sursa foto: medicalxpress.com

STUDIU: TENSIUNEA ARTERIALĂ AR PUTEA FI MĂSURATĂ CU UN SELFIE DE PE TELEFONUL MOBIL

Un grup de specialişti americani au dezvoltat o aplicaţie pe bază de imagistică optică transdermică prin care tensiunea arterială este măsurată cu ajutorul telefonului mobil. Cum?  Prin detectarea modificărilor fluxului de sânge de la nivelul feţei.

Concret, potrivit medicalxpress.com, lumina ambientală pătrunde în stratul exterior al pielii şi permite senzorilor optici digitali din smartphone-uri să vizualizeze și să extragă tiparele fluxului sanguin, pe care modelele de imagistică optică transdermică le pot folosi pentru a prezice tensiunea arterială.

sursa foto: medicalxpress.com

Pentru a fi siguri că metoda funcţionează, autorii studiului de la Universitatea din Toronto, Canada, au măsurat tensiunea arterială la 1.328 de adulţi chinezi şi candieni cu ajutorul unui telefon echipat cu un software de imagistică optică transdermică. Apoi, cifrele obţinute au fost comparate cu cele din măsurătorile clasice, iar rezultatele au fost uimitoare. În medie, imagistica optică transdermică a prezis tensiunea arterială sistolică cu o precizie de aproape 95% și presiunea diastolică cu o precizie de aproape 96%.

 

Pentru moment acest software are mai multe limitări. Fețe participanţilor la studiu au fost filmate într-un mediu bine controlat, cu iluminare fixă, așa că nu este clar dacă tehnologia poate măsura cu precizie tensiunea arterială în medii mai puțin controlate, inclusiv în case. În plus, în studiu nu au fost folosiţi şi subiecţi cu pielea mai închisă la culoare. O a treia limitare se referă la durata necesară măsurării efective care este în jur de 2 minute şi pe care cercetătorii vor să o reducă la maximum 30 de secunde.

Dacă studiile viitoare vor confirma eficienţa acestei metode de măsurare a tensiunii arteriale şi pentru pacienţii hipertensivi, atunci aceste măsurători făcute de camerele video ale telefoanelor ar putea deveni realitate, speră autorii studiului.

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă infecție …

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.