sursa foto: cardiacrhythmnews.com

La fiecare 30 de minute un român moare din cauza problemelor cardiace. Care sunt principalele boli cardiovasculare şi cum te poti proteja

În România, anual, 60% din decese sunt provocate de bolile cardiovasculare. Mult mai multe decât cele provocate de cancer, de exemplu. Iar cifrele mai arată că la fiecare 30 de minute un român moare din cauza problemelor cardiace, aproximativ 150.000 de persoane pe an. Iar alte 350.000 sunt diagonsticate anual cu boli de inimă. Mai grav este că, deşi bolile de inimă sunt un ucigaş mai feroce decât cancerul, sunt totuşi mai puţin luate în seamă. Există programe naţionale în domeniul cardiologiei, dar finanţarea lor este în continuare slabă.

Pe 29 septembrie, Societatea Română de Cardiologie marchează Ziua Mondială a Inimii şi cere, de urgență, un plan național de control al bolilor cardiovasculare pentru acces echitabil la servicii de prevenție primară și secundară.

Citește și CE ESTE MURMURUL CARDIAC ŞI CE BOLI GRAVE POATE ASCUNDE

Principalele boli cardiovasculare care provacă decese în rândul românilor sunt: hipertensiunea arterială, responsabilă de 62% din totalul deceselor, urmată apoi de cardioapatie ischemică, infarct, insuficienţă cardiacă. Un alt lucru îngrijorător este şi faptul că vârsta la care apar aceste boli este din ce în ce mai redusă, iar 20% dintre cei care se ştiu suferinzi de boli cardiovasculare nu se tratează.

Lista bolilor cardiovasculare este însă mult mai lungă şi diversă şi este completată de afecţiuni precum:

  • afecţiuni ale valvei cardiace
  • boli cardiace congenitale
  • bolile pericardului
  • sindromul Marfan
  • boli vasculare

Citește și INIMA MĂRITĂ, AFECȚIUNE GENETICĂ RARĂ, OPERATĂ ÎN ROMÂNIA

Pentru toate aceste boli au ca principali factori de risc:

Citește și Diabetul de tip 1, boala tăcută care ucide, încet, organismul

De aceea medicii recomandă pentru o mai bună sănătate a inimii, renunţarea la fumat şi adoptarea unui stil de viaţă mai sănătos care să includă o alimentaţie bogată în legume şi fructe, fără excese de zahăr, sare ori grăsimi şi alcool, mai multă mişcare şi respectarea orelor de somn, precum şi controale regulate la medic dacă suferi de alte afecţiuni care pot fi factori declanşatori pentru bolile cardiovasculare precum diabetul ori obezitatea.

De altfel, acesta este şi mesajul din acest an al Societăţii Române de Cardiologie, de Ziua Mondială a Inimii.

Specialiştii încurajează fiecare român să meargă să-şi măsoare tensiunea arterială pentru că şi o scădere chiar ușoară a valorilor măsurate poate fi semn de boală, dar prin tratament corect și stil de viață adecvat  riscul de a muri prin infarct poate fi redus cu 7 % și cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular cerebral.

Citește și Studiu: Atenţie la supradoza de paracetamol. Banalul medicament poate aduce moartea!

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.