Legumele și fructele crude, elixir pentru creier

Pornind de la celebrul motto al lui Hipocrate, ,,Fie ca hrana să-ți fie și leacul”, este esențial să realizăm că alimentele pe care le consumăm zi de zi ne pot menține sănătoși, astfel încât să nu ajungem să luăm vreodată medicamente.

Acest lucru este la îndemâna oricui, în condițiile în care știm deja că fructele și legumele sunt sursa noastră principală de nutrienți, iar acum tarabele sunt pline de fructe și legume de sezon, care previn carențe de vitamine și boli grave. Unica recomandare este să le consumăm proaspete. Și asta pentru că apa conținută de fructe și legume este un adevărat depozit de vitamine, minerale și elemente nutritive, care se pierd odată cu procesarea de orice fel.

Citește și Fructele și legumele de toamnă, o garanție pentru sănătate

Beneficiile alimentelor proaspete

Mai mult, alimentele proaspete conțin antioxidanți, care duc la alcalinizarea organismului și ne apără de cancer. Legumele și fructele ne ajută să slăbim sau să ne menținem la greutatea dorită pentru că ne dau senzația de sațietate, au puține calorii și ne scapă de poftele nesănătoase de mâncare.

Citește și 9 fructe pentru hidratarea organismului

Ce efect au fructele și legumele asupra creierului

Pe lângă toate aceste beneficii asupra corpului, cercetătorii au descoperit că au un efect și asupra creierului nostru. Consumate proaspete, fructele și legumele ne dau o stare de bine și ne fac mai inteligenți.

Morcovii, ciupercile, castravetele, bananele, merele, citricele și kiwi sunt principalele responsabile de buna noastră dispoziție. Conțin seleniu si acid folic, care stimulează secreția de endorfină și serotonină, acei hormoni care ne dau o stare de satisfacție.

Citește și LEGUMELE, CADOUL NATURII PENTRU SĂNĂTATEA OMULUI

Un studiu arată că fructele de pădure schimbă forma în care comunică neuronii, iar afinele sunt considerate un adevărat elixir pentru creier. Un castron de afine proaspete mărește concentrarea și memoria cu până la 5 ore, timp în care mintea noastră devine foarte activă.

De asemenea, oamenii de stiință recomandă ca atunci când suntem într-o dispoziție mai proastă, să mâncăm afine, pe care le putem combina cu alte fructe dulci, precum bananele sau pepenele, iar starea noastră de spirit se va schimba imediat.

Citește și Remedii naturiste pentru cele mai des întâlnite boli

Totuşi există şi unele contraindicaţii în cazul consumului fructelor proaspete.

De exemplu, femeile însărcinate ar trebui să evite consumul de ananas şi avocado, iar bananele nu sunt recomandate cardiacilor şi persoanelor cu probleme renale.

De asemenea, sunt interzise şi diabeticilor pentru că au carbohidraţi, la fel şi nucile care nu au recomandare bună pentru diabetici.

De altfel, în cantităţi mari, nucile pot face rău şi sistemului circulator pentru că pot creşte foarte mult capacitatea de coagulare a sângelui.

Persoanele care se ştiu cu probleme digestive, ori aciditate gastrică mare, ulcer gastric, ar trebui să stea departe de struguri şi vişine.

Citeşte şi: 6 fructe care stimulează detoxifierea organismului

 

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

STUDIU. Șase vaccinuri diferite împotriva Covid-19 sunt sigure și eficiente atunci când sunt utilizate ca a treia doza

Studiul de fază 2, publicat joi în revista medicală The Lancet, a analizat siguranța și …

Primele 2 cazuri de infectare cu varianta Omicron au fost confirmate în România

Varianta Omicron a ajuns în România. Au fost confirmate primele două cazuri de infectare cu …

Valeriu Gheorghiță, despre miocardita după vaccinare: Este mult mai rară decât miocardita apărută după boala COVID

Miocardita după boala COVID-19 este mult mai frecventă decât cea raportată după vaccinare, afirmă șeful …

Primul studiu de secvenţiere pentru Omicron în 19 oraşe din România. Ce au descoperit cercetătorii

A fost realizat primul studiu pe bază de secvenţiere pentru varianţa Omicron în România, iar …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *