Timp de secole, sistemele de medicină tradiţională din întreaga lume au folosit plantele pentru a trata bolile respiratorii. Chiar studii moderne au recunoscut eficacitatea unui plante în tratarea bolilor respiratorii, repararea leziunilor pulmonare şi îmbunătăţirea funcţiei pulmonare.
Plantele pot fi folosite ca alternative la medicamente pentru a rezolva problemele pulmonare. Iată câteva plante care vă curăţă plămânii şi tratează afecţiunile respiratorii:
Canabis
Inhalarea uleiurilor esenţiale ale plantei neprelucrate permite atenuarea semnificativă a iritării cavităţii bucale, provocate de fumat.
Considerată una dintre cele mai eficiente plante anti-cancer din lume, conform studiilor, canabisul reduce capacitatea infecţiilor de a se răspândi. Inhalarea vaporilor deschide căile respiratorii şi curăţă sinusurile, acţionând ca un bronhodilatator. De asemenea, este chiar o metodă de a trata astmul.
Rădăcină de lemn dulce
Rădăcina de lemn dulce este utilizată în medicina tradițională chineză. Este considerată a fi un bun remediu pentru combaterea infecțiilor tractului respirator, deoarece curăță nasul, gâtul și plămânii. De asemenea, este un expectorant natural eficient.
Citește și Top 10 remedii naturale pentru a trata tusea
Podbalul
Frunzele de podbal au proprietăţi emoliente și expectorante, antispastice, tonice și antiinflamatoare.
Preparatele din frunze de podbal sunt recomandate, mai ales, în tratarea bolilor aparatului respirator. Printre acestea: bronșita, laringita, astmul bronșic, emfizemul pulmonar, silicoza și chiar tuberculoza, în fază incipientă.
Citește și ASTMUL BRONȘIC. CE ESTE ȘI CUM ÎL RECUNOAȘTEM
Cimbrul
Cimbrul este foarte puternic în lupta împotriva congestiei pulmonare. El produce uleiuri antiseptice puternice, care sunt clasificate ca antibiotice şi antifungice naturale. Cimbrul a fost utilizat ca remediu pentru problemele pulmonare încă din antichitate. Este folosit şi astăzi la scară largă, pentru a preveni şi trata infecţiile tractului respirator şi pneumoniile infecţioase bacteriene.
Citește și Laringita sau boala care “te reduce la tăcere”. Simptome, cauze şi tratament.
Rădăcina de Osha
Osha este o plantă originară din zona Munţilor Stâncoşi şi era utilizată de băştinaşii americani pentru sprijinul sistemului respirator.
Unul dintre beneficiile principale ale rădăcinii de osha este faptul că ajută la sporirea circulaţiei în plămâni, uşurând astfel respiraţia profundă.
Citește și ASTMUL. SIMPTOME, DIAGNOSTIC, TRATAMENT
Oregano
Compușii carvacrol și rozmarinic din oregano ajută la descongestionarea naturală. Aceştia au, de asemenea, proprietăți antihistaminice, reducând inflamația și iritațiile de la nivelul tractului respirator. Oregano este, totodată, un antibiotic natural.
Citește și ALERGIILE – CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT
Lobelia
Lobelia conţine un alcaloid cunoscut, ca lobelina. Aceasta subţiază mucusul şi decongestionează.
În plus, lobelia stimulează glandele renale superioare să elibereze epinefrina. Efectul este acela de a relaxa căile respiratorii şi de a permite o respiraţie mai uşoară.
Citește și 5 simptome ale problemelor renale
Iarba mare
Aceasta este încă o plantă folosită de amerindieni pentru a combate bolile tractului respirator. Nu numai că ajută la eliminarea mucusului, dar este şi un antibacterian natural.
Iarba mare poate ajuta la prevenirea sau tratarea bronșitei și a altor infecții bacteriene.
Citește și VACCINUL ANTIGRIPAL. CE ESTE ȘI CARE SUNT EFECTELE LUI ASUPRA ORGANISMULUI
Eucaliptul
Eucaliptul este un ingredient care se regăseşte frecvent în bomboanele/ pastilele şi siropurile de tuse. Eficacitatea lui se datorează unui compus numit cineola. Cineola are numeroase beneficii – este expectorant, uşurează tusea, luptă împotriva congestiei şi alină pasajele iritate ale sinusurilor.
Citește și 6 REMEDII NATURALE PENTRU SINUZITĂ
Lumânărica
Lumânărica este utilizată de practicanţii medicinei herbale, pentru a curăţa excesul de mucus din plămâni. Are efecte benefice şi pentru curăţarea bronhiilor şi reducerea inflamaţiilor prezente pe tractul respirator.
Mierea-ursului (plămânărica)
Frunzele sale conțin tanin, saponine, săruri minerale, potasiu și magneziu, acid salicilic, caroten, vitamina C. Datorită acestei compoziții chimice complexe, frunzele de plămânărică sunt extrem de utile în tratarea bolilor respiratorii. Ușurează expectorația, calmează tusea și vindecă răgușeala.
Citește și Faringita sau „durerea în gât”. Cauze, simptome şi metode de prevenţie
SURSA: undergroundhealth.com
sursa foto: www.health.com