Fructul de kaki provine de la un copac din genul Diospyros, care în limba greacă înseamnă „fructul divin” ori „para lui Dumnezeu” . Ca formă, fructul seamănă cu o roşie, iar când este copt are o culoare de un portocaliu pal şi un gust astringent ca de ananas ori piersică. Kaki se consumă fără coajă şi poate fi adaugat şi în salate. Dar dincolo de aceste aspecte de ordin estetic, fructul de kaki are numeroase beneficii pentru sănătate. Este bogat în vitaminele A, C, E si B, fibre alimentare, mangan, cupru, magneziu, potasiu şi fosfor. De asemenea, fructele kaki conțin compuşi cum ar fi catehinele, galocatehinele și acidul betulinic.
Citeşte şi: Legumele și fructele crude, elixir pentru creier
Care sunt principalele beneficii ale consmului de kaki
1. Previne cancerul
Fructul kaki conţine acid betulinic, care s-a dovedit că este un compus antitumoral. În plus, kaki conţine şi antioxidanţi. dar şi mari concentraţii de vitamina C şi vitamina A, precum şi compuşi fenolici (precum catehinele şi galocatehinele), care sunt direct legate de prevenirea diferitelor tipuri de cancer.
2. Menţine tensiunea arterială constantă
Potasiul din kaki acţionează ca un vasodilatator şi astfel scade tensiunea arterială, stimulează circulaţia sângelui către diverse părţi ale corpului. O tensiune arterială normală reduce presiunea pusă pe sistemul cardiovascular şi previne apariţia diferitelor boli de inimă.
Citeşte şi: STUDIU: TENSIUNEA ARTERIALĂ AR PUTEA FI MĂSURATĂ CU UN SELFIE DE PE TELEFONUL MOBIL
3. Previne îmbătrânirea prematură
Fructele kaki conţin beta-caroten, luteină, licopen şi beta-criptoxantină dar şi foarte multă vitamina A. Aceste vitamine au scopul de a reduce stresul oxidativ şi previn semnele îmbătrânirii premature, cum ar fi ridurile, petele pigmentare cauzate de îmbătrânire, oboseala, pierderea vederii, slăbiciunea musculară şi chiar apariţia bolii Alzheimer.
Citește și Boala uitării, Alzheimer. De ce apare și cum se manifestă
4. Ajută imunitatea
Un singur fruct de kaki conţine 80% din necesarul zilnic de vitamina C, de aceea sunt foarte recomandate pentru susţinerea sistemului imunitar. De asemenea, creşte producţia de celule albe din sânge şi ajută organismului să lupte împotriva infecţiilor virale şi fungice sau a toxinelor.
Citeşte şi: Fructele și legumele de toamnă, o garanție pentru sănătate
5. Ajută digestia
Kaki este o sursă excelentă de fibre care sunt necesare în procesarea zilnică a alimentelor. Mai mult, o digestie corectă înseamnă şi o secreţie în parametrii normali a sucurilor gastrice şi digestive, ameliorând simptomele de constipaţie şi diaree.
Citește și Dezechilibrele florei intestinale. Ce le cauzează și cum afectează organismul