TOP Pandemii mortale care bat la ușă, mult mai periculoase decât COVID-19

COVID-19 a creat o criză fără precedent, atât la nivel economic și social, dar a și prăbușit întregi sisteme medicale. Cu alte cuvinte, omenirea nu a fost pregătită pentru o pandemie de proporții. Geneticieni, virusologi, epidemiologi, întrega lume medicală și-a unit forțele cu marile companii farmaceutice pentru a găsi o soluție de a încetini și poate chiar stopa numărul uriaș de îmbolnăviri și decese cauzate de noul coronavirus. La aproximativ 1 an de la apariția virusului, primele doze de vaccin împotriva virusului SARS-Cov2 au fost puse la dispozitie pentru publicul larg. Chiar și cu pornirea vaccinărilor însă, unii se tem că virusul nu va dispărea cu adevărat niciodată. Totuși….

…Pandemii mortale care bat la ușă

Din păcate, pandemia de COVID-19 nu este nici prima și nici ultima amenințare de acest tip. Profesorul Jean-Jacques Muyembe Tamfum, cel care a descoperit virusul Ebola, avertizează că mai multe pandemii, unele chiar mai mortale decât Covid-19 pot să apară în viitor. Omul de știință trage un semnal de alarmă  și avertizează că omenirea ar trebui să fie pregătită pentru un număr necunoscut de virusuri noi şi potenţial fatale care ar putea ieși din pădurile tropicale africane și că vor apărea mai multe boli zoonotice – unde agenţii patogeni sar între animale şi oameni.

Citește și SARS-COV-2 suferă mutații uriașe. Cât de periculos devine virusul pandemic

Cele mai mari amenințări biologice și sanitare  pentru care omenirea ar trebui să fie pregătită

Ebola

Ebola sau febra hemoragică este o boala fatală care face din ce în ce mai multe victime, mai ales în statele din Africa de Vest,  cu o rată a mortalităţii de 90%.  Boala evoluează sever și rapid și produce sângerări extinse în întreg organismul.  Există cinci tulpini ale acestui virus, patru dintre ele reuşind să îmbolnăvească oamenii. Odată ce a pătruns în organism, virusul omoară celulele, făcându-le să explodeze.  Ebola, apărută pentru prima dată în 1976, provoacă cele mai mari modificări ale ficatului, splinei, creierului și glandelor endocrine (tiroide, pancreas, glandele suprarenale).

sursa: https://ro.wikipedia.org/

 

Au existat peste 35 de epidemii de Ebola, însă cea din 2014 a fost cea mai rea din istorie. Virusul, care a făcut prima victimă  în Guinea şi s-a răspândit în Sierra Leone, Liberia şi Nigeria,  a infectat mii de oameni şi a ucis  jumătate dintre ei.

Nu există un tratament pentru virusul Ebola. Terapia este una de susținere, ce urmărește echilibrarea nivelului de electroliți în organism, tratarea infecțiilor care pot surveni, suplimentarea fluidelor și a oxigenului, înlocuirea sângelui pierdut și menținerea constantă a presiunii sângelui. Un vaccin pentru prevenirea Ebola a fost aprobat pentru utilizare  în ianuarie 2020 dar nu a fost încă lansat pe scară largă.

 

 

Febra Lassa

Febra Lassa este o boală infecţioasă gravă şi foarte contagioasă, cunoscută și sub denumirea de febra hemoragică africană, cauzată de virusul Lassa. Ea a fost inclusă în Lista OMS pe 2018 a celor mai periculoase boli, alături de Febra hemoragică de Crimeea-Congo (CCHF), Ebola şi boala Marburg, coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERSCoV) şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS), infecţiile cu virus Nipah şi henipavirus, Febra Văii Marelui Rift, Zika și boala X (posibilă epidemie globală cauzată de un patogen necunoscut).
Febra Lassa a fost descoperită pentru prima oară în 1969 în Africa de Vest, în special în statul Borno din Nigeria. De atunci, infecțiile au fost observate în alte țări din Africa de Vest, cum ar fi Ghana, Liberia, Guinnea și Sierra Leone

Citește și Sănătatea mintală, una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea în pandemie

Perioada de incubație a virusului este de 10 zile iar simptomatologia debutează cu o stare gripală, cu dureri musculare şi dureri de cap, în unele cazuri angină şi dureri digestive. Ulterior apar erupţii cutanate, hemoragii superficiale şi digestive, stare de şoc, diaree severă şi vărsături, inflamaţia miocardului. Principalele manifestări pot fi asemătoare cu malaria și febra tifoidă, iar în cazurile grave pot apărea hemoragii ca în cazul virusului Ebola. Rata de mortalitate este de aproximativ 22%.

Citește și Ce este virusul papiloma uman și pe cine poate afecta. Cum se transmite infecția cu HPV și cum o putem preveni

sursa: Hotnews

 

Febra Lassa a ucis 132 de persoane şi a infectat 774 de oameni în 2020 în Nigeria, transmite organizaţia World Economic Forum. Ea  este prezentă în 26 din cele 36 de state ale republicii federale din Africa.

Boala  poate fi transmisă cu ușurință prin obiecte menajere contaminate, urină, fecale, transfuzii de sânge, nu numai prin contact direct. Pacienții care s-au vindecat de această boală pot rămâne cu sechele pe termen lung precum slăbiciune, oboseală și chiar pierderea auzului. Momentan nu există un vaccin împotriva acestui virus. 

 

Boala virusului Marburg

Febra hemoragică Marburg sau boala Marburg este o boală infecțioasă gravă cu risc ridicat de deces ce poate concura ușor cu virusul Ebola. Primele cazuri de infectare cu acest virus au fost observate în 1967 în oraşul Marburg din Germania la personalul de laborator aflat în contact cu maimuţele verzi  importate din Uganda.

sursa: libertateapentrufemei.ro

 

Perioada de incubaţie variază de la 2 la 21 de zile, iar debutul bolii este brusc, cu febră mare, cefalee, mialgii, tulburări digestive, erupţie cutanată maculopapulară, conjunctivită, faringită, tuse. Apoi, starea generală se agravează, cu tulburări de conştienţă, icter, sindrom hemoragic, semne de detresă respiratorie, insuficienţa renală. Pacienţii au un aspect care a fost descris ca fiind „de fantome”, cu ochii înfundaţi în orbite, inexpresivi şi cu letargie extremă.

Citește și Ministrul Sănătăţii a anunţat sumele pe care le va primii personalul medical implicat în campania de vaccinare. Ce sumă primește fiecare

Boala are o mortalitate înfricoșătoare de 88%, iar în primul focar raportat în 2005 în Uganda, peste 90% dintre persoanele infectate și-au pierdut viața. Ultima oară, virusul Marburg a făcut victime în anul 2017, în cartierul Kween din estul Ugandei. Din păcate, în acest moment nu există nici un tratament și  nici un vaccin pentru această boală. 

MERS-COV

Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) este o infecție contagioasă care se răspândește în principal prin picături respiratorii. MERS apaține familiei de coronavirusuri și afectează sistemul respirator. El a provocat un focar în Arabia Saudită în 2012 şi un altul în Coreea de Sud în 2015.

Citește și Ordinea în care ar putea apărea simptomele în urma infectării cu Covid-19

Boala debutează cu febră, tuse şi probleme respiratorii la persoanele infectate și, de cele mai multe ori, evoluează într-o o pneumonie severă cu o rată a mortalităţii estimată între 30% şi 40%, ceea ce o face cea mai letală boală provocată de coronavirusurile cunoscute care au sărit de la animale la oameni.

Chiar dacă numărul cazurilor raportate de-a lungul lunilor s-a diminuat, oamenii de știință cred că greșelile neglijente și lipsa igienei ar putea alimenta o creștere a cazurilor din întreaga lume. Tratamentul este simptomatic. Nici un vaccin sau tratament specific antiviral nu este disponibil în prezent.

SARS

sursa: https://ro.wikipedia.org/

 

Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) afectează sistemul  respirator și a apărut pentru prima dată în 2002, în provincia Guangdong din sudul Chinei, potrivit OMS . Se presupune că acesta s-ar fi dezvoltat iniţial la lilieci, apoi a trecut la mamiferele nocturne şi în final a infectat omenii. După declanşarea unui focar în China, SARS s-a răspândit în 26 de ţări din întreaga lume, infectând peste 8000 de oameni şi ucigând peste 770 pe parcursul a 2 ani.

Citește și Cum îți dai seama dacă ai avut COVID-19 și nu ai știut

Boala provoacă febră, frisoane şi dureri ale corpului și poate evolua adesea spre pneumonie, o afecţiune severă în care plămânii se inflamează şi se umplu cu puroi.  Potrivit CDC, nu au mai fost raportate cazuri noi de SARS de la începutul anilor 2000, însă noul coronavirus SARS-Cov2 pare a fi o mutație mult mai puternică a virusului SARS. SARS are o rată de mortalitate estimată de 9,6%, până acum nu s-a găsit vreun tratament, iar oamenii de știință cred că un nou focar ar putea izbucni oricând.

Virusul Nipah

Virusul Nipah este un virus ARN care provine de la lilieci, la fel ca SARS-CoV-2, și care a provocat multe focare în Malaezia, Singapore, India și Australia de Nord în ultimii 20 de ani.  Întreaga lume medicală este acum în alertă și face eforturi uriașe pentru a ține sub control acest virus care o rată de mortalitate de 75% și pentru care nu există tratament și nici vaccin. 

sursa: blog.byjus.com

 

Nipah are o incubație foarte lungă (chiar și de 45 de zile), ceea ce reprezintă o largă oportunitate pentru o gazdă infectată să împrăștie boala. Te poți infecta cu Nipah atât prin contact direct, cât și prin consumarea alimentelor contaminate. Între 2001 și 2011 au izbucnit 11 focare de Nipah în Bangladesh, din 196 de persoane infectate, 150 au murit.

Virusul Nipah, următoarea amenințare majoră pentru Asia, provoacă probleme respiratorii, tuse, dureri în gât, dureri și oboseală, dar și encefalită, iar rata uriașă de mortalitate îl situează în TOP 10 viruși care îngrijorează Organizația Mondială a Sănătății.  Dacă pacienții supraviețuiesc, unii rămân cu probleme neurologice pe termen lung, inclusiv modificări de personalitate și convulsii.

Boala X

Boala X, care a fost inclusă anul acesta pe lista de boli prioritare a OMS,  reprezintă conștientizarea faptului că o epidemie internațională, cauzată de un patogen despre care, acum, se știe că nu cauzează boli oamenilor, ar putea izbucni oricând. Ea reprezintă un îndemn către cercetare și dezvoltare atât în zona medicală, dar și în toate domeniile care au rol în pevenția bolilor și menținerea siguranței sănătății.

Omul de știință Jean-Jacques Muyembe avertizează că lumea se află permanent în pericolul unei apocalipse medicale –  „Boala X”, care, cel mai probabil, își va avea originile în pădurile tropicale africane. Organizația Națiunilor Unite a avertizat că, dacă tendințele actuale de defrișare și creștere a populației continuă, pădurea tropicală ar putea dispărea complet până la sfârșitul secolului. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, animalele și virusurile pe care le poartă vor interacționa cu oamenii în moduri noi și adesea dezastruoase.

Muyembe crede că viitoarele pandemii ar putea fi mai cumplite decât pandemia de SARS-Cov2, simptomele Bolii X ar putea fi unele dezastruoase și boala ar putea avea o rată a mortalității de 80-90%.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală agresivă, …

Somnul te poate ajuta să slăbeşti. Iată cum

În timpul somnului, sistemul imunitar produce citokine (imunohormoni) și anticorpi care luptă împotriva infecțiilor și …

Se ridică restricţiile! Anunţul momentului făcut de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunţat că este posibil ca, începând cu luna martie, să …

REVOLUŢIONAR | Persoanele paralizate ar putea merge din nou

O descoperire științifică revoluţionară le-ar putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou. Cercetătorii au …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.