sursa foto: www.nof.org

Osteoporoza sau boala ,,oaselor poroase”. Simptome, cauze şi metode de prevenție

Osteoporoza este o afecţiune care presupune pierderea densităţii osoase şi apare atunci când structurile osoase vechi nu sunt înclouite cu unele noi. În acest caz, oasele devin fragile şi se pot rupe mult mai uşor.

Boala afectează în primul rând femeile, mai ales după înstalarea menopauzei, dar nici bărbaţii nu sunt pe deplin feriţi. Şi ei pot suferi de osteoporoză. Potrivit datelor OMS, la nivel mondial în jur de 22 de milioane de femei şi 5,5 milioane de bărbaţi, cu vârste între 50 şi 84 de ani, suferă de osteoporoză, iar în România una din trei femei este diagnosticată cu această afecţiune după vârsta de 55 de ani.

Citește și OSTEOPOROZA, BOALA OASELOR FRAGILE. CAUZE ȘI TRATAMENT

Medicina de specialitate vorbeşte despre două tipuri de osteoporoză: primară şi secundară.

1. Osteoporoza primară

Această formă de osteoporoză este asociată, în special, procesului natural de îmbătrânire provocată de scăderea capacităţii organismului de a mai secreta estrogen şi progesteron, doi hormoni care ajută la reglarea densităţii osoase.

Citește și HERNIA DE DISC. TIPURI DE HERNIE, CAUZE, SIMPTOME ŞI METODE DE PREVENŢIE

2. Osteoporoza secundară

Osteoporoza secundară apare atunci când organismul este afectat de o boală care îl împiedică să mai facă regenerarea osoasă. Printre aceste afecţiuni se numără: diabetul, sindromul Cushing, hiperparatiroidismul ori scorbutul.

O problemă reală în depistarea osteoporozei este aceea, că în primele stadii, boala este asimptomatică şi de aceea nu poate fi depistată timpuriu pentru a fi ţinută sub control mai uşor. De aceea, este foarte posibil să nu ştiţi că suferiţi de osteopozoră până în momentul în care nu apare o fractură. Totuşi în timp apar câteva semne care nu trebuie ignorate

Citește și ARTROZA, BOALA CARE NU IARTĂ PE NIMENI

Simptomele osteoporozei:

  • scăderea în înălţime (pacienţii care suferă de osteoporoză suferă de o pierdere în înălţime pe măsură ce boala avansează iar densitatea osoasă scade)
  • modificarea posturii (postura corpului se poate modifica din cauza restructurării osoase provocate de pierderea densităţii oaselor )
  • dureri de spate (pot fi un simptom al osteoporozei)
  • fracture osoase (persoanele care suferă de osteoporoză sunt mai predispose la fracture osoase pentru că acestea devin mai poroase, acest simptom este present mai ales la persoanele mai în vârstă)

Citește și Ce vitamine și minerale îți lipsesc din organism, în funcție de simptome

Cauzele care duc la apariţia osteoporozei:

  • vârsta
  • intervenţiile chirurgicale
  • alimentaţia săracă în calciu şi vitamin D (calciul joacă un rol important în menţinerea densităţii osoase, în timp ce vitamin D ajută organismal să absoarbă calciul)
  • tulburările hormonale sau endocrine (hormonii paratiroidieni sau hormonii de creştere contribuie la reglarea densităţii osoase, astfel că bolile cronice endocrine, precum hipertiroidismul sau hiperparatiroidismul, ori bolile inflamatorii cronice ca spondilita anchilozantă, poliartrita reumatoida, dar şi unele boli digestive precum sindromul de malasborbţie pot afceta capacitatea organismului de regenerare osoasă)
  • sedentarism  
  • fumatul şi alcoolul.

Cirește și Vitamină D, responsabilă pentru fracturile de șold

Alte posibile cauze care pot duce la apariţia osteoporozei sunt, printre altele şi tratamentele pe bază de cortizon care reduc densitatea osoasă şi cresc riscul apariţiei de osteoporoză.

Cum se poate preveni apariţia osteoporozei

Prevenţia osteoporozei se poate face, în primul rând, printr-o dietă echilibrată şi bogată în calciu şi vitamina D, precum şi printr-o expunere controlată la soare care ajută organismul să producă vitamina D, atât de necesară pentru absorbţia calciului în oase.

De asemenea şi mişcarea constantă precum aerobic, mersul pe jos, jogging, yoga, înot, tenis pot ajuta la menţinerea unor oase sănătoase. Şi poate cel mai important element în prevenţie este efectuarea perioadică, mai ales în cazul femeilor în perioada menopauzei, a screeningului prin care se poate depista un eventual risc de apariţie a osteoporozei.

Tratamentul osteoporozei

Tratamentul acestei afecţiuni variază în funcţie de gradul de afectare al densităţii oasoase şi poate consta în medicamente uşoare de tipul celor homeopate şi până la intervenţii chirurgicale care să rezolve diverse complicaţii provocate de osteoporoză, precum fracturile de la nivelul şoldurilor, coloanei vertebrale sau încheieturilor.

Citește și Greşeli simple care pot compromite rezultatele analizelor medicale

sursa foto: www.nof.org

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă infecție …

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.