Osteopenia este prima fază a osteoporozei, complet asimptomatică, motiv pentru care este depistată târziu sau deloc. Diagnosticarea timpurie a bolii este extrem de importantă. Se poate preveni astfel evoluţia bolii şi apariţia de fracturi provocată de demineralizarea oaselor.
Osteopenia, prima fază a osteoporozei, reprezintă scăderea densității minerale la nivelul oaselor la un nivel mai mic decât cel normal, dar nu suficient de mic pentru a fi pus diagnosticul de osteoporoză. Ea afectează în principal persoanele de sex feminin, dar se poate manifesta și în cazul bărbaților în momentul în care aceștia prezintă anumiți factori de risc.
Totuși, în cazul în care pacientul a suferit o fractură în urma demineralizării oaselor, diagnosticul pus este clar de osteoporoză, indiferent de valoarea pe care o are densitatea minerală osoasă.
Citeşte şi: 5 simptome ale cancerului osos primar
Cauzele apariției osteopeniei
- vârsta
- factorul genetic (o atenție deosebită trebuie să o aibă persoanele care au avut cazuri de osteoporoză în familie)
- un regim alimentar sărac în calciu și vitamina D
- boli de nutriție
- chimioterapia
- expunerea prelungită la radiații
- sedentarismul și imobilitatea
- fumatul și excesul de alcool
Diagnostic: osteopenie
Oamenii de toate vârstele își pot păstra oasele puternice cu o dietă sănătoasă și un stil de viață echilibrat, care să includă sportul.
Important este că boala poate fi ținută sub control, iar testarea densitații osoase se poate face chiar de două-trei ori pe an cu o tehnologie neinvazivă, fără radiații ( radiațiile pot aduce, în timp, prejudicii sănătății noastre generale), denumită Tehnologia REMS, cea mai modernă tehnică de diagnosticare a osteoporozei și a osteopeniei.
REMS reprezintă o abordare valoroasă pentru diagnosticul de osteoporoză și predicția riscului de fractură, recunoscută de Societatea Europeană pentru Aspecte Clinice și Economice ale Osteoporozei și Osteoartritei (ESCEO).
Citeşte şi: Ce vitamine și minerale îți lipsesc din organism, în funcție de simptome
Tratamentul osteopeniei
Osteopenia este zona de tranziție către osteoporoză. Dacă scăderea densității minerale este diagnosticată în această etapă, în multe situații este posibil să se prevină evoluția către demineralizarea severă a oaselor.
În tratarea acestei afecțiuni este necesară consultarea unui medic specialist. Tratamentul în sine necesită schimbare stilului de viață dar și a anumitor obiceiuri. Dieta este foarte importantă în dezvoltarea oaselor la fel cum calciul este cel mai important mineral în menținerea densității dar și a masei osoase, de aceea este indicat să consumați lapte și produse lactate, dar şi multe legume verzi.
La fel de importantă este și administrarea de calciu și vitamina D, dar și activitatea fizică regulată.
Citeşte şi: Mergi zilnic pe jos! Mişcarea aduce beneficii nebănuite sănătăţii
Mai multe aflați de la Dr.Buzatu Casandra, medic specialist reumatologie Clinica Osteodensys