La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, avansează rapid și este adesea depistată prea târziu, când intervenția chirurgicală nu mai este posibilă. Situaţia nu este diferită nici la nivel global. Astfel, cercetătorii din China au dezvoltat un test rapid de sânge pentru …
Citește mai multSomnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum
În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și a altor atacuri externe asupra organismului. Când organismul este odihnit, sistemul imunitar are mai multă energie pentru a se apăra de viruși și bacterii, iar perioada de convalescență este mai scurtă. Dar somnul are numeroase …
Citește mai multREVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou
O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au creat implanturi pentru măduva spinării umane, într-o premieră mondială. Studiul a fost condus de echipa de cercetare a profesorului Tal Dvir de la Centrul Sagol pentru Biotehnologie Regenerativă, Școala de Biomedicină și Cercetare a Cancerului …
Citește mai multMasca FFP2 oferă 95% protecţie. Când devine ea periculoasă pentru sănătate
Măștile de tip FFP2 sunt net superioare ca eficiență față de măștile chirurgicale. Ele asigură o protecție de până în 95% în fața particulelor mici de virus. Dezavantajul lor este însă preţul destul de mare dar şi timpul de purtare pentru a nu deveni periculoase. Măștile de tip medical sau …
Citește mai multSEMNAL DE ALARMĂ| Boala care va face peste 150 de milioane de victime în lume până în anul 2050
Peste 153 de milioane de oameni vor suferi de demență până în anul 2050, arată cel mai recent studiu publicat în The Lancet. Oamenii de ştiinţă spun că datele sunt şocante, iar demenţa reprezintă „o ameninţare majoră, care se dezvoltă rapid”. Din cauza creșterii și îmbătrânirii populației, oamenii de ştiinţă …
Citește mai multMiopia, o afecțiune care afectează din ce în ce mai mulți oameni. Jumătate din populația lumii ar putea suferi de această afecțiune până în 2050
Jumătate din populația lumii ar putea suferi de miopie până în 2050. Adică aproape 5 miliarde de oameni. Este semnalul de alarmă tras de Asociația Oftalmologilor. Problemele de vedere ar putea fi agravate și de timpul tot mai mare petrecut în fața telefonului sau al calculatorului. Medicii recomandă controale oftalmologice …
Citește mai multSe schimbă regulile de acordare a concediilor medicale. Noi reglementări intră în vigoare de la 1 august
Noi reglementări referitoare la modul de acordare a concediilor medicale vor intra în vigoare începând cu data de 1 august. Potrivit noilor reguli, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite) va fi acordat în cel puțin două etape, prima dintre ele neputând depăși patru zile calendaristice, dacă …
Citește mai multRomânia, printre țările cu cea mai mare rată a cancerelor legate de consumul de alcool
România se numără printre țările în care există una dintre cele mai mari rate a cancerelor legate de consumul de alcool, atât la bărbați, cât și la femei, potrivit un studiu publicat în revista The Lancet Oncology. Circa 4% dintre cazurile de cancer depistate anul trecut în lume (aproximativ 740.000) sunt …
Citește mai multPersonalul medical nevaccinat trebuie să se testeze săptămânal cu teste PCR. Unde se aplică măsura
Medicii trebuie să se testeze la 7 zile cu PCR sau la 3 zile cu teste antigen. Măsura se aplică în unitățile care tratează pacienți infectați cu tulpina Delta. Conducerea unității are obligația să verifice rezultatele testării. Reprezentanții SANITAS spun că măsura încalcă dreptul la muncă. Personalul medical care nu …
Citește mai multCât și cum decontează Casa de Asigurări serviciile medicale de la un spital privat
Românii se vor putea trata în spitalele private, iar o parte din sumă va fi decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Decontarea se va face doar în baza cardului de sănătate pe care îl prezintă pacientul. Orice român care este asigurat se poate trata la privat, dacă plătește …
Citește mai mult