Doi sibieni au lansat o platformă care arată în timp real spitalele şi laboratoarele din ţară unde se pot efectua analize medicale gratuite, dar şi pe cele unde există sau nu fonduri pentru aceste teste. Cei doi au implementat un sistem prin care prezintă aceste date pe harta României într-un …
Citește mai multDescoperire uriaşă în tratamentul neuroblastomului, unul dintre cele mai agresive cancere la copii
Cercetătorii australieni au descoperit o nouă modalitate de a ataca şi astfel trata neuroblastomul, unul dintre cele mai frecvente și periculoase cancere la copii. Descoperirea poate fi vitală şi în tratamentul altor tipuri de cancer agresiv la copii, inclusiv anumite tumori cerebrale, dar și în unele tipuri de cancer la …
Citește mai multO genă ne poate proteja de formele grave de COVID-19 şi chiar ne poate salva viaţa | Despre ce genă este vorba şi de unde o avem
Cercetătorii au descoperit că o anumită secvenţă genetică moştenită de la Omul de Neanderthal poate să prevină cazurile grave de COVID-19. Cei care au această genă practic nu au dezvoltat forme severe ale bolii şi nici nu au murit. Unele gene din genomul uman par să confere protecţie împotriva bolii …
Citește mai multTRATAMENT UNIC: Un medicament din ciuperci halucinogene ar putea fi aprobat pentru tratarea depresiei
O ciupercă halucinogenă a fost folosită pentru crearea unui medicament care să trateze formele grave de depresie. Mai exact, este vorba despre o substanţă numită „psilocibină halucinogenă” care ar putea ajuta în tratarea acestei boli. Citeşte şi: Suferi de irascibilitate, anxietate sau depresie? Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să …
Citește mai multMEDICINA VIITORULUI | Cancerul colorectal ar putea fi diagnosticat doar din analizele de sânge, fără incomodele colonoscopii
Un grup de cercetători din China dezvoltă o metode de detectare a cancerului colorectal cu ajutorul unui algoritm de învăţare pe baza semnăturilor de metilare, elemente specifice pentru diagnosticarea acestui tip de maladie. Cu alte cuvinte, vor să detecteze prezenţa cancerului sau riscul apariţiei acestei boli printr-un set de analize …
Citește mai multUn nou ajutor pentru părinți : PEDITEL lansează o aplicație completă
Singurul serviciu de asistență pediatrică telefonică gratuită în regim non-stop din România, util oricărui părinte care dorește să obțină îndrumare sau un sfat medical despre afecțiuni fără risc vital pentru sănătatea copilului, a anunțat că dezvoltă propria aplicație mobilă. Serviciul PEDITEL 1791 este un program național și internațional de asistență medicală pediatrică …
Citește mai multTot ce trebuie să știm despre vaccinul produs de AstraZeneca
Vaccinul AstraZeneca/Oxford, a cărui utilizare a fost suspendată în Danemarca și mai multe țări, ca măsură de precauţie, este puţin costisitor, uşor de depozitat şi a fost dezvoltat pe baza unui virus care afectează cimpanzeii. Acestea sunt câteva dintre cele cinci lucruri bine de ştiut despre acest vaccin. Vaccinarea împotriva …
Citește mai multUn nou medicament anti-COVID a avut rezultate promițătoare în teste
Gigantul farmaceutic Merck şi o companie americană au anunţat sâmbătă progrese în dezvoltarea unui medicament administrat oral împotriva COVID-19: antiviralul lor în curs de testare a avut efecte pozitive în reducerea încărcăturii virale. Compania Merck a renunțat la sfârşitul lunii ianuarie la dezvoltarea a două potenţiale vaccinuri împotriva COVID-19, dar …
Citește mai multPremieră medicală la Timișoara: investigație modernă a cancerului de sân fără iradiere
Spitalul Doctor Victor Babeș din Timișoara realizează investigații imagistice de înaltă performanță cu ajutorul unui aparat de Rezonanță Magnetică Nucleară. Este vorba despre o procedură modernă care duce la depistarea cu o acuratețe de peste 95 la sută a cancerului de sân. Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor …
Citește mai multTratamentul cu anticorpi de sinteză reduce cu până la 70% spitalizările și decesele Covid
Tratamentul anti-Covid bazat pe o combinația a doi anticorpi de sinteză produși de grupul farmaceutic Eli Lilly a redus spitalizările și decesele cu 70% la pacienții cu risc crescut care au fost testați pozitiv pentru Covid-19, au declarat reprezentanții companiei. „Bamlanivimab și etesevimab, împreună, au potențialul de a fi un …
Citește mai mult