Osteoporoza este o afecțiune gravă caracterizată prin scăderea rezistenţei osoase și creșterea riscului de fractură. Ea reprezintă una dintre principalele probleme de sănătate la nivel mondial și se situează pe locul doi după bolile cardiovasculare.
Osteoporoza este o boală tăcută ce evoluează fără manifestari clinice , fără durere, până în momentul apariției fracturii de fragilitate sau până când este diagnosticată întâmplător în urma unei radiografii .
Demineralizarea osoasă afectează în principal femeile deoarece acestea au, genetic, un capital osos mai mic decât bărbații, iar nivelul de estrogen scade brusc odată cu instaurarea menopauzei. Modificările hormonale nu sunt însă singurul lucru ce participă la scăderea rezistenței osoase. Ele sunt însoțite de modificări ale stilului de viață – modificările nutriționale, malabsorbția, sedentarismul.
Aproape 20% dintre femeile aflate în perioda postmenopauză diagnosticate cu osteopenie dezvoltă cel puțin o fractură vertebrală, iar prezența unei fracturi de fragilitate crește deja riscul dezvoltării unei alte fracturi.
Citește și Sindromul burnout, boala muncii în exces care poate distruge creierul
Tratamentul osteoporozei sau al osteopeniei cuprinde mai multe elemente ce duc împreună la îmbunătățirea rezistenței osoase :
- tratamentul afecțiunilor asociate
- stilul de viață
- tratamentul medicamentos
Tehnologia REMS – Radiofrequency Echografic Multi Spectometry – , unică în lume, complet neinvazivă (similară ecografiei), este cea mai nouă și evoluată metodă de a analiza densitatea și arhitectura osoasă și este cel mai la îndemână instrument de prevenție a bolii.
Totul despre această boală nemiloasă aflați de la Dr.Buzatu Casandra, medic specialist reumatologie Clinica Osteodensys