Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

0
sursa foto: stirileprotv.ro

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, avansează rapid și este adesea depistată prea târziu, când intervenția chirurgicală nu mai este posibilă. Situaţia nu este diferită nici la nivel global. Astfel, cercetătorii din China au dezvoltat un test rapid de sânge pentru screeningul cancerului pulmonar în stadiu incipient care poate salva milioane de vieţi.

Cercetătorii de la Spitalul Popular al Universității Peking din China au dezvoltat un test de sânge rapid și fiabil pentru a detecta cancerul pulmonar în stadiu incipient. Sceeningul a descoperit niveluri modificate de opt din cele nouă lipide din țesutul pulmonar al persoanelor cu adenocarcinom pulmonar în stadiu incipient. Aceste rezultate sunt uluitoare şi sugerează că modificările nivelurilor de lipide din plasmă pot reflecta modificări similare în plămâni.

Citeşte şi Cancerul pulmonar, ucigașul tăcut| Cancerul extrem de agresiv și cu cea mai mare mortalitate

CUM FUNCŢIONEAZĂ TESTUL?

Strategia cercetătorilor pentru dezvoltarea acestui test a fost identificarea biomarkerilor metabolici în plasma persoanelor cu cancer pulmonar în stadiu incipient. Astfel de modificări ale profilului metabolic asociate cu o boală, cum ar fi cancerul pulmonar, sunt adesea mai mari decât schimbările în expresia genelor.

Noul test neinvaziv, denumit Detector de inteligență artificială pentru cancer pulmonar (LCAID), are o precizie uriaşă şi sugerează că ar putea fi implementat în combinație cu tehnicile actuale de screening pentru a îmbunătăți detectarea cancerului pulmonar în stadiu incipient.

Autorul principal al studiului, Jun Wang , șeful Departamentului de Chirurgie Toracică de la Peking University Peoples Hospital, a declarat pentru Medical News Today:

„Acuratețea și specificitatea ridicată a LCAID ar putea ajuta la îmbunătățirea detectării și screening-ului cancerului pulmonar și, în consecință, la reducerea expunerii inutile la radiații și la procedurile de diagnostic invazive. În special, majoritatea pacienților cu cancer pulmonar incluși în acest studiu erau în stadiul I și peste 90% dintre aceștia au fost clasificați corect de LCAID.

Citeşte şi Curăță plămânii în doar câteva zile: Plantele-minune pentru sănătatea pulmonară

Folosind LC-MS, cercetătorii au analizat plasma a 171 de persoane cu cancer pulmonar și a 140 de persoane fără cancer pulmonar și au identificat peste 2.100 de metaboliți lipidici în proba de plasmă. Apoi, ei au evaluat capacitatea LCAID de a detecta cazurile de cancer pulmonar la 109 persoane programate pentru a fi supuse unei intervenții chirurgicale toracice și au examinat încă 1.036 de persoane asimptomatice.

Testul LCAID a detectat cancerul pulmonar cu debut precoce cu o acuratețe de 91,74% și, respectiv, 96,53% în grupurile de chirurgie toracică și, respectiv, de screening.

Cercetătorii, de asemenea, au măsurat şi specificitatea și sensibilitatea, anunţă Science Translational Medicine . Specificitatea ridicată indică rate scăzute de fals-pozitive, în timp ce sensibilitatea ridicată sugerează o rată scăzută de fals-negative.

Citeşte şi CE BOLI SE ASCUND ÎN SPATELE UNEI RESPIRAŢII URÂT MIROSITOARE

Testul a avut o sensibilitate de peste 90% și o specificitate de peste 92% în grupurile de operație și screening.

Testul LCAID poate rula, de asemenea, simultan, 24 de probe și durează aproximativ 90 de minute pentru a colecta probele și a rula testul. Acest lucru îl face potrivit pentru screening-ul și diagnosticarea pe scară largă a cancerului pulmonar în stadiu incipient.

Totuşi,  majoritatea probelor utilizate pentru a dezvolta acest test au provenit de la persoane cu adenocarcinom pulmonar, un subtip specific de cancer pulmonar, menţionează autorii studiului. Deși modificări ale metabolismului lipidelor au fost observate și la alte subtipuri de cancer pulmonar, cercetătorii subliniază faptul că performanța acestui test trebuie validată și testată pentru aceste subtipuri de cancer pulmonar.

Citeşte şi TOP Pandemii mortale care bat la ușă, mult mai periculoase decât COVID-19

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.