Ce este infecţia cu rotavirus. Simptome, cauze, prevenţie şi tratament

Rotavirusul este un virus contagios, care provoacă diaree, greaţa şi vărsături şi care este principala cauză de diaree severă la copiii mici. Virusul afectează intestinul subţire şi infectează şi chiar distruge  vilozităţile intestinale. Aceste celule au rol atât în digestie, cât şi în absorbţie nutrienţilor din alimente. Deşi infecţia nu este foarte periculoasă, netratată corespunzător, poate duce la deshidratare şi astfel viaţa copilului poate fi pusă în pericol.

Citeşte si: Studiu: Vaccinul contra rotavirusului ar putea ajuta la prevenirea diabetului de tip 1 la copii

Cel mai frecvent, rotavirusul apare la finalul iernii şi primăverii, iar virusul poate fi luat de la locul de joacă sau de la alte persoane infectate. Foarte important de ştiut este că rotavirusul este prezent în scaunul persoanei infectate cu 2 zile înainte ca boala să se manifeste şi poate rezista în organism până la 3 ori chiar 8 săptămâni. De aceea este important să fie cunoscute simptomele infectării cu rotavirus.

Citeşte şi: Virozele respiratorii sau răceala sezonului schimbător. Simptome, cauze şi metode de prevenţie.

Care sunt simptomele infecţiei cu rotavirus:

Iar când lucrurile încep să se complice apar şi alte simptome mai grave, precum:

  • letargie
  • vărsături frecvente
  • scaune de culoare închisă (care uneori conţin mucus sau sânge)
  • deshidratare (care se manifestă cu paloare a feţei, cantitate redusă de urină, lipsă de lacrimilor când copilul plânge, ameţeli, apatie).

Cauzele infectării cu rotavirus:

Rotavirusul se transmite, în principal pe cale fecală-orală. Adică, fie prin atingerea unor suprafeţe contaminate cu materii fecale ale unei persoane infectate cu rotavirus, fie prin consumul de alimente sau apa contaminate cu rotavirus.

Citeşte şi: Cel mai bun regim alimentar pentru bolile autoimune

Factori de risc:

Cele mai vulnerabile categorii de persoane care se pot infecta mai uşor cu rotavirus sunt:

Metode de prevenţie

Principala metodă evitare a infecţiei cu rotavirus este vaccinarea. Apoi, o altă metodă simplă pentru a evita îmbolnăvirea este menţinerea unei igiene corespunzătoare. Spălatul pe mâini după ce a fost folosită toaleta ori înainte de fiecare masă poate reduce riscul infectării cu rotavirus.  Şi dezinfectarea constantă a suprafeţelor poate fi o metodă eficientă de prevenţie.

Citeşte şi: Antibioticele – cum se administrează şi când devin periculoase (Partea I)

Tratament

În principal, pentru un copil sau o persoană cu un sistem imunitar activ, infecţia cu rotavirus nu pune probleme. Infecţia se vindecă de la sine, în câteva zile, fără un tratament cu antibiotice. De obicei se administrează medicamente antidiaretice ori antivomitive, dar totul la recomandarea medicului.

Dar dacă starea copilului sau persoanei infectate cu rotavirus se înrăutăţeşte şi apar semne de deshidratarea trebuie mers imediat la medic pentru a evita complicaţiile, mai ales la copiii de până în 2 ani.

Totuşi, chiar dacă infecţiile cu rotavirus nu sunt foarte periculoase, sunt cauza a două treimi dintre spitalizările clasificate drept gastroenterite şi sunt înregistrate anual peste 600.000 de decese la nivel mondial, mai ales în rândul copiilor de până în 5 ani.

Citește și MEDSHOW, CU EMMA ZEICESCU ȘI PROF. DR. IOAN GHERGHINA, medic pediatru IOMC

Fotografie de nunta

Despre Loredana Stefu

Ai putea fi interesat și de

Raed Arafat : „Valul doi al pandemiei va ține pe toată durata iernii”

Raed Arafat a declarat că cel mai probabil valul al doilea al pandemiei de coronavirus …

Starea de alertă va fi prelungită cu încă 30 de zile în România. Noi măsuri luate de CNSU

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și Șeful DSU, Raed Arafat, au anunțat, marți seară, prelungirea stării …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *