Dependența de alcool. Partea II – Bolile grave pe care le generează

Alcoolismul este o dorință puternică, incontrolabilă, de a consuma alcool. Persoanele care suferă de alcoolism vor prioritiza adesea consumul în fața celorlalte obligații, inclusiv munca și familia, și pot dezvolta o toleranță fizică în timp. În cazul în care acest consum se oprește, se vor declanșa simptome de sevraj alcoolic.

Bolile pe care le generează un consum exagerat de alcool sunt extrem de numeroase și de grave, afectând numeroase organe și țesuturi. Mai mult, consumatorii cronici de alcool pot manifesta o serie de modificări fiziologice și morfologice care pot duce la răspunsuri greșite ale organismului la consumul de medicamente sau chiar alimente.

Boli neurologice provocate de alcoolism

Demența alcoolică – consumul de alcool poate provoca traumatisme cranio – cerebrale.

Accident vascular cerebral – se poate produce din cauza hipertensiunii, a dislipidemiei, a bolii aterosclerotice sau coagulopatiilor de natură hemoragică, embolică și trombotică. Cercetările au mai arătat și o incidență crescută a hematoamelor subdurale.

Crizele epileptice simptomatice (rum fits) – apar la scurt timp (6 – 8 ore) de la întreruperea consumului și pot anunța instalarea sevrajului.

Tulburări cerebeloase – intoxicația alcoolică produce tulburări de coordonare și de echilibru.

Neuropatia periferică alcoolică – se poate manifesta prin amorțeli, durere la nivelul membrelor, slăbiciune musculară, crampe musculare, intoleranță la caldură, impotență, incontinență urinară, constipație, diaree, greață, vărsături.

Ambliopia alcoolică – printre simptome se numără tulburări de vedere și scăderea acuității vizuale. Ele apar deoarece alcoolul este toxic pentru nervul optic, ducând la neuropatia optică. Netratată,ea produce leziuni ireversibile ale nervului optic și pierderea vederii.

Citește și SINDROMUL OCHIULUI USCAT, O BOALĂ TOT MAI FRECVENTĂ ÎN RÂNDUL TINERILOR. CAUZE, SIMPTOME ŞI METODE DE PREVENŢIE

Complicații gastro – intestinale ale alcoolismului

Ficatul – orice cantitate de alcool ingerată blochează metabolizarea unor cantități de carbohidrați. Îmbolnăvirea ficatului cauzată de alcool începe cu steatoza ficatului, urmată de hepatita alcoolică și în final de ciroza hepatică. Mai mult, alcoolul intensifică hepatita infecțioasă și scade eficacitatea tratamentului.

Stomacul – alcoolul favorizează apariția de Helicobacter Pilory ce duce la gastrită și ulcer. De asemenea, el crește incidența refluxului esofagian.

Intestinul subțire – consumul de alcool poate duce la eroziunea hemoragică a vililor intestinali și la duodenită și împiedică absorbția de nutrienți.

Citește și Dezechilibrele florei intestinale. Ce le cauzează și cum afectează organismul

Colon – poate duce la apariția de hemoroizi.

Pancreas – alcoolismul poate provoca pancreatita cronică și acută. De aici, mai este un singur pas până la diabetul zaharat.

Citește și 5 BOLI CARE UCID FĂRĂ SIMPTOME. PARTEA III- CANCERUL PANCREATIC

Boli cardio-vasculare provocate de alcoolism

25 % dintre pacienții cu uz cronic de alcool prezintă o formă de boală cardio-vasculară. Alcoolul este toxic pentru fibra musculară striată și poate duce la inflamația musculaturii cardiace, cardiomiopatie, aritmii și anomalii ale ventricului stâng.
O caracteristică a consumului de alcool este hipertensiunea, care poate provoca arteriopatia coronariană, de 6 ori mai întâlnită la consumatorii de alcool.                                                                                                                                Alcoolul modifică și circulația sangvină locală: crește irigarea pielii, irigarea splanhnică și miocardică și reduce circulația în teritoriul cerebral, muscular, pancreatic și la nivelul membrelor.

Dependența alcoolică poate duce la două tipuri de disfuncții cardiace : tiamin – dependentă (boala beri-beri alcoolică) sau tiamin – independentă (cardiomiopatia alcoolică).

Cele mai frecvente simptome ale unei afecțiuni cardiace sunt –  dispneea urmată de tuse, în special nocturnă, oboseala, palpitații, anorexia, edemul și discomfortul abdominal, pierdere în greutate, tensiunea arterială în limite normale sau scazută. 

Citește și Anevrismul, boala care ucide în tăcere. Partea I – Simptome, cauze şi prevenţie ale anevrismului nerupt

Boli metabolice provocate de alcoolism

Glucoza – alcoolul produce anomalii în reglarea metabolismului carbohidraților prin disfuncție hepatică și pancreatică. Astfel, nivelul de glucoză din sânge poate fi ori foarte scăzut, ori foarte ridicat. Acidoza lactică alcoolică sau cetoacidoza prezintă simptome precum greața, voma, dureri abdominale.

Proteinele – alcoolul duce la atrofie cerebrală prin scăderea sintezei de proteine cerebrale.

Citește și SÂNGELE ÎN URINĂ. DE CE APARE ŞI CÂND TREBUIE SĂ TE ÎNGRIJOREZI

Complicații hematologice ale alcoolismului

Printre ele se numără anemii, leucopenii (scădere numărului globulelor albe din sânge care crește riscul de infecții) și coagulopatii (tulburări de coagulare a sângelui).

Complicațiile imunologice ale alcoolismului

Alcoolul favorizeză o funcționare deficitară a sistemului imun ceea ce duce la creșterea riscului de infecții (malnutriție, disfuncție splenică, leucopenie, disfuncție granulocitară, pneumonie de aspirație, empiem, HIV, boli cu transmitere sexuală, abcese cerebrale, meningită, peritonită bacteriană spontană ți tuberculoză) și neoplasm (consumatorii de alcool au un risc crescut de cancer al tractului aero – digestiv,buze, cavitate orală, limbă, faringe, laringe, esofag, stomac și colon, dar și de cancer de sân, ficat, ducte biliare și plămâni)

Citește și Analizele medicale anuale. Ce afecțiuni grave pot depista de timpuriu

Complicații renale ale alcoolismului

Printre complicații se numără insuficiența renală dar și ischemia renală și sindromul hepatorenal.           Deshidratarea este frecventă la persoanele cu uz cronic de alcool și este rezultatul vomei, diareei și diurezei crescute.

Complicații pulmonare ale alcoolismului

Intoxicația alcoolică poate duce la depresie respiratorie complicată cu aspirație și pneumonie chimică sau infecțioasă.

Complicații hormonale și sexuale ale alcoolismului

Pe lângă alterarea concentrației hormonilor ca prolactina, cortizolul și hormonul de creștere, la bărbați scade producția de testosteron, este afectată calitatea spermatozoizilor, pot apărea disfuncțiile sexuale sau infertilitatea. În cazul femeilor, se poate instala menopauza prematură.

Citește și Fertilizarea In Vitro. Cât costă obținerea sarcinii mult dorite

Consumul de alcool  cauzeză un deficit nutrițional major prin toxicitatea directă asupra țesuturilor și perturbarea absorbției nutrienților. Lipsa din organism a vitaminei B1 poate duce la sindromul Wernike – Korsakoff, boala beriberi și la polineuropatie.

Deficienta vitaminei B6 produce disfuncții neurologice, hematologice și dermatologice, în timp ce lipsa de acid folic și vitamina B12 se manifestă prin anemie.

Deși multe persoane încep să consume alcool pentru a putea dormi mai bine, în realitate efectul este exact invers. Alcoolul este un excitant ce provoacă insomnie și oboseală, în primul rând la nivel psihic. Chiar și uzul moderat de alcool la cină scade perioada REM a somnului.  Și apneea obstructivă în timpul somnului poate fi agravată de consumul de alcool.

Citește și MEDSHOW, cu Emma Zeicescu – Insomnia, boala societății moderne

Există însă și o veste bună – aproape toate consecințele medicale ale uzului de alcool sunt reversibile odată cu abstinența.

 

Citește și Dependența de alcool. Partea I – Cauze, simptome, caracteristici

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

REVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou

O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.