Sursa foto: www.pediatricsofflorence.com

Studiu: Virusul rujeolei şterge din memoria sistemului imunitar. Organismul ar putea să nu mai lupte cu infecțiile

Rujeola poate afecta pe termen lung sistemul imunitar, resetându-l până la un nivel similar cu cel din copilărie. Acest lucru creşte vulnerabilitatea în faţa altor infecţii mult timp după ce boala a trecut, conform unui studiu efectuat de o echipă internaţională de oameni de ştiinţă.

Cercetătorii de la Wellcome Sanger Institute din cadrul Universităţii Amsterdam şi colaboratorii lor au demonstrat că rujeola resetează sistemul imunitar până la o stare imatură, cu o capacitate limitată de a răspunde la noi infecţii.

De ce copiii suferă de alte infecții după ce au avut rujeolă

Studiul, publicat în jurnalul Science Immunology, explică de ce copiii sunt afectaţi de multe ori de alte infecţii după ce au suferit de rujeolă.

Oamenii de ştiinţă au precizat că cercetarea are implicaţii semnificative asupra sănătăţii publice, deoarece scăderea ratelor de vaccinare are ca rezultat creşterea numărului de cazuri de rujeolă. Acest lucru, potrivit cercetătorilor, poate provoca o înmulţire a cazurilor de alte infecţii periculoase, cum ar fi gripa, difteria sau tuberculoza, chiar şi la persoanele care au fost anterior imune.

Citește și BOALA KAWASAKI. CUM O RECUNOȘTI?

,,Acest studiu este o demonstraţie directă la oameni a ,,amneziei imunologice”, sistemul imunitar uitând cum să răspundă la infecţiile întâlnite anterior. Demonstrăm că rujeola determină în mod direct pierderea protecţiei împotriva altor boli infecţioase”, a explicat doctor Velislava Petrova, autoare principală a cercetării, de la Wellcome Sanger Institute din cadrul Universităţii Cambridge.

Pentru a observa efectul rujeolei asupra sistemului imunitar, cercetătorii au analizat un grup de persoane nevaccinate din Olanda. Ei au luat probe de sânge de la voluntari sănătoşi, care au fost monitorizaţi şi supuşi unor analize repetate după un focar de rujeolă din 2013.

Citește și Mai mulți copii au făcut „Sindromul vârcolacului” după administrarea unui medicament etichetat greşit

Cercetătorii au secvenţiat gene asociate sistemului imunitar prelevate de la 26 de copii atât înainte, cât şi la 40-50 de zile după ce au suferit de rujeolă.

Celulele specifice memoriei imunitare care au devenit rezistente în faţa altor afecţiuni, şi care erau prezente înainte de infecţia cu virusul responsabil de rujeolă, dispăruseră din sângele copiilor, au descoperit oamenii de ştiinţă.

Citește și Nu există o legătură între vaccinul ROR și autism. Adevărul din spatele mitului

Virusul rujeolei resetează sistemul imunitar

Totodată, cercetătorii au descoperit că virusul rujeolei resetează sistemul imunitar până la o stare imatură, cu un repertoriu limitat de anticorpi.

,,Pentru prima dată, observăm că rujeola resetează sistemul imunitar care devine mai asemănător cu cel al bebeluşilor, limitându-se modul în care poate răspunde la infecţii noi”, a notat profesor Colin Russell, autor al studiului, din cadrul Universităţii din Amsterdam.

Citește și Alergiile alimentare, reacții ale sistemului imunitar care ne pun viața în pericol. Cauze și factori favorizanți

Vaccinarea împotriva rujeolei protejează și de alte boli infecțioase

,,La unii copii, efectul este atât de puternic încât este similar cu administrarea medicamentelor imunosupresoare puternice. Studiul nostru are implicaţii uriaşe pentru vaccinare şi sănătate publică deoarece demonstrăm nu doar că vaccinarea antirujeolică protejează oamenii de rujeolă, ci şi de alte boli infecţioase”, a subliniat cercetătorul Colin Russell.

Citește și Bacteria periculoasă care poate ucide foarte ușor. Cum se manifestă infecția cu stafilococul auriu. Ce boli poate provoca și cum ne ferim de el

,,Amenințarea rujeolei, mult mai mare decât ne-am imaginat”

Într-un alt studiu publicat în jurnalul Science, oamenii de ştiinţă au utilizat un instrument numit VirScan pentru a analiza răspunsurile anticorpilor a 77 de copii nevaccinaţi cu vârsta cuprinsă între 4 şi 17 ani, înainte şi după infecţia cu rujeolă.

Conduşi de cercetători de la Harvard Medical School, Brigham and Women’s Hospital şi de la Harvard TH Chan School of Public Health, oamenii de ştiinţă au descoperit că boala a şters 11% – 73% din repertoriul de anticorpi la două luni după infecţia cu rujeolă.

Citește și Sindromul Asperger, o formă de autism greu de înțeles. Cauze, simptome şi tratament

Profesorul Michael Mina de la Harvard T.H. Chan School of Public Health a declarat că persoanele care au fost afectate de rujeolă îşi recapătă treptat imunitatea la alte bacterii şi virusuri pe măsură ce sunt expuse din nou la acestea. Dar procesul poate dura luni şi chiar ani, timp în care riscul de a suferi complicaţii severe este ridicat.

Am găsit dovezi foarte puternice că virusul rujeolic distruge de fapt sistemul imunitar. Amenințarea rujeolei la adresa oamenilor este mult mai mare decât ne-am imaginat anterior.”, a spus prof. Stephen Elledge, genetician la Harvard Medical School și co-autor al uneia dintre lucrări.

Citește și Drama copiilor cu cancer. În România, un copil din trei pierde lupta cu boala. La nivel mondial, jumătate dintre copiii afectați nu sunt tratați și nici măcar diagnosticați

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții pentru români: Masca redevine obligatorie

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții care vor intra în vigoare de luni. Astfel, masca …

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Simptomele COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre simptomele COVID-19 care apar la copii. El spune că …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *