Importanţa depistării precoce a cancerului de sân. Autoexaminare şi metode de diagnosticare

0
sursa foto: www.pexels.com

Conform statisticilor Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului, 16% dintre femeile din România sunt diagnosticate cu cancer mamar. Această afecţiune poate fi vindecată în cele mai multe dintre cazuri, atunci când depistarea cancerului de sân se face la timp.

Depistarea cât mai precoce a cancerului de sân oferă o șansă mult mai bună de reușită a tratamentului. Dar, pe de altă parte, cunoașterea semnelor și a simptomelor și autoevaluarea nu pot înlocui testele regulate, precum ecografii sau mamografii. Acestea sunt recomandate de medici, în funcție de vârsta femeii. Testele de screening pot ajuta la depistarea cancerului de sân în faze incipiente, chiar înaintea apariției oricărui simptom.

Ce trebuie să ne alarmeze

Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este apariția unui nodul sau a unei zone de țesut îngroșat, nedureroase, la nivelul sânului, cu margini neregulate.

Există cazuri în care tumorile sunt moi și rotunjite. Ele pot fi chiar dureroase. Din acest motiv, este important ca orice modificare a sânilor sau orice nodul nou apărut să fie verificat de către un medic cu experiență în domeniu.

Alte simptome posibile ale cancerului de sân includ:
– Tumefierea (umflarea) totală sau parțială a unui sân, în special în cazul în care aceasta apare pe o singură parte;
– Iritație, încrețirea pielii sau apariția unei cruste la nivelul sânului;
– Retracția pielii la nivelul unei zone a sânului;
– Apariția unei senzații de durere în oricare dintre sâni, la nivelul mamelonului sau în zona axilei, fără a fi legate de menstruație;
– Iritație în jurul mamelonului sau apariția unei cruste la nivelul mamelonului (unele femei descriu această crustă ca fiind similară cu textura cojii de portocală);
– Retragerea mamelonului spre interior;
– Secrețiile mamelonare (altele decât laptele matern) apărute spontan, hemoragice sau incolore, în special cele unilaterale.

În cazul în care identificați o schimbare inexplicabilă în forma sau dimensiunea sânilor, mai ales dacă aceste modificări sunt unilaterale, este bine să cereți părerea unui specialist.

Uneori, cancerul de sân se poate răspândi la nivelul ganglionii limfatici sub braț sau în jurul claviculei, provocând un nodul sau o umflătură, chiar înainte ca tumora din țesutul mamar să fie suficient de mare pentru a fi simțită. Orice umflătură a ganglionilor limfatici ar trebui, de asemenea, raportată medicul specialist.

Consultul de specialitate și metodele de diagnostic

Medicul va evalua simptomele descrise și va examina sânii, în căutarea semnalelor de alarmă. Ulterior, va recomanda expunerea la metode tehnologice de diagnosticare: ecografie, mamografie și RMN.

Toate acestea sunt metode imagistice de diagnosticare și nu se exclud reciproc:
Ecografia folosește ultrasunete pentru a investiga non-invaziv sânul. Nu este dureroasă, nu iradiază și nu este riscantă. Medicii o recomandă femeilor cu vârste mai mici de 40 de ani, datorită acestor caracteristici. Dezavantajul ecografiei este însă că nu poate fi folosită pentru depistarea nodulilor de dimensiuni reduse.
Mamografia se recomandă, de regulă, după vârsta de 40 de ani. Cu toate astea, dacă medicul suspectează diagnosticul și acesta nu este confirmat în urma ecografiei, o poate recomanda și la vârste mai mici. Spre deosebire de ecografie, mamografia radiază și nu se face decât la recomandarea medicului. În urma acesteia se pot depista și tumorile foarte mici, așadar are un grad mai mare de acuratețe.
RMN-ul este o metodă de investigare imagistică neinvazivă, în urma căreia sânii pot fi studiați în detaliu. Aceasta este recomandată de medicul radiolog, în cunoștință de cauză privind istoricul medical. Deloc riscantă, aceasta este o metodă de diagnostic complementară, realizată în urma ecografiei sau, după caz, a mamografiei.

 

 

SURSE: who.org, cancer.org

sursa foto: www.pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.