Atenţie la combinaţia dintre alimente, suplimente alimentare şi medicamente. Care sunt cele mai periculoase 10 combinaţii care pot provoca reacţii adverse

Este cunoscut faptul că niciun tratament medicamentos nu este lipsit de efecte adverse. Iar specialiştii vorbesc, pe lângă interacţiunea diferitelor tipuri de medicamente, şi despre o interacţiune între alimentele consumate de un bolnav şi medicamentele pe care acesta la ia. Nici măcar tratamentele homeopate, adică pe bază de plante, nu sunt ferite de aceste tipuri de interacţiuni fie cu alimentele, fie cu suplimentele alimentare fie cu alte medicamente în sine. De aceea este foarte important de ştiut care este gama plantelor şi alimentelor periculoase.

Citeşte şi: Mâncatul este o artă. Cum se combină corect alimentele ca să nu avem probleme digestive.

  1. Lactatele (lapte, brânză şi iaurt)

Calciul, magneziul și cazeina pot întârzia sau preveni absorbția anumitor tipuri de antibiotice. Sunt însă şi medicamente la care există o indicaţie specifică de a fi luate cu puţin lapte pentru a reduce anumite probleme la stomac.

  1. Ciocolata

Pentru că este bogată în tiramină, consumul de ciocolată în timpul tratamentului cu anumiţi inhibitorii poate duce la o creștere periculoasă a tensiunii arteriale. Şi ciocolata neagră care are un conţinut ridicat de cacao, dar şi de cafeină, poate interfera cu medicamentele utilizate pentru tratarea tulburării de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). Acelaşi efect apare şi în cazul combinării acestor medicamente cu un consum susţinut de cafea. De asemenea, ciocolata nu este prietenă nici cu sedativele sau pastiele pentru insomnie.

Citeşte şi: Alege să fii sănătos. 3 diete detoxifiante sărace în grăsimi

  1. Grapefruit-ul

Grapefruitul este recunoscut pentru interacţiunea lui cu mai mult de 50 de medicamente diferite. De exemplu, grapefruitul consumat în timpul unui tratament antihistaminic scade nivelul din sânge al medicamentului şi eficacitatea acestuia. Iar în cazul altor medicamente le poate creşte concentraţia din sânge.

  1. Lemnul dulce

Lemnul dulce sau licoricea reduce eficacitatea unor medicamente precum imonosupresoare. Licoricea conţine un compus numit glicirizină care trebuie evitat dacă urmaţi un tratament pentru afecţiunile inimii. Glicirizina poate provoca bătăi cardiace neregulate sau chiar un atac de cord şi poate fi periculos şi pentru pacienţii cu hipertensiune arterială.

Citeşte şi: Cele mai puternice antibiotice naturale eficiente în tratarea infecțiilor

  1. Sunătoarea

Sunătoarea este o plantă care are capacitatea de a crește enzimele hepatice, deci poate grăbi astfel metabolizarea anumitor medicamente, lucru ce poate duce la scăderea concentrației lor în fluxul sanguin. Tratamentele pentru reducerea colesterolului, pentru disfuncție erectilă și cele prescrise pentru afecțiunile cardiace sunt câteva dintre medicamentele ale căror concentrații pot fi reduse în cazul combinării cu un consum de ceai de sunătoare.

Citește și Atenţie, bărbaţi! Grupa de sânge ce vă face mai predispuşi la impotenţă

  1. Ginseng-ul

Ginsengul este o plantă și un supliment alimentar care, printre altele, are capacitatea de a scădea glicemia. Deci este de avitat consumul de ginseng în timpul tratamentului pentru diabet care are rolul de a scădea zahărul din sânge. De asemenea, este de evitat consumul de ginseng în combinaţie cu tratamentul cu inhibitori pentru că poate provoca insomnie, nervozitate, dureri de cap, anxietate și hiperactivitate.

Citeşte şi:  De ce ne este sete după ce consumăm alcool și alimente dulci?

  1. Alcoolul

Interacțiunile dintre alcool şi diferite medicamente pot provoca greață, vărsături, leșin, dureri de cap, amețeli, modificări ale comportamentului și modificări ale tensiunii arteriale. De exemplu, unele antitermice combinate cu alcool pot duce la apariţia unor leziuni hepatice, iar combinat cu  medicamente anti-inflamatorii poate creşte riscul de sângerare stomacală. De asemenea, efectele sedativelor, antidepresivelor și antipsihoticelor şi narcoticelor sunt mult crescute de alcool.

Citește și Dependența de alcool. Partea II – Bolile grave pe care le generează

  1. Suplimente cu fier

Suplimentele cu fier interferează cu medicamentele care reduc colesterolul sau cele care scad aciditatea gastrică. Anumite antibiotice şi inhibitori care tratează tensiunea arterială ridicată, medicamente pentru tiroidă ori  tratamentele pentru Parkinson au o acţiune scăzută în organism dacă sunt combinate cu suplimente pe bază de fier. În cazul anticoncepţionalelor, acestea pot creşte nivelul de fier din sânge.

Citeşte şi: Izbucnirea nervoasă, pericol uriaș de AVC. Stați calmi și vă puteți salva viața

  1. Vitamina K

Persoanele care urmează un tratament pentru subţierea sângelui este de preferată să evite consumul de alimente care sunt bogate în vitamina K, precum varza de Bruxelles, pătrunjelul, kale, broccoli și spanacul.  Nivelurile excesive de vitamina K vor face medicamentele care previn formarea cheagurilor de sânge să fie mai puţin eficiente.

Citește și Sucuri și ceaiuri care curăță arterele

  1. Medicamentele pentru alergii

Şi medicamentele pot interacţiona unele cu altele. Tratamentul antialergic poate interacţiona cu antidepresivele sau sedativele. Combinarea lor afectează capacitatea de concentrare şi de a conduce. Anumite medicamente antihistaminice combinate cu cele pentru hipertensiune pot provoca o creştere periculoasă a tensiunii arteriale şi frecvenţei cardiace.

Citeşte şi: Alergiile alimentare, reacții ale sistemului imunitar care ne pun viața în pericol. Cauze și factori favorizanți

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă infecție …

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.