Vitamina A este o vitamină liposolubilă, adică se dizolvă în grăsimi şi a fost descoperită pentru prima dată în 1913, de doi biochimişti de la Univeristatea Wisconsin. După 34 de ani, în 1947, alţi doi cercetători de Universitatea Yale, au reuşit să o sintetizeze, adică să o transforme într-un medicament care poate fi administrat, astăzi, şi pe cale orală.
Denumirea de vitamina A este doar un titlu generic pentru o grupă mai mare de substanţe ce include: retinolul, retinalul, acidul retinoic şi alţi compuşi înrudiţi numiţi retinoizi şi carotenoizi (alfa caroten, beta caroten, criptoxantina), ce sunt considerate ca provitamina A, iar în interiorul organismului sunt transformate tot în vitamina A.
Citește și Ce vitamine și minerale îți lipsesc din organism, în funcție de simptome
Totuşi, cea mai cunoscută formă a vitaminei A este retinolul care se regăseşte în alimentele de origine animală precum carnea, ouăle, produsele lactate sau peştele şi este un nutrient esenţial pentru sănătatea oculară, sănătatea pielii, precum şi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar. Dar lista beneficiilor retinolului pentru organism este mult mai lungă.
Citește și CÂTE OUĂ AVEM VOIE SĂ MÂNCĂM PE SĂPTĂMÂNĂ
Beneficiile consumului de vitamina A (retinol):
- previne bolile de inimă şi atacurile cerebrale
- ajută la regenerarea celulară
- scade nivelul colesterolului
- protejează organismul împotriva răcelilor şi gripei
- protejează împotriva infecţiilor renale şi ale vezicii biliare
- protejează plămânii
- contribuie la formarea şi întărirea oaselor şi dinţilor
- previne apariţia cancerului
- ajută refacerea pielii
- îmbunătăţeşte vederea
Citește și SPĂLATUL PE DINȚI AR PUTEA PREVENI UN AVC
Vitamina A în starea naturala este regasită în diverse alimente precum: morcovi, ardei kapia, ardei gras, sfeclă roşie, tomate, salată verde, unt, brânză.
Citește și Tumorile cerebrale. Simptome, tipuri de tumori cerebrale şi factori de risc.
sursa foto: holistickenko.com