Cancerul pulmonar, „ucigașul tăcut”| Cancerul extrem de agresiv și cu cea mai mare mortalitate

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, în parteneriat cu Societatea Română de Pneumologie, a lansat campania ”Inspiră speranţă” pentru a atrage atenţia asupra importanţei diagnosticării în stadii incipiente a cancerului pulmonar, informează un comunicat remis presei, citat de Agerpres.

Demersul vine în condițiile în care, incidența deceselor în rândul românilor, cauzate de cancerul la plămâni, a crescut alarmant în ultimii ani. Un român este ucis în fiecare oră de cancerul la plămâni.

Diagnosticul rapid și accesul la tratament sporesc șansele bolnavilor de supraviețuire de la 11% la 55%.

Citește și Cancerul pulmonar. Cauze, simptome și tratament

Este o iniţiativă foarte importantă a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România. Supravieţuirea în cancerul pulmonar este în creştere şi, de aceea, acest proiect-manifest are ca obiectiv dublarea supravieţuirii la 5 ani în cancerul pulmonar până în anul 2025. De asemenea, vrem să transmitem mesaje de speranţă pentru toţi pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer. În plus, tragem un semnal de alarmă în ceea priveşte diagnosticarea cancerului pulmonar la timp. Dintre toate formele de cancer care există acesta face cele mai multe victime în ţara noastră. Evoluează rapid, iar prognosticul este unul nefavorabil tocmai din cauza depistării în stadii tardive. Cei mai mulţi pacienţi ajung la medic, din păcate, atunci când nu se mai poate face nimic„, a declarat preşedintele FABC, Cezar Irimia, citat în comunicat.

Citește și Curăță plămânii în doar câteva zile: Plantele-minune pentru sănătatea pulmonară

Acesta a subliniat că este nevoie de sprijinul autorităţilor, iar cancerul pulmonar trebuie să fie o prioritate pe agenda Ministerului Sănătăţii.

Avem nevoie de o strategie eficientă de prevenţie, de depistare precoce, tratament şi monitorizare a acestui tip de cancer„, a adăugat Irimia.

Din nefericire, simptomele cancerului pulmonar nu sunt corect interpretate de pacienți. Astfel că, această boală este depistată mai degrabă în stadii avansate pentru că semnele nu sunt considerate atât de grave încât să impună vizita la medicul specialist.

Principalele simptome ale cancerului pulmonar

  • tusea (cronică sau, în stadiu avansat, cu sânge)
  • respirația îngreunată, dureri în piept sau de oase (ce pot fi confundate cu simptomele unei răceli
  • infecțiile pulmonare sau bronșitele ce reapar frecvent.

Pacienții mai pot acuza dureri toracice persistente, scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare, lipsa de aer.

Medicii spun că diagnosticul pus la timp poate salva viaţa pacientului, iar acest lucru se poate realiza dacă acesta merge la consultații periodice. Un diagnostic timpuriu crește șansele de 4 ori, până la 55%.

Dacă boala este depistată în stadiul al III-lea sau mai târziu, șansele de supraviețuire ale unui pacient se află la doar 11%. 

Este important ca oamenii să se prezinte la medic. Nu doar atunci când au o problemă, ci să vină la consultaţiile periodice. Tusea care nu mai trece, expectoraţia cu sânge, durerile în piept, spate sau umeri, răguşeală şi dificultate în respiraţie sunt simptome care trebuie să îl trimită pe pacient cât mai repede la control la medicul specialist„, a explicat preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu, citată într-un comunicat de Agerpres.

Specialiștii susțin că terapiile ţintite şi imunoterapia pot fi o şansă la viaţă pentru pacienţii diagnosticaţi cu acest tip de cancer.

Numai în 2018, în România au fost depistate 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, iar 28 de români au murit zilnic din cauza acestei boli, potrivit GLOBOCAN (Global Cancer Observatory).  La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică, pentru că este agresiv, avansează rapid și este adesea depistat prea târziu, când intervenția chirurgicală nu mai este posibilă.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă infecție …

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre care …

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită acum …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.