Există anumite reguli în ceea ce privește administrarea medicamentelor. Acestea nu țin numai de dozaje, ci și de alimentație.

Multe persoane nu știu că anumite alimente și medicamente nu trebuie consumate niciodată împreună. Motivele diferă în fiecare caz, însă important de reținut este că aceste combinații pot fi dăunătoare sănătății.

Bronhodilatatoare

Pacienții care suferă de astm, bronșită și alte afecțiuni pulmonare folosesc acest tip de medicamente. Dar în acest caz, este indicat să reducă pe cât posibil consumul de alimente și băuturi care conțin cafeină.

Iată de ce:
– bronhodilatatoarele stimulează sistemul nervos. Prin urmare, pentru a preveni nervozitatea excesivă în timpul tratamentului, este recomandat să limitezi consumul de cafeină
– trebuie să fii și mai atent dacă folosești teofilină, deoarece cafeina mărește toxicitatea acestui medicament
– este indicat să eviți alimentele grase, deoarece acestea măresc biodisponibilitatea teofilinei

Medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale

Medicamentele care scad tensiunea arterială ajută la vindecarea și prevenirea bolilor cardiace și renale. Printre acestea sunt incluse și captoprilul, enalaprilul și ramiprilul. Acestea măresc cantitatea de potasiu din sânge. Este recomandată evitarea alimentelor bogate în potasiu, pentru că excesul poate cauza bătăi neregulate ale inimii și dificultăți respiratorii.

Este recomandat să reduci consumul de:
– Banane
– Cartofi
– Soia
– Spanac

Medicamente antiaritmice

Medicamentele antiaritmice (printre care și digoxina) sunt folosite pentru a trata și preveni insuficienţa cardiacă.
Problema apare atunci când consumi produse bogate în acid glicirizic, cum ar fi lemnul dulce. Această substanță se găsește în dulciuri și produse de patiserie, dar și în componentele berii.

Iată de ce:
– Acidul glicirizic poate cauza bătăi neregulate ale inimii sau chiar infarct miocardic, atunci când intră în contact cu digoxina
– În plus, fibrele alimentare reduc eficiența acestui medicament. Prin urmare, este indicat să îl iei doar cu 2 ore înainte sau după masă
– Anumite plante, cum ar fi sunătoarea sau senna, afectează eficiența digoxinei.

Medicamente care reduc colesterolul „rău” (LDL)

Persoanele obeze sau cele care suferă de diabet ori de boli cardiovasculare folosesc aceste medicamente. Câteva exemple sunt atorvastatina, fluvastatina, lovastatina, simvastatina, rosuvastatina și pravastatina. Nu este indicat să combini aceste pastile cu fructe citrice.

Motivul este că citricele măresc absorbția medicamentelor, fapt care crește riscul unei supradoze și apariția efectelor secundare. Efectul unei singure tablete combinate cu suc de portocale este echivalent cu o doză mai ridicată luată cu apă simplă.

Anticoagulante

Medicamentele anticoagulante sunt folosite pentru tratarea și prevenirea trombozei. Printre ele se numără și warfarina. Acest medicament nu trebuie consumat cu alimente care subțiază sângele și sunt bogate în vitamina K.

Dacă iei anticoagulante, trebuie să reduci consumul de afine, usturoi, ghimbir și anumite condimente (piper cayenne, scorțișoară sau curcuma). Aceste alimente au proprietăți anticoagulante și pot provoca sângerări prin întărirea efectului warfarinei.

Totodată, vitamina K reduce eficiența warfarinei. Acest nutrient este prezent în cantități mari în spanac, nap, varză sau broccoli.

Analgezice

Analgezicele tratează inflamațiile și durerile. Un exemplu binecunoscut este ibuprofenul. Este indicat să eviți acest medicament dacă ai băut sucuri acidulate.

Ibuprofenul nu este compatibil cu băuturile dulci carbogazoase, deoarece dioxidul de carbon și acidul din ele măresc absorbția și concentrația acestui medicament în sânge. Prin urmare, este imposibil să controlezi doza administrată. În acest fel, poți cauza un efect toxic care afectează în principal rinichii.

 

Citește și ALERGIA COPIILOR LA MEDICAMENTE – CAUZE, SIMPTOME, PREVENȚIE

Cirește și Medicamentele nu se aruncă la gunoi! Ce facem cu deşeurile farmaceutice?

 

sursa foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.