sursa foto: www.irishtimes.com

Dezechilibrele florei intestinale. Ce le cauzează și cum afectează organismul

Știai că există o legătură strânsă între intestine și creier? Când bacteriile intestinale se înmulțesc în exces, riști să suferi de probleme de memorie sau chiar de anxietate. Întreg organismul poate fi însă afectat. Dezechilibrul florei intestinale poate provoca simptome grave. Inițial, acestea nu vor atrage atenția, dar, după un timp, problemele se vor croniciza și vor deveni greu de tratat.

Intestinele sunt populate de un anumit tip de bacterii. Aceste microorganisme alcătuiesc flora intestinală sau bacteriană. Deși importanța lor este deseori subestimată, cert este că bacteriile din intestine joacă un rol important în ce privește procesele digestive și sistemul imunitar.

Așadar, este esențial să știi cum să recunoști dezechilibrele florei intestinale.

În cazul persoanelor sănătoase, flora intestinală reglează pH-ul stomacului. Totodată, aceasta creează o barieră protectoare împotriva agenților infecțioși care pot declanșa diverse boli.

6 moduri în care flora intestinală îți poate afecta sănătatea

Din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase, a consumului de antibiotice și a stresului, activitatea florei intestinale poate fi compromisă. Drept consecință, apare un dezechilibru al acestor bacterii care poate afecta starea generală de sănătate.

Boli digestive ale florei intestinale

Dat fiind faptul că intestinele sunt populate de bacterii, uneori survin dezechilibre care produc reacţii negative. Microorganismele afectate se pot înmulți în exces, modificând procesele responsabile de descompunerea alimentelor și absorbția nutrienților.

Drept consecință, nivelul de sucuri gastrice și cel de toxine cresc, cauzând simptome ca:
– Gaze intestinale și flatulență
– Balonare abdominală
– Senzație de arsură la nivelul stomacului
– Reflux gastroesofagian
– Ulcere duodenale
– Gastrită
– Diaree
– Sindromul colonului iritabil

Citește și Cum funcționează organismul uman? Bioritmul natural al organelor interne

Probleme cognitive

Multe persoane nu realizează acest lucru, dar există o legătură strânsă între creier și intestine. Din acest motiv, dezechilibrele florei intestinale pot afecta negativ funcțiile cognitive.

Flora intestinală contribuie la producția mai multor neurotransmițători. Când aceasta se dezechilibrează, riști să experimentezi probleme de memorie și alte simptome care îți afectează gândirea.

Te-ar putea interesa și MEDSHOW, cu Emma Zeicescu – Prof. dr. Leon Zăgrean – Un creier sănătos înseamnă un organism sănătos

Carențe nutritive

Bacteriile benefice care trăiesc în intestine sunt esențiale pentru o sintetizare corectă a vitaminelor, a mineralelor și a celorlalți nutrienți ingerați. De îndată ce flora bacteriană se înmulțește în exces sau este lezată, procesele digestive se dereglează și absorbția optimă a nutrienților devine imposibilă.

La început, acest dezechilibru nu este ușor de observat, organismul apelând la rezervele sale de nutrienți. Însă în timp, survin o serie de simptome care semnalează existența unei probleme. Cele mai frecvente carențe nutritive cauzate de dezechilibrele florei intestinale sunt:
– Carența de vitamina D, K, B7 și B12
– Carența de minerale (magneziu și calciu).

Citește și VITAMINA D AR PUTEA PRELUNGI SPERANŢA DE VIAŢA A PERSOANELOR BOLNAVE DE CANCER

Probleme cutanate

Problemele cutanate pot fi declanșate de numeroși factori, atât interni, cât și externi. Printre aceștia se numără și sănătatea intestinală, care influențează purificarea organismului și absorbţia nutrienţilor.

Dacă suferi de oricare dintre următoarele probleme cutanate, este posibil să ai flora intestinală dezechilibrată:
– Acnee
– Rozacee
– Psoriazis
– Eczemă

Citește și Îngrijirea pielii cu psoriazis pe timpul verii.

Boli autoimune

Bolile autoimune sunt, în general, cronice. Ele se declanșează atunci când organismul se atacă pe sine. Deoarece pot fi confundate cu diverse boli normale, sunt greu de identificat.

Numeroși factori pot cauza bolile autoimune, drept pentru care pacientul trebuie să se supună unor investigații medicale. Nu trebuie însă să trecem cu vederea posibilitatea ca factorul declanșator să fi fost niște dezechilibre ale florei intestinale.

Când au loc modificări la nivelul ei, flora intestinală cauzează o creștere a inflamației țesuturilor. Această reacție poate agrava simptomele bolilor autoimune. Cele mai frecvente asemenea tulburări sunt:
– Artrita reumatoidă
– Tiroida Hashimoto
– Sindromul colonului iritabil
– Boala celiacă
– Diabetul de tip I

Citește și BOLILE AUTOIMUNE, O EROARE A ORGANISMULUI

Te-ar putea interesa și CELE 5 BOLI CARE UCID FĂRĂ SIMPTOME. PARTEA V- DIABETUL

Stres cronic

Stresul reprezintă un dezechilibru emoțional, care tinde să fie asociat cu numeroși factori interni și externi. Deși este inevitabil să fim stresați în anumite momente, acesta poate fi și o consecință a dezechilibrelor florei intestinale.

Această reacție este cauzată de o creștere a secreției de cortizol și a nivelului de toxine din organism, factori care afectează producția hormonilor bunăstării. Persoanele care suferă de stres cronic și recurent, deși au luat măsuri pentru a combate această problemă, ar putea avea o sănătate intestinală precară.

Pentru a-ți proteja flora intestinală în mod adecvat, trebuie mai întâi să identifici care este cauza problemei experimentate. Adoptând o dietă adecvată și evitând expunerea constantă la toxine, vei preveni orice dezechilibre.

Citește și Stresul cronic și efectele lui distrugătoare

Te-ar putea interesa și STRESUL SI BOLILE PE CARE LE NASTE.

 

 

SURSA: nature.com

sursa foto: www.irishtimes.com

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă infecție …

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.