AcasăArticoleDistensia abdominală sau balonarea. Ce boli poate prevesti aceasta

Distensia abdominală sau balonarea. Ce boli poate prevesti aceasta

Published on

spot_img

Distensia abdominală apare atunci când substanțe, cum ar fi aerul (gaz) sau fluid, se acumulează în abdomen, determinând mărirea circumferinței normale a taliei. De obicei este un simptom al unei suferințe subadiacente, care trădează disfuncții în corpulul uman, mai degrabă decât o boală în sine.

Cum se manifestă distensia abdominală

Persoanele cu această afecțiune o descriu ca fiind ,,senzație de balonare”. Aceștia experimentează de multe ori o senzație de plenitudine, o presiune abdominală mărită și, eventual, greață, dureri sau crampe.

În cazurile cele mai extreme, presiunea ascendentă asupra diafragmei și a plămânilor pot provoca, de asemenea, dificultăți de respirație. Printr-o varietate de cauze, balonare este cel mai frecventă stare de disconfort, din cauza acumulărilor de gaze din stomac, din intestinul subțire sau colon. Senzația de presiune este adesea exonerată – sau cel puțin diminuată prin eructații (râgâială) sau trecerea de gaz (flatulență).

Citește și Durerile resimţite în partea dreaptă a abdomenului nu trebuie ignorate. Iată 10 cauze care le pot provoca

Când apare balonarea

Experții cred că o cauză majoră a balonării este mâncatul rapid și înghițirea aerului în exces, cunoscut sub numele de aerophagia.

Alte cauze de balonare includ boli intestinale inflamatorii, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă (boală inflamatorie intestinală), sindromul colonului iritabil, diabet, dispepsie funcțională (indigestie) sau constipație tranzitorie.

Citește și Mâncatul este o artă. Cum se combină corect alimentele ca să nu avem probleme digestive.

Intoleranța la lactoză sau gluten produc balonare

În cazuri rare, balonarea poate să apară la persoanele care au intoleranță la lapte (intoleranța la lactoză), infecții parazitare, cum ar fi giardia, intoxicațiile alimentare (bacterii), boala celiacă, ulcer peptic, obstrucție intestinală sau după anumite tipuri de intervenții chirurgicale abdominale.

Citește și Care sunt principalele intoleranțe alimentare

Cancer ovarian

Insuficiența cardiacă și ciroza sunt, de asemenea, o cauză comună de distensie abdominală. În ambele tulburări, acumularea de lichid în abdomen creează o senzație de plenitudine.

Distensia abdominală poate fi, de asemenea, un simptom al cancerului ovarian. Femeile sunt mai predispuse la balonări și de multe ori identificarea acestor simptome în timpul menstruației reprezintă un semnal de alarmă. Unele persoane care dezvoltă stări de distensie abdominală pot avea motilitatea scăzută a intestinelor.

Citește și Suferi de sindromul intestinului iritabil? Iată ce alimente trebuie să eviţi

Anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele și antispasmodicele, contribuie la reducerea motilității intestinale. Studiile au arătat că înghițirea de aer în timpul meselor sau întârzierea golirii stomacului duc la balonare după masă. Persoanele care sunt constipate se plâng de balonare.

Citește și Constipația, de la cauze la consecințe. Dieta digestiei sănătoase

Distensia abdominală poate fi un semn al mai multor boli
 • Boala celiacă
 • Diaree tropicală
 • Suprainfecția bacteriană a intestinului
 • Boli de nutriție
 • Gastroenterită
 • Giardioza
 • Boli parazitare
 • Coccidioza
 • Sindrom diareic
 • Ascita
 • Diverticulita
 • Fascioloza
 • Pietre la rinichi
 • Intoleranța la lactoză
 • Intestinului obstrucționat
 • Boli de ficat polichistic
 • Sindromul premenstrual
 • Cancerul ovarian
 • Boala inflamatorie intestinală (boala Crohn și colita ulcerativă)
 • Infectare cu pseudomonas

Citește și Studiu: Intoleranța la gluten, provocată de un virus. Se experimentează vaccinul care ar putea îndepărta boala celiacă

Cum evităm balonarea

Balonarea nu este amenințătoare de viață. În cele mai multe cazuri, balonarea poate fi evitată prin schimbarea stilului de viață. Balonarea persistentă sau recurentă pot fi cauzate de paraziți intestinali, alte infecții sau alte afecțiuni medicale.

Citește și Studiu: Virusul rujeolei şterge din memoria sistemului imunitar. Organismul ar putea să nu mai lupte cu infecțiile

Anumite alimente agravează balonarea

Alimentele prost digerate ajung în intestinul gros, unde sunt degradate de bacterii, astfel producându-se gaz în exces. În funcție de cantitatea nedigerată, acest lucru poate afecta mirosul și volumul de gaz creat.

Excesul de fibre este o cauză cunoscută de eructații, gaz si balonare. Multe legume provoacă balonarea din cauza nivelului ridicat de fibre și zaharuri nedigerate, cum ar fi fasolea, varza, broccoli.

Multe persoane au o intoleranță la lactoză. Astfel de alimente ar trebui să fie eliminate din dietă dacă simptomele se dezvoltă.

Citește și Alergie la lapte sau intoleranța la lactoză? Află care este diferența dar și tratamentul

Medicamente împotriva distensiei abdominale

Pentru unele persoane, distensia agravează calitatea vieții și, astfel, recurg la suplimente de sănătate sau medicamente. Unele suplimente alimentare, care conțin diferite enzime, ajută la descompunerea carbohidraților. Deși aceste enzime ajută la reducerea gazelor și a eructațiilor, ele nu pot vindeca balonarea.

Citește și Atenţie la combinaţia dintre alimente, suplimente alimentare şi medicamente. Care sunt cele mai periculoase 10 combinaţii care pot provoca reacţii adverse

Majoritatea folosește cărbune activ. Probioticele sunt, de asemenea, utilizate pentru a trata stările de balonare. Cei care le folosesc se bazează pe teoria că îmbunătățesc flora intestinală, digestia și reduc generarea de gaze.

Antidepresivele, în doze mici, au fost de folos unor persoane persoane. Medicii nu le recomandă din cauza efectelor adverse.

Citește și Dezechilibrele florei intestinale. Ce le cauzează și cum afectează organismul

 

Latest articles

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită...

More like this

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...