Acasă Articole Consumul de pâine, între beneficiu şi mit! Care sunt cele mai...

Consumul de pâine, între beneficiu şi mit! Care sunt cele mai sănătoase tipuri de pâine

0
25

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de pâine la nivel european, chiar dacă există ideea preconcepută că pâinea îngraşă. Totuşi, privită din punct de vedere nutriţional, pâinea este un aliment complex, aflat la baza piramidei alimentare. Ofera energia necesară creierului şi sistemului nervos, ajută la transformarea alimentelor în energie şi contribuie la reglarea functiilor intestinale, motiv pentru care trebuie inclusă zilnic în dietă pentru a avea un stil de viaţă sănătos.

Citeşte şi: Mâncatul este o artă. Cum se combină corect alimentele ca să nu avem probleme digestive.

Care sunt cele mai sănătoase tipuri de pâine:

Pentru a avea parte de mineralele şi vitaminele conţinute de făina din care este făcută pâinea, bobul de grâu trebuie să fie cât mai puţin procesat. De aceea, cele mai recomandate feluri de pâine pentru consumul zilnic sunt:

1. Pâinea integrală (făcută din făina obţinută din măcinarea întregului bob de grâu este cea mai bogată în minerale, fibre şi aminoacizi.)

2. Pâinea cu tărâţe (este foarte bogată în vitamine de tip B şi este o sursă de fibre. Acest tip de pâine este recomandat copiilor pentru că ajută la asimilarea fierului, magneziului şi calciuului în organism.)

3. Pâinea graham (este făcută din făina de grâu şi măciniş de secară)

4. Pâinea cu secară ( este mai bogată în fibre decât painea albă, de aceea ajută tranzitului intestinal şi previne constipaţia.)

5. Pâinea neagră (are rolul de a echilibra metabolismul prin stimularea tranzitului intestinal. este o sursă naturală de vitamine B1, B2, B3 şi E şi de minerale precum magneziu, fosfor, calciu şi potasiu)

Citeşte şi: Suferi de sindromul intestinului iritabil? Iată ce alimente trebuie să eviţi

Beneficiile consumului de pâine:

Mâncată în cantităţi mici şi la fiecare masă, pâinea aduce numai lucruri bune pentru organism. Iată cele mai importante 5 beneficii ale consumului de pâine:

1. Ajută la controlul greutăţii

Poate suna pradoxal dar pâina este recomandată în curele de slăbire datorită conţinutului scăzut de lipide, zahăr şi grăsimi. Nu pâinea îngraşă ci asocierile nepotrivite cu anumite alimente. În schimb, pâinea aduce în organism un aport mare de fibre, proteine şi glucide complexe şi oferă o senzaţie de saţietate pentru timp îndelungat de aceea vei scăpa de ronţăitul dintre mese.

2. Oferă energie

Pâinea conţine în proporţie de 50% de amidon, ceea ce înseamnă o contribuţie importantă de glucide complexe. Acestea produc energie cam 4 kilocalorii/gram, care este stocată la nivelul ficatului şi al muschilor, sub formă de glicogen. În plus, prin aportul sau de vitamine hidrosolubile din grupa B, ajută la transformarea alimentelor în energie.

3. Ajută tranzitul intestinal

Pâine este o excelentă sursa de fibre, conţine atât fibre solubile, care ajută la absorbţia glucidelor şi a lipidelor, cat şi fibre insolubile, care facilitează tranzitul intestinal. Iar pentru cei care se ştiu cu probleme de tranzit, pâinea neagră şi cea cu secară este chiar recomandată consumului pentru că previn constipaţia.

Citeşte şi: Constipația, de la cauze la consecințe. Dieta digestiei sănătoase

4. Ajută funcţiile cognitive şi sistemul nervos

Pâinea aduce pentru organism o combinaţie sănătoasă de glucide complexe, proteine şi fibre. Consumată dimineaţa, ai energie, creierul va funcţiona la parametri normali toată ziua, la fel şi sistemul nervos central.

5. Alte beneficii

Pâinea ajută la menţinerea sănătăţii părului, pielii şi unghiilor, la formarea globulelor roşii şi anticorpilor şi la menăţinerea sănătăţii sistemului circulator.

Mare atenţie însă, specialiştii recomandă un consum de pâine albă moderat. Pentru că este făcută din făină rafinată, imediat ce ajunge în tubul digestiv este transformată în glucoza şi poate duce la creşterea glicemiei şi implicit la apariţia diabetului de tip 2 şi la obezitate. Totuşi, nici pâinea albă nu este în totalitate nocivă pentru organism. Un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry, arată că pâinea albă stimulează dezvoltarea bacteriilor benefice din intestine.

Citeşte şi: Studiu: Creșterea în greutate în tinerețe ar putea duce la moarte timpurie

În concluzie niciun tip de pâine nu trebuie exclus în totalitate din alimentaţia zilnică, dar cheia este moderaţia.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.