Tehnologia REMS, cea mai modernă tehnică de diagnosticare a osteoporozei și a osteopeniei

Tehnologie REMS (Radiofrequency Echografic Multi Spectometry) utilizează un fascicul de radiofrecvență din spectrul ultrasunetelor pentru analiza densității dar și a calității osoase , parametrii esențiali în diagnosticul și tratamentul osteoporozei.

Este o tehnologie de ultimă generație, unică în lume, complet neinvazivă (similară ecografiei), non-iradiantă și care a fost dezvoltată după mai bine de 10 ani de cercetare și studii clinice.

Rezultatul oferit de aparat este esemănător cu cel clasic, DXA, astfel încat poate fi citit și interpretat cu ușurință, fără să necesite niciun fel de instructaj suplimentar.

Soft-ul folosit reușește să excludă din măsuratoare ostefitele (ciocurile ce apar pe coloana) asftel încat este mai fidel in stabilirea densității minerale osoase.

Scorul de fragilitate, indicator ce oferă o estimare a riscului de fractură

Utlizarea tehnologii REMS are potențialul de a calcula și alți parametrii, diferiti față de DMO, indicatori de calitate a oaselor.

Unul dintre acesti indicatori este reprezentat de scorul de fragilitate ce a fost dezvoltat ca un indicator independent al calității oaselor, care oferă o estimare a riscului de fractură. El este un număr adimensional, între 0 și 100, ce a fost obținut prin compararea rezultelor pacientului cu o bază de date ce cuprinde pacienți cu sau fără fracturi de fragilitate.

Citește și Studiu: Osteoporoza poate fi, în sfârşit, tratată! S-a descoperit primul tratament care opreşte boala din evoluţie

Cu cât rezultatul este mai mic, cu atât rezistența osului este mai bună, cu cât este mai mare cu atât calitatea osului este mai scăzută și există un risc mai mare de a dezvolta fractură de fragilitate.

S-a observat că pacienții care au o densitate osoasă scăzută și sunt diagnosticați cu osteoporoză, pot să nu facă fracturi, ceea ce reprezintă riscul cel mai mare al acestei boli, iar pacienții care au osteopenie puteau să facă fracturi. Medicii au tras concluzia că mai există un parametru care trebuie să fie luat în considerare pentru a aprecia corect riscul de fractură al acestei patologii. Calitatea materialului osos este este exprimată în această tehnologie prin scorul de fragilitate osoasă.

Tehnologia REMS este o tehnologie modernă,de ultimă generație, dacă stăm să ne gândim că ea vine după 40 de ani de utilizare a DXA, care este încă un „gold standard” al diagnosticului în osteoporoză. Această tehnologie, prin beneficiile pe care le aduce,neinvazivă,neiradiantă,rapidă și precisă , permite și diagnosticul precoce al osteoporozei, încă din faza de osteopenie. „, a declarat dr. Gabriel Ghițescu, directorul medical Osteodensys, prima clinică din România care folosește această nouă tehnologie

Osteoporoza sau boala ,,oaselor poroase”

Osteoporoza este o afecţiune care presupune pierderea densităţii osoase şi apare atunci când structurile osoase vechi nu sunt înclouite cu unele noi. În acest caz, oasele devin fragile şi se pot rupe mult mai uşor.

Boala afectează în primul rând femeile, mai ales după înstalarea menopauzei, dar nici bărbaţii nu sunt pe deplin feriţi. Şi ei pot suferi de osteoporoză.

Este una dintre cele mai răspândite afecțiuni de pe glob, ce poate fi prevenită și tratată precoce destul de ușor.

Osteopenia, boala de tranziție spre osteoporoză

Deși reprezintă tot o afecțiune a oaselor, osteopenia este diferită de osteoporoză. Vorbim de osteopenie atunci când densitatea minerală a oaselor este mai scăzută decât valorile normale, dar fără a genera fracturi.

Citește și Ofertele dentare atrăgătoare, capcană pentru pacienți

Principalul risc al modificării densității minerale a oaselor este apariția fracturilor, în special la nivelul șoldului.

Se recomandă evaluarea densității minerale osoase pentru toate femeile la menopauză, dar si petru cele aflate în perioada premenopauză ce au tulburari hormonale, boli autoimune sau autoinflamatorii sau care umează tratamente pe termen lung cu medicații ce cresc rata de pierdere osoasă, pacientii cu greutate corporală scăzută sau sedentari.

Datorită tehnologiei REMS, crește posibilitatea de diagnosticare precoce a osteopeniei, putând fi stabilit un plan terapeutic de urmat, astfel încât pacientul poate să nu ajungă niciodată la diagnosticul de osteoporoză.

 

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Studiu MedLife: Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august. Majoritatea celor infectați revin din concediu

Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august, arată testele efectuate în cele cinci …

Simptomele COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre simptomele COVID-19 care apar la copii. El spune că …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *