

– greutatea ( dacă o persoană are mult ţesut adipos atunci există riscul ca celulele să devină rezistente la insulină);

– sedentarismul (lipsa mişcării scade capacitatea organismului de utilizare a glucozei şi astfel creşte sensibilitatea celulară la insulină);

– istoricul familial de boală (riscul de diabet este mai mare în cazul persoanelor care au în familie persoane bolnave de diabet de tip 2);

– rasa (specialiştii susţin că afro-americanii, hispanicii şi indienii americani au un risc mai ridicat de a face diabet de tip 2);

– vârsta (riscul de boală creşte mai ales după 45 de ani, din cauza tendinţei de îngrăşare, a pierderii masei mulsculare şi a lipsei de activitate fizică);

-sindromul ovarului polichistic (afecţiunea este caracterizată de menstruaţie neregulată, pilozitate excesivă şi obezitate, elemente care cresc riscul apariţiei diabetului de tip 2).

La această listă se mai adaugă şi hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia şi nivelul crescut de trigliceride în sânge. Când aceste condiţii medicale se manifesta în prezenţa obezităţii, ele sunt asociate cu rezistenţa la insulină şi deci cu risc de apariţie a diabetului.

 

sursa foto: pixabay.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă infecție …

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.