Ca să ne protejăm sănătatea creierului și să avem o memorie mai bună trebuie să știm, în primul rând, care sunt alimentele nocive pe care ar trebui să le evităm.
„Ești ceea ce mănânci”
Această expresie este valabilă și în ceea ce privește sănătatea creierului. Din păcate, multe dintre alimentele pe care le consumăm adesea, în special cele cu aditivi, ne afectează memoria.
Într-un studiu efectuat la Brigham and Women’s Hospital din Statele Unite, în care au fost incluse peste 6.000 de persoane în vârstă, a fost testată legătura dintre memorie, cogniție și dietă pe o perioadă de cinci ani.
Concluziile au arătat că persoanele care aveau o dietă bogată în grăsimi saturate aveau o traiectorie cognitivă mai proastă în comparație cu cei care consumau mai mulți acizi grași mononesaturați (precum cei incluși în dieta mediteraneană).
Citește și Nu toate grăsimile sunt nocive. Ce grăsimi putem consuma pentru o dietă sănătoasă
Grăsimile saturate
Nu este clar cum ne afectează grăsimile saturate creierul, dar un articol publicat de Harvard sugerează că la mijloc se află o genă numită apolipoprotein E, sau APOE. Este asociată cu nivelul colesterolului din sânge, iar oamenii cu o variație a acestei gene prezintă un risc mai mare de Alzheimer. Astfel de persoane au la nivelul creierului un număr mai mare de plăci formate din proteine. Iar o dietă bogată în grăsimi saturate poate să scadă capacitatea creierului de a combate aceste plăci ce deteriorează celulele și sunt asociate cu Alzheimer.
Citește și Studiu: O mutație genetică rară ar putea ajuta la depistarea unui nou tratament împotriva Alzheimer
Mai mult, grăsimile saturate afectează capacitatea creierului de a învăța și de a forma noi amintiri la numai zece minute după ce le consumi. Printre aceste alimente se numără bacon, salam, cârnați, chorizo, dar și brânza sau untul.
„Cu toții le consumăm din când în când, dar atunci când grăsimile saturate devin o bază în alimentația ta, își vor lăsa amprenta asupra sănătății tale”, declară Christopher Calapai, medic specialist în osteopatie.
Citește și Cele mai cancerigene alimente. Vezi cât de des le consumi fără să îţi dai seama de pericol
Alimente albe
Alimentele precum pâine, orez alb și paste făinoase cresc indicele glicemic din sânge, ceea ce duce la creșterea inflamației la nivelul creierului.
Citește și Boala “tăcută”, care face ravagii și este provocată de consumul de pâine
Grăsimi parțial hidrogenate (grăsimi trans)
Numite drept cea mai nocivă grupă alimentară din lume, alimentele parțial hidrogenate sunt dificil de descompus în organism și rămân în corp asemenea unei toxine. Rezultatul este apariția bolilor cardiovasculare și a maladiei Alzheimer.
„Dietele bogate în grăsimi trans cresc depozitele de placă din creier. Un studiu a descoperit că persoanele care au consumat niveluri ridicate de grăsimi trans de-a lungul vieții aveau la bătrânețe o capacitate cognitivă scăzută și creiere mai mici”, spune Dr. Calapai.
Alimente care conțin grăsimi trans sunt prăjiturile și fursecurile cumpărate, produsele de patiserie, fast-food, chipsurile, alimentele prăjite etc.
Citește și Alege să fii sănătos. 3 diete detoxifiante sărace în grăsimi
Zahăr
Zahărul provoacă inflamație la nivelul creierului, ceea ce duce la degradarea neuronilor. Un studiu publicat de ,,Brain, Behavior and Immunity” a descoperit că o cantitate mare de zahăr în alimentație duce la inflamarea hipocampului. Această zonă a creierului controlează memoria. Zahărul îi afectează capacitatea de funcționare și afectează memoria.
Care sunt alimentele benefice pentru creier
În afara acestor alimente cu efect negativ există și alimente care te pot ajuta să îmbunătățești sănătatea creierului și memoria.
Citește și Cinci metode dovedite științific de a-ți stimula creierul
Afine
Afinele sunt bogate în v, vitamina K și fibre. Conțin o substanță numită acid galic, care are proprietatea de a proteja creierul de efectele degenerării.
„Studiile au arătat că un consum de afine poate stimula concentrarea și memoria timp de până la cinci ore”, spune Calapai.
Citește și Izbucnirea nervoasă, pericol uriaș de AVC. Stați calmi și vă puteți salva viața
Suc de sfeclă roșie
Cercetătorii au descoperit că sucul de sfeclă roșie poate crește circulația sanguină la nivelul creierului. Sfecla este bogată în substanțe care dilată vasele de sânge și permit creșterea fluxului de oxigen. Înaintea unui examen sau a unei prezentări încearcă să bei un pahar cu suc de sfeclă roșie. Poți adăuga bucăți de sfeclă și în smoothie-urile pe care le prepari.
Verdețuri
Frunzele verzi precum spanac sau kale conțin de asemenea nutrienți pentru creier. Într-un studiu care a inclus 950 de adulți, oamenii de știință au descoperit că persoanele care consumă una sau două porții de verdețuri pe zi au abilitatea cognitivă a unei persoane cu 11 ani mai tânără.
Pește
Somonul, tonul sau macroul au un conținut ridicat de omega-3, un nutrient excelent pentru creier.
„Persoanele care au carență de omega-3 se pot confrunta cu stări de spirit alternante. Omega-3 este recunoscut pentru faptul că poate îmbunătăți starea de spirit. În același timp stimulează memoria și concentrarea”, mai spune medicul.
Citește și Când devine carnea de pește periculoasă
Broccoli
Broccoli conține vitamina K și colină, o vitamină din grupul B cunoscută pentru susținerea memoriei și sănătății creierului.
„Oamenii își dau ochii peste cap când aud de broccoli, gândindu-se că nu e gustos. Dar ar trebui să-ți imaginezi această legumă ca pe o pagină albă, pregătită să fie ,,pictată” cu arome și condimente”, spune Dr. Calapai. Acesta recomandă să-l prepari la tigaie, în stil stir-fry, cu puțin ulei de măsline, fulgi de ardei iute, sare și piper.
Citește și Atenție la uleiurile din bucătărie! Care sunt sănătoase și care ne fac rău
Nuci și semințe
„Adăugarea nucilor în dietă ajută la scăderea nivelului de enzime care duc la formarea plăcilor de proteine la nivelul creierului și la apariția demenței. Nucile reduc în același timp inflamația la nivelul creierului și mențin presiunea sanguină scăzută. Aceste două lucruri previn atacul cerebral”, spune medicul.
Așadar, încearcă să mănânci mai des nuci, alune de pădure, nuci braziliene, pecan, migdale, arahide, semințe de floarea soarelui, de susan sau in. Alege variantele crude, fără adaos de sare sau zahăr.
Citește și NUCILE, „FRUCTELE MEDICAMENT” CU BENEFICII EXTRAORDINARE PENTRU ORGANISM