Zahărul, între mit şi adevăr. Este bun sau nu zahărul pentru organism. 6 mituri despre consumul de zahăr

Este unamin cunoscut faptul că zahărul în exces dăuneză organismului. Însă oamenii de ştiinţă atrag atenţia că lucrurile nu sunt chiar atât de radicale. Consumat cu măsură, zahărul are rolul lui bine definit în organism. De exemplu, o 100 de grame de zahăr conţin pe lângă cele 387 de calorii, şi o 100 de grame de glucide, şi vitamina B2,  calciu, cupru,  fier , mangan, fosfor,  potasiu, sodiu, zinc, zaharoza şi chiar şi puţină apă.

Citeşte şi: Mâncatul este o artă. Cum se combină corect alimentele ca să nu avem probleme digestive.

De aceea, toate tipurile de zahăr sunt importante pentru organism, pentru că ele sunt o sursă de energie, iar glucidele din zahăr sunt esenţiale pentru buna funcţionare a creierului, care necesită un aport constant de glucoză. Mai mult, o masă care conţine glucide favorizează memoria, viteza de reacţie şi atenţia şi are un efect tonic pentru organism.

Citeşte şi:De ce ne este sete după ce consumăm alcool și alimente dulci?

Mituri despre consumul de zahăr

  1. Provoacă apariţia diabetului

Diabetul de tip 1 este cauzat de sistemul imunitar care atacă celulele care produc insulină. Iar cauzele diabetului tip 2 sunt o combinaţie dintre genetică şi un stil de viaţă nesănătos. Riscul apariţiei diabetului zahar creşte semnificativ la pacienţii obezi, care mânâncă haotic şi nu fac mişcare, nu neapărat numai la cei care consumă zahăr

  1. Determină apariţia cancerului

Este cunoscut faptul că celulele canceroase consumă energie pentru a creşte, dar consumul de zahăr nu duce automat şi la o dezvoltare mai rapidă a tumorilor. Studiile au demonstrat că zahărul poate cauza apariţia anumitor tipuri de cancer, dar nu şi că face ca o formaţiune tumorală existentă să crească mai rapid.

Citeşte şi: Bolnavii de cancer nu trebuie să se mai teamă. Boala secolului poate fi vindecată cu noile tehnologii

  1. Provoacă hiperactivitate

Zahărul oferă energie, da, dar studiile făcute pe acest subiect nu au găsit o relaţie de cauzalitate între consumul de zahăr şi hiperactivitatea copiilor, de exemplu, care mânâncă în perioada Sărbătorilor de iarnă mai multe dulciuri. Foarte posibil ca starea de agitaţie să fie provocată de emoţia sosirii Moşului încărcat cu bunătăţi şi cadouri, cred specialiştii.

  1. Creează dependenţă

Studiile au demonstrat că zahărul stimulează secreţia de serotonină, hormonul fericirii, dar nu creează dependenţă asemeni drogurilor. La modul că se pierde controlul în consumul lui, apare o dorinţă tot mai mare de a creşte cantitatea, iar la întrerupere apar simptome specifice sevrajului, aşa cum se întâmplă în cazul drogurilor.

Citeşte şi: Şi mâncarea sănătoasă poate dăuna. Dacă este consumată în exces

  1. Duce la apariţia cariilor

Acidul produs în gură de bacterii se formează cu ajutorul zahărului dar şi cu cel al carbohidraţilor lăsaţi în urmă de o mulţime de alimente printre care şi cereale ori fructe. De aceea este incorect să punem zahărul pe primul loc ca motiv al apariţiei cariilor dentare.

Citeşte şi: Cavitatea bucală: afecțiuni și tratamente

  1. Zahărul brun mai sănătos decât cel alb

Zahărul brun trece, în general, prin aceleaşi etape de procesare ca zahărul alb, doar că la sfârşit i se adaugă o parte din melasele naturale care au fost iniţial eliminate. Aşa se controlează mai uşor calitatea şi consistenţa. Melasa adaugată conţine, totuşi, prea puţine minerale pentru a observa avantajele pentru sănătate. Şi ca un tips, zahărul brun are mai multe calorii decât zahărul alb.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

REVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou

O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.