Chirurgii vasculari trag un semnal de alarmă – pacienții cu boli vasculare periferice sunt în pericol în perioada pandemiei.
Citește și 12 simptome care pot prevesti un AVC
„Pentru a limita efectele pandemiei de COVID-19 autoritatile au transmis un mesaj ferm catre populatie sa stea acasa si departe de spital.
Aceasta măsură este pe deplin justificată, dar are o consecinta secundară foarte serioasă, anume numărul de pacienti care se prezinta la spital in stadii acute a scazut foarte mult.
Dar, cu toate ca suntem in plina pandemie, sunt mai multi pacienti care sufera de boli vasculare decat de COVID-19. Ca urmare, pacientii vin in stadii de boala mult agravata sau nu vin deloc.
Faptul ca in spitale se prezinta mai putin pacienti inseamna că a scăzut oare numărul accidentelor vasculare cerebrale, a scăzut numărul celor care sufera de ischemie acuta sau de tromboza venoasă profundă?
Din pacate nu, pacientii pur si simplu nu vin, asa ca stau acasa si probabil mor acasa. Sau daca vin, vin in stare mult mai grava si vor suferi amputatii sau paralizii in loc sa beneficieze de tratament care le-ar pastra sanatatea. Un accident vascular cerebral, blocarea circulatiei la picioare sau la intestine, o hemoragie interna sunt urgente cel putin atat de mari ca si infectia cu coronavirus.
Pacientii cu boli vasculare trebuie sa vina la spital daca au
durere sau late simptome serioase.
Trebuie sa continuam sa salvam vietile pacientilor nostri, deoarece, spre deosebire de COVID-19, stim cum sa o facem, mai ales in aceste vremuri complicate.
Conf. Dr. Radu Popa
Președintele SRCV
Prof. Dr. Mihai Ionac
Secretarul general al SRCV
Dr. Adrian Mureşan
Președinte ales SRCV”
Citește și VESTEA MOMENTULUI: S-a descoperit leacul pentru COVID-19
Astfel, este important să știm că plimbările zilnice la pas îmbunătățesc starea generală de sănătate și previn afecțiunile fizice și mintale.
Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie arată că mersul pe jos aduce numeroase beneficii. Cel mai important este faptul că reduce riscul de deces prematur în cazul a numeroase persoane.
6 beneficii ale mersului pe jos zilnic
Mersul pe jos nu este benefic doar pentru picioare, ci pentru întregul corp și pentru sănătatea mintală. Această activitate te poate ajuta să te relaxezi, elimină stresul, luptă contra depresiei și te încarcă cu energie pozitivă.
De asemenea, mersul pe jos previne obezitatea și te ajută să-ți păstrezi o greutate corporală optimă pentru a-ți putea regla metabolismul. Toate aceste aspecte îți garantează o viață mai lungă.
Citește și Epidemie de obezitate infantilă în România! Lactate nesănătoase la rafturile pentru copii
Mersul pe jos luptă contra demenței
Exercițiile aerobice de intensitate scăzută pot duce la ameliorarea simptomelor demenței în cazul pacienților cu afecțiuni mintale. Prin urmare, printre beneficiile mersului pe jos zilnic (sau de cel puțin trei ori pe săptămână) se numără îmbunătățirea proceselor mintale generale.
Citește și Pacientul cu demență. Cine este și de ce are nevoie?
Este benefic pentru sănătatea inimii
Inima are parte numai de beneficii, atunci când îți faci un obicei din a ieși zilnic la o plimbare pe jos. Mersul ajută inima să pompeze sânge fără efort, fiind astfel de folos întregului sistem cardiovascular. Se reduce, așadar, riscul de mortalitate ca urmare a bolilor de inimă.
Citește și CE SUNT PALPITAŢIILE LA INIMĂ ŞI CE BOLI GRAVE ASCUND. CÂND ESTE MOTIV DE ÎNGRIJORARE
Poate reduce riscul apariției cancerului
Conform studiului, mersul pe jos poate fi, de asemenea, un ajutor important pentru bolnavii de cancer aflați sub tratament. Asta pentru că ameliorează starea de slăbiciune ce
apare după acesta.
În cadrul studiului menționat, s-a demonstrat faptul că plimbările cu o durată de 180 de minute pe săptămână au avut efecte benefice asupra femeilor bolnave de cancer de sân și a persoanelor ce suferereau de cancer intestinal.
În concluzie, ai suficiente motive pentru a merge pe jos măcar 25 de minute în fiecare zi.
Citește și Descoperire uriaşă pentru bolnavii de cancer. Tratament cu ajutorul alimentaţiei sănătoase
Mersul pe jos îți îmbunătățește dispoziția
Conform unor studii efectuate pe oamenii care au obiceiul de a merge pe jos și de a efectua exerciții fizice zilnic, mersul pe jos are abilitatea de îmbunătăți starea de spirit.
Prin urmare, în timpul unei perioade stresante, de epuizare sau în timpul unui episod de depresie, este recomandat să mergi pe jos la plimbare în parc sau să urci pe munte într-o drumeţie.
Citește și Stresul cronic și efectele lui distrugătoare
Mersul pe jos crește nivelul de vitamina D
Vitamina D le permite oaselor să absoarbă calciu și fosfor, ce ajută la întărirea întregului sistem osos. A fost demonstrat faptul că plimbările lungi pe jos în timpul zilei cresc sinteza de vitamina D în organism.
Atunci când pielea este expusă la razele solare, corpul începe să producă vitamina D, necesară pentru sinteza normală de celule osoase.
Există puține alimente care conțin în mod natural vitamina D, așadar mersul pe jos în razele soarelui rămâne cea mai bună opțiune pentru a obține acest nutrient. Acest lucru este valabil și pentru persoanele în vârstă, deoarece le ajută să-și întărească oasele.
Citește și Vitamină D, responsabilă pentru fracturile de șold
Este util în caz de disfuncție erectilă
Bărbații care aleg să profite de beneficiile mersului pe jos zilnic se vor bucura de o viață sexuală mai împlinită. Anumite studii au demonstrat faptul că rutina fizică zilnică poate ameliora disfuncția erectilă.
Mersul pe jos poate fi benefic și pentru viața sexuală a femeilor.
Nu uita că ritmul în care te deplasezi este foarte important. Mergi pe jos astfel încât să depui un oarecare efort.
sursa foto: pixabay.com