După cum o arată dovezile din studiile clinice, răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10-14 zile după prima administrare, iar efectul maxim al imunizării apare la 7 zile după rapel. Ceea ce înseamnă că se poate produce o infectare cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze, întrucât …
Citește mai multParosmia,printre simptomele de lungă durată ale Covid-19. Cum se manifestă și cum se poate trata
Pierderea mirosului este unul din cele mai cunoscute simptome al infectării cu noul coronavirus, însă mai mulți dintre cei care au avut Covid o perioadă îndelungată au început să se plângă de mirosuri neplăcute, asemănătoare mirosului de pește, de „ars” sau de sulf. „Parosmia” reprezintă o tulburare olfactivă care constă …
Citește mai multPacienții, în pericol să rămână fără tratamente! Ce medicamente vitale riscă să dispară din farmacii și de ce
Farmaciile independente reclamă întârzieri de până la 150 de zile în decontarea de către casele judeţene de asigurări de sănătate a medicamentelor compensate şi a medicamentelor din programele naţionale. Farmaciile riscă falimentul, nu mai au cu ce plăti furnizorii. Cei mai afectaţi sunt bolnavii, în pericol să nu mai găsească …
Citește mai multCe este chirurgia bariatrică și cum ajută ea pacientul obez
Chirurgia bariatrică și metabolică (sau chirurgia obezității) îmbunătățește calitatea vieții și oferă rezultate imediate. Aici vorbim despre pacienții diabetici care nu mai au nevoie de tratament la câteva zile de la operație sau alți pacienti cu alte afecțiuni asociate obezității, cât și pe termen lung, cum ar fi mult dorita …
Citește mai multVaccinul împotriva Covid-19 este eficient și împotriva tulpinii de coronavirus din Marea Britanie
Comitetul Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 a transmis duminică o informare de presă cu privire la eficacitatea vaccinurilor împotriva noii tulpini descoperite în Marea Britanie, care este mai contagioasă, potrivit primelor informații venite din partea specialiștilor. Specialiștii spun că, dacă în viitor vor fi mai multe …
Citește mai multCancerul, responsabil de aproximativ 10 milioane de decese 2020. Una din cinci persoane face boala la un moment dat
Cancerul este responsabil de aproximativ 10 milioane de decese în 2020 la nivel mondial, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), agenţie specializată a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care estimează totodată că anul acesta numărul cazurilor de cancer diagnosticate se ridică la 19,3 milioane. Estimarea, care …
Citește mai multCataracta senilă ,boala ochiului bătrân. Simptome cauze și tratament
Cataracta de vârstă sau cataracta senilă este cea mai răspândită formă de cataractă și apare odată cu înaintarea în vârstă. Ochiul, ca orice alt organ al corpului uman, îmbătrânește, iar structurile sale își modifică structura, pierzându-și din funcții. Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului natural al ochiului. Cristalinul este o lentilă transparentă, …
Citește mai multA fost adoptat un nou protocol de tratament pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2
Ordinul Ministerului Sănătății privind modificarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 a fost publicat în Monitorul Oficial. În actul normativ se arată că antiviralele au o eficiență mai mare când sunt administrate mai devreme în cursul bolii. Dintre antiviralele utilizabile, Remdesivirul se recomandă doar în formele cu severitate medie …
Citește mai multGuvernul a aprobat strategia de vaccinare anti-COVID-19. Cine are prioritate la vaccin
Hotărârea de Guvern privind strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus a fost adoptată în şedinţa Executivului de vineri, respectivul act precizând, totodată, care sunt grupurile prioritare – angajaţii din domeniul Sănătăţii, asistenţei sociale, cei din categoria de risc şi personalul din „domenii-cheie”, a afirmat şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, sâmbătă, …
Citește mai multMeningita: cauze, simptome și tratament
Meningita este o afecțiune în care meningele, cele trei membrane care învelesc creierul și îl protejează împotriva expunerii rapide la agenții externi, se inflamează. În majoritatea cazurilor, meningita este cauzată de o infecție virală sau bacteriană. Meningita este, de regulă, cauzată de o infecție bacteriană sau virală, care apare în …
Citește mai mult