sursa foto: www.webmd.com

5 simptome ale cancerului osos primar

Atunci când auzim termenul „cancer osos”, ne gândim la o maladie care afectează oasele – mai exact, la cancerul osos secundar (numit și metastatic). Acesta apare atunci când o tumoare se răspândește în organism și începe să atace sistemul osos.

Însă conform studiilor medicale recente, din ce în ce mai multe persoane primesc diagnosticul de „cancer osos primar”. În acest caz, tumoarea își are originea chiar în osul afectat. Spre deosebire de alte forme de cancer, cancerul osos primar nu apare din cauza metastazei. Regiunile cel mai des afectate sunt cele apropiate oaselor genunchiului.

Atât timp cât cancerul osos primar este descoperit în fazele sale incipiente, șansele de supraviețuire ale bolnavului sunt bune. Din acest motiv, este foarte important să fii informat cu privire la principalele simptome ale cancerului osos primar.

Din fericire, cancerul osos primar provoacă o anumită durere caracteristică, ceea ce deseori face ca diagnosticarea sa să fie ușoară.

Citește și OSTEOPOROZA, BOALA OASELOR FRAGILE. CAUZE ȘI TRATAMENT

Ce este cancerul osos primar?

Cancerul osos primar nu este încă o maladie foarte răspândită, dar nici nu cunoaștem foarte multe lucruri despre acesta. Chiar dacă numărul bolnavilor care suferă de această maladie este deocamdată mic, trebuie să fim capabili să recunoaștem principalele simptome ale cancerului osos primar.

Deseori se întâmplă ca simptomele provocate de cancerul osos primar să fie confundate cu cele date de alte afecțiuni, așadar trebuie să avem grijă. Această maladie atacă sistemul osos, regiunile cel mai des afectate fiind oasele apropiate genunchiului, femurului și tibiei.

Citește și Cancerul limfatic, o boală mortală, greu de depistat. Cauze, simptome, tratament și prevenție

Cancerul osos primar nu are nicio legătură cu cel secundar, care este provocat de metastazele unor tumori apărute în alte regiuni ale corpului. Există trei tipuri de cancer osos primar:

Osteosarcomul: cel mai comun tip, ce atacă țesuturile osoase noi (care încă se dezvoltă) și afectează în mod special adolescenții care încă sunt în creștere
Condrosarcomul: afectează în mod obișnuit adulții cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani și își are mereu originea în cartilajul care înconjoară osul atacat
Sarcomul lui Ewing: afectează de obicei copiii mai mici (pentru că țesuturile nervoase ale acestora sunt încă imature) și se manifestă prin apariția unor sarcomuri mici de-a lungul măduvei osoase. În plus, acest tip de cancer osos primar are și o componentă ereditară foarte puternică, ceea ce înseamnă că poate fi prevenit, iar tratamentele pe bază de radiații sunt destul de eficiente împotriva acestuia.

Citește și Reumatismul. Ce este și de ce apare

Care sunt principalele simptome ale cancerului osos primar?

Așa cum am menționat deja, simptomele provocate de această maladie sunt deseori confundate cu cele date de alte afecțiuni (artrită, inflamații, osteoporoză etc.).

1. Dureri localizate

Cu toții avem zile în care ne dor genunchii mai mult decât de obicei. Cauza ar putea fi pur și simplu oboseala, iar dacă vei lua un antiinflamator, te vei simți din nou bine.

Însă durerea provocată de cancerul osos primar este mult mai intensă decât o durere obișnuită, dar și foarte localizată. Te sfătuim să-ți monitorizezi atent articulațiile genunchilor, ale tibiilor și ale femurelor. 70% din cazurile de condrosarcom izbucnesc în aceste regiuni.

Citește și PROTEZAREA, TRATAMENTUL CHIRURGICAL AL ARTROZEI. METODĂ ȘI RECOMANDĂRI

2. Hipersensibilitate

Dacă suferi de condrosarcom, durerile pe care le vei resimți în genunchi sau oasele picioarelor vor fi atât de intense, încât până și să porți pantaloni va fi insuportabil. Aceste dureri vor fi asemenea unor discuri fierbinți și nici măcar medicamentele nu le vor putea ameliora.

Citește și Încălțămintea, rol esențial în sănătatea picioarelor

3. Inflamații subite

Atunci când o tumoare crește pe os, aceasta invadează și țesuturile care înconjoară osul și articulațiile apropiate. Acest lucru provoacă o umflare a regiunii afectate.

Acesta este unul dintre principalele simptome ale cancerului osos primar. Nu este greu deloc să-ți dai seama că nu este vorba doar de o simplă inflamație. La atingere, vei observa că umflătura are densitatea mult mai mare decât o au de obicei inflamaţiile obișnuite (cum ar fi, de pildă, cele provocate de artrită).

Citește și Coloana vertebrală, cea mai importantă structură cu articulaţii din corp: cum să o menții sănătoasă

4. Febră

Inflamațiile țesuturilor provocate de cancerul osos primar sunt în mod obișnuit însoțite de febră. Simptomele condrosarcomului sunt foarte evidente. Imediat ce le depistezi, ar trebui să consulți medicul, pentru a putea începe să te tratezi cât mai curând posibil.

Nu trebuie sub nicio formă să începi un tratament medicamentos fără avizul unui medic! Pe lângă efectele secundare nedorite pe care le-ai putea suferi, este posibil ca medicamentele pe care le iei să mascheze simptomele condrosarcomului. Acest lucru nu-ți va permite să urmărești evoluția maladiei.

Citește și Efecte ale stresului asupra coloanei vertebrale

5. Fracturi

În fazele mai avansate ale condrosarcomului, este posibil să apară fracturi. Însă înainte să ajungi la acest punct, vei resimți numeroase alte simptome, cum ar fi dureri acute, oboseală, inflamații și febră.

Citește și VITAMINA D AR PUTEA PRELUNGI SPERANŢA DE VIAŢA A PERSOANELOR BOLNAVE DE CANCER

 

sursa foto: www.webmd.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Analize medicale gratuite pentru persoanele de peste 40 de ani începînd cu 1 iulie

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că, de la 1 iulie, persoanele care au peste …

Varianta Delta a coronavirusului, mult mai contagioasă. Medicii sunt în alertă

Varianta Delta a coronavirusului SARS CoV2, aflată la originea valului devastator de COVID-19 din India, este …

Anticorpii durează până la 12 luni după contractarea SRAS CoV-2 şi cresc semnificativ după vaccinare

Anticorpii generaţi ca răspuns la o infecţie cu SARS-CoV-2 durează între şase şi 12 luni …

Covid-19 ar putea deveni epidemie sezonieră până la iarnă

Pandemia Covid-19 va deveni probabil o epidemie până în toamnă sau iarnă, despre care se …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *