sursa foto: pixabay.com

Analizele medicale anuale. Ce afecțiuni grave pot depista de timpuriu

Analizele medicale sunt un instrument prin care se poate monitoriza starea de sănătate a unei persoane. Scopul lor este de a indica starea generală de sănătate, dar şi de a depista anumite probleme specifice.

De aceea, înainte de programarea la un laborator medical, e importantă vizita la cabinetul medicului de familie, care va recomandă pachetul de analize în funcţie şi de istoricul personal. Totodată, analizele de sânge pot fi recomandate de medic şi pentru a monitoriza modul în care un tratament funcţionează.

Despre ce afecţiuni putem afla din analize:

  1. Hemograma

Este o analiză recomandată pentru depistarea mai multor afecţiuni, de la anemie şi până la leucemie. Hemograma oferă informaţii cu privire la componenţa sângelui şi cuprinde analiza celulelor albe, analiza celulelor roşii, analiza hematrocritelor, analiza hemoglobinei, a trombocitelor precum şi analiza de volum mediu plachetar.

  1. Hemocultura

Hemocultura este un test important pentru laboratorul de microbiologie şi are rolul de a detecta microorganismele, precum bacteriile şi fungii din sânge. Această analiză este recomandată atunci când medicul suspectează prezenţa unei infecţii în organism.

Citește și Dezechilibrele florei intestinale. Ce le cauzează și cum afectează organismul

  1. Hematii

Valorile scăzute de hematii din sânge pot indica: hemoragie, anemie, hemoliza, leucemie, mielom multiplu, în timp ce nişte valori crescute poate fi un semn de boală cardiacă congenitală, fibroză pulmonară, bronhopneumonie obstructivă cronică, stres ori altitudine crescută.

Citește și CE ESTE ANEMIA. SIMPTOME, FACTORI DE RISC ŞI METODE DE PREVENŢIE

  1. Hemoglobina

O valoarea scăzută a hemoglobinei poate fi un semnal că suferi de anemie, hemoragie, boli renale, malnutriţie ori hemoglobinopatie, pe când o valoare crescută indică semn de deshidratare, boli cardiace congenitale, bronhopneumonie obstructivă cronică şi arsuri.

Citește și 5 simptome ale problemelor renale

  1. Leucocite

Dacă analizele de sânge indică o valoarea mică a leucocitelor atunci poţi avea gripă, rubeolă, rujeolă, febră tifoidă, hepatită ori, mai grav, septicemie, iar un număr mare de leucocite pot fi şi semn de sarcină, stres, menstruaţie, efort fizic, infecţii, tumori, comă diabetică.

Citește și HEPATITA C, BOALA FĂRĂ DURERE CARE DISTRUGE FICATUL. CAUZE ŞI SIMPTOME

  1. Trigliceride

Trigliceridele scăzute indică malnutriţie şi hipertiroidism, iar un nivel crescut de trigliceride pot indica diabet, hipotiroidism, pancreatită, alcoolism, boli hepatice, sarcină, alimentaţie bogata în carbohidraţi, ori pot dezvălui prezenţa steroizilor în organism.

Citește și PANCREATITA, O BOALĂ MORTALĂ. CARE SUNT PRINCIPALELE SIMPTOME

  1. VSH (viteza de sedimentare a hematiilor)

În acest caz, VSH-ul diferă în funcţie de sex şi vârstâ, dar, în general, o valoare scăzută poate indica policitemie, sferocitoză, microcitoză, insuficienţă cardiacă congestivă, ciroză, hipervâscozitate a sângelui. La polul opus sunt semnale de anemie, sarcină, menstruaţie, infecţii acute, infecţii cronice, infecţii virale ori parazitare, boli inflamatorii, insuficienţă renală, intoxicaţie cu metale grele şi boli autoimune.

Citește și BOLILE AUTOIMUNE, O EROARE A ORGANISMULUI

  1. HDL-C (colesterolul “bun”)

O valoarea scăzută a HDL-C-ului poate indica obezitate, sedentarism, diabet ori insuficienţă renală. Dar şi fumatul  dă o valoarea scăzută a colesterolului “bun” din sânge. O valoarea prea mare poate apărea din cauza unui efort fizic susţinut, al consumului de alcool sau al tratamentului cu insulină.

Citește și STEATOZA HEPATICĂ SAU FICATUL GRAS. CAUZE, SIMPTOME ȘI METODE DE PREVENȚIE

  1. LDL (colesterolul “rau”)

În acest caz, anumite valori ale colesterolului “rău” din sânge poate indica un risc moderat de atac de cord, în timp ce o valoarea prea mare arată un risc ridicat de atac de cord.

Citește și CELE 5 BOLI CARE UCID FĂRĂ SIMPTOME. PARTEA V- DIABETUL

 

sursa foto: pixabay.com

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă infecție …

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.