sursa foto: pexels.com

1500 de bucureșteni vor beneficia gratuit de teste de screening pentru cancerul colorectal

,,ÎNVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viață”

Primaria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB), în parteneriat cu Asociația „Sănătate pentru Comunitate” și Centrul Medical Neolife, va derula, începand din luna august  2019, un amplu program de screening pentru cancerul colorectal – ,,ÎNVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viață.”

În cadrul acestui proiect, un număr de 1500 de bucureșteni aflați în grupa de risc – persoane cu vârste peste 50 de ani – vor beneficia, gratuit, de teste medicale specifice în depistarea cancerului colorectal. În funcție de evoluția și rezultatele programului, Primăria Capitalei, Centrul pentru Seniori al Municipiului București și instituțiile partenere iau în calcul posibilitatea extinderii acestuia până la 5000 de beneficiari.

Programul va avea la baza o metodă de screening non-invazivă importantă și eficienta care, din pacate, nu a ajuns sa fie cunoscuta la nivel national, Testul imunochimic FIT.

Beneficiarii vor efectua testele FIT în baza unor vouchere, iar probele vor fi aduse către laboratoarele specializate din cadrul Centrului Medical Neolife. În eventualitatea apariției unei suspiciuni, persoanele vor fi direcționate către medicii specialiști în vederea efectuării unei endoscopii sau colonoscopii și a analizelor anatomopatologice. Tot acest parcurs este oferit cu titlu GRATUIT, costurile necesare derulării programului fiind suportate integral de către instituțiile partenere.

Proiectul urmază a fi implementat în baza unui Regulament care urmează a fi publicat în perioada următoare pe site-ul Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, www.cs-mb.ro.

Mentionăm ca în anul 2018, cancerul colorectal a însemnat 13,3% din totalul cancerelor noi diagnosticate în țara noastră, fiind depășit doar de cancerul pulmonar, cu 13,6%. Numărul deceselor cauzate de această maladie a depășit 6.000 de persoane în anul 2018. Cu toate acestea, România rămâne una din puținele țări din Uniunea Europeană fără un program de screening pentru cancerul colorectal.

Conform specialiștilor, supraviețuirea în cazul pacienților care au descoperit boala în stadiu incipient, localizat, este de 90%, în timp ce procentul coboară la 70% dacă boala este identificată când s-a întins pe o regiune mai mare. În cazul în care diagnosticul se pune într-un stadiu avansat al bolii, rata de supraviețuire este de cel mult 20%.

 

,,ÎNVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viata” este un program care propune creșterea gradului de conștientizare în rândul populației cu privire la importanța existenței unui stil de viață sănătos și cunoașterea factorilor de risc.

Implementarea acestui program urmărește Planul Global al OMS pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile 2013 – 2020 și are la bază strategia natională privind NCD (Non-communicable diseases, aici fiind incluse cancerul, diabetul și bolile cardiovasculare).

Asociația „Sănătate pentru Comunitate”, promotorul programului ,,ÎNVINGE CANCERUL COLORECTAL. Un test pentru viață” a derulat în ultimii cinci ani campanii de informare, prevenire și navigare de pacienți, având parteneriate cu instituții și asociații umbrelă din țară și străinatate (European Cancer Patient Coalition, Digestive Cancers Europe, Lung Cancer Europe).

 

 

Directia de Presa Primăria Capitalei

sursa foto: pexels.com

 

Despre Medical Tv

Ai putea fi interesat și de

Somnul, sportul și dieta mediteraneană, secretul unui sistem imunitar puternic

Un sistem imunitar scăzut este mult mai predispus îmbolnăvirii. O alimentație deficitară, lipsa somnului, fumatul, …

15 comentarii

 1. Constantin Burtea

  Mulțumesc pt această inițiativă și solicit pt Burtea Angelica și Burtea Constantin investigații.

 2. radulescu maria

  vreau sa beneficiez de acest control

 3. Multumesc, pentru grija! Doresc si eu sa fac acest test imunochimic FIT!

 4. Soroceanu Mariana

  Cum se poate obtine un loc din cele promise?. Mulțumesc

 5. blejoiu florin

  Doresc si eu un test , unde se fac inscrierile si cand se face testul??

 6. Multumim pt grija si implicare .Doresc si eu sa beneficiez de acest program ! Abia astept regulamentul de aplicare!

 7. Butufei paraschiva.

  Si eu doresc sa fac acest test,FIT.

 8. Georgescu Vicentia

  Georgescu Vicentia -21 iulie 2019,
  Bună ziua,
  Vă rog să ne înscrieti și pe noi ( Georgescu Constantin și Georgescu Vicentia ) pe lista beneficiarilor,pentru evaluarea cu testul FIT.
  Vă mulțumim frumos

 9. Georgescu Vicentia

  Georgescu Vicentia ,
  Bună ziua,
  Vă rog să ne inscrieti și pe noi:(Georgescu Constantin și Georgescu Vicentia),pe lista beneficiarilor,pentru evaluarea cu testul FIT.
  Mulțumim frumos

 10. Turbatu Alexandra

  Mulțumesc, aștept să fiu contactată

 11. Buna ziua, ma intereseaza acest test pentru mine si sotul meu. Anghel Ion si Anghel Maria. Multumim pentru grija acordată seniorilor.

 12. Suntem interesati, atât eu cât și soțul. Multumim pentru grija acordată seniorilor.

 13. Astept metodologia de inscriere in program. Sunt interesat de test.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *