Alertă de toxicitate peste tot în jurul nostru. Lista celor mai periculoase substanţe pe care le atingem zi de zi

În uzul nostru zilnic au intrat obiecte cărora nu le mai dăm atenţie, le folosim din necesitate ori din inerţie şi aproape niciodată nu ne gândim dacă elementele din care sunt realizate conţin sau nu substanţe toxice. De la vase de bucătărie, haine, produse cosmetice, jucării şi până la alimente, toate conţin în cantităţi mai mari sau mai mici susbstanţe care pot fi toxice pentru sănătatea noastră.

Citeşte şi: Intoxicaţia cu substanţe toxice – care sunt simptomele care trebuie să te trimită la medic

În general, legea ar trebui să ne protejeze de eventualele substanţe periculoase, dar în practică ar fi bine ca noi să fim atenţi la etichete. De exemplu, numai în industria alimentară au fost identificaţi peste 300 de aditivi fiind denumiţi E-uri, iar utilizarea lor a fost reglementată uneori mai strict alteori nu, dar asta nu înseamnă că un consum constant nu ne poate pune sănătatea în pericol.

Care sunt cele mai frecvente substanţe toxice din jurul nostru

1. TRICLOSAN

Substanţa are rol antimicrobian şi este întâlnită mai ales în produsele cosmetice cu scop de îngrijire, aşa cum sunt săpunurile, ori pasta de dinţi, dar poate fi regăsită şi în unele jucării. În urmă cu 21 de ani, americanii au descoperit că triclosanul poate determina organismul să dezvolte rezistenţă la antibiotice şi că, în plus, afectează funcţionarea sistemul endocrin, mai exact a glandei tiroide. De aceea au propus interzicerea lui, în Europa lucrurile nu sunt încă foarte clare.

Citește și Primul pas spre bolile glandei tiroide: Cum ştii că ai prea mult sau prea puţin iod în organism

2. SUBSTANȚE CHIMICE PERFLUORINATE (SCP)

Aceste substanţe sunt frecvent întâlnite în componenţa vaselor de gătit antiaderente pentru că au capacitatea de a respinge grăsimea și apa. Acelaşi SCP a fost găsit şi în unele ambalaje pentru alimente, în hainele impermeabile, țesături sintetice şi chiar în componenţa aței dentare. Mai multe studii efectuate de-a lungul timpului au arătat că urme ale lor sunt prezente chiar şi în sângele nostru, iar femeile care au o concentraţie ridicată a acestor substanţe în organism rămân mai greu însărcinate. În plus, expunerea îndelungată la SCP poate cauza cancer, îmbolnăvirea tiroidei şi spori nivelul de colesterol din sânge.

Citește și Studiu: Operația de scădere în greutate poate elibera compuși toxici din grăsime în sânge

Citeşte şi: Ce este colesterolul şi de ce are organismul nevoie de el

3. PARABENI

Parabenii, folosiţi cel mai adesea în produsele cosmetice, au fost interzişi de la utilizare după ce mai multe studii au arătat că au fost depistaţi în mostre de țesut mamar canceros. Cu alte cuvinte, îmbolnăvirea de cancer de sân a fost corelată şi cu aceste substanţe folosite în componenţa produselor de îngrijire. Aşa că, din 2012 firmele de cosmetice au renunţat la utilizare acestui „conservant” din produsele de înfrumuseţare.

Citește și 6 semne ale lipsei de vitamine la nivelul feței

4. FTALAȚII

Aceste substanţe, alături de săruri sau esteri ai acidului ftalic, sunt folosite pentru producția de materiale plastice. De asemenea sunt prezente şi în medicamente, la pastilele de tip capsulă. Studiile au demonstrat că ftalaţii au efecte novice asupra sistemului reproducător masculin şi a femeilor gravide, în sensul că pot provoca deformări anatomice ale nou-născuţilor. Problema este că ftalații se degajă din plasticul în care sunt încorporați și intră în compoziția alimentelor sau în piele, iar pentru că aceste substanțe chimice sunt folosite într-o gamă extrem de largă de produse care conţin plastic sub orice formă, sunt aproape imposibil de evitat.

Citește și MÂNCĂM 5 GRAME DE PLASTIC ÎN FIECARE SĂPTĂMÂNĂ

5. SUBSTANŢELE IGNIFUGE

Substanţele ignifuge sunt folosite pentru a da obiectelor o rezistenţă mai mare la foc. De exemplu mobila, unele tipuri de haine ori mochetele sunt tratate în acest sens, dar ele sunt prezente şi în diferite materiale de construcţii, electronice, perne de spumă, ori textile. Aceste substanţe sunt foarte riscante pentru sănătatea noastră pentru că se acumulează în sânge şi în ţesuturile grase afectând funcţionarea sistemului endocrin şi al celui reproducător. Afectează dezvoltarea creierului la copii și pot determina probleme comportamentale și ale capacității de învățare.

Citește și STUDIU: CÂND DEVINE SALTEAUA DE PAT TOXICĂ. LEGĂTURA DINTRE SALTEA ŞI APARIȚIA CANCERULUI

6. METALELE GRELE (PLUMBUL ŞI MERCURUL)

Plumbul era prezent în trecut în benzina folosită de autoturisme şi în alte produse petroliere, dar după anii ’80 utilizarea lui a fost drastic diminuată. Totuşi, concentraţii mari de plumb au rămas impregnate în sol şi încă le ingerăm odată cu legumele şi cerealele consumate zilnic. Plumbul este o neurotoxină care poate provoca migrene, dureri articulare, presiune arterială ridicată și probleme de memorie și de reproducere şi afectează creierele copiilor și dezvoltarea sistemului nervos.
Mercurul este un alt metal greu prezent, adesea, în peştele de mari dimensiuni ori crustacee şi fructe de mare, iar ingerarea lui este extrem de periculoasă pentru sănătate. Medicii recomandă inclusiv înlocuirea termometrelor clasice cu mercur cu unele electronice.

Citeşte şi Cernobîl, destinaţie turistică pentru turismul negru. Mai există sau nu risc de radiaţii în oraşul fantomă şi la fosta centrala atomică

7. ARSENICUL

Arsenicul este o substanţă care poate fi găsită în multe alimente precum produsele din orez (laptele şi  siropul de orez sau făină de orez) ori sucurile din mere şi struguri. De aceea medicii recomandă evitarea consumului băuturilor pe bază de orez pentru copii cu vârste mai mici de 5 ani. Arsenicul este o substanţă cancerigenă care poate provoca probleme la nivelul pielii, vezici urinare, rinichilor şi chiar poate duce la apariţia cancerului pulmonar.

Citește și SUCURILE DE FRUCTE POT FI PERICULOASE PENTRU SĂNĂTATE

8. PESTICIDELE

Pesticide sunt substanţe special create pentru a otrăvi sistemul nervos al dăunătorilor, dar are acțiune și asupra oamenilor. Şi chiar dacă sunt substanțele chimice cu cea mai strictă reglementare dintre toate tipurile de chimicale, diferite concentraţii de pesticide sunt prezente în fructe şi legume. Studiile leagă expunerea la pesticide cu întârzieri ale dezvoltării intrauterine a fetușilor și cu autismul, dar pot crește şi riscul de diabet și obezitate.

Citeşte şi Epilepsia, boala cronică ce afectează peste 50 de milioane de oameni. Cum se manifestă și cum ținem sub control această tulburare neurologică

9. PRĂJELILE (ACRILAMIDELE)

Prăjelile, mai exact acrilamidele eliminate prin procesul de prăjire, pot fi extrem de dăunătoate pentru organism. Acrilamida se formează atunci când alimentele pe bază de plante, bogate în carbohidrați, sunt fierte, coapte sau prăjite la temperaturi ridicate. Aceste substanţe sunt bănuite ca fiind responsabile, printre alte cauze, de declanşarea cancerului uterin, ovarian şi testicular.

Citește și 6 virusuri care pot declanșa cancerul

10. BISFENOL A (BPA)

Aceasta substanţă este extrem de cunoscută şi frecvent întâlnită în jurul nostru. De la bonurile de casă, mai exact la tuşul folosit la împrimarea lor dar şi a ziarelor şi cărţilor, BPA-ul intră şi în componenţa conservelor, biberoanelor ori suzetelor. Despre această substanţă se ştie că este cancerigenă şi că poate provoca sterilitate atât la bărbaţi, cât şi la femei, creşte riscul apariţiei diabetului zaharat de tip II şi favorizează instalarea obezităţii. În cazul copiilor, acest BPA dizolvat în salivă eliberează toxine care dereglează sistemul endocrin şi afectează sistemul nervos central.

Citeşte şi: Care este legătura dintre bolile autoimune, obezitate și cancer

11. FLUORUL

Fluorul este o substanţă întâlnită frecvent în pasta de dinţi dar şi în ape de gură sau apele subterane. Deşi se ştie că această substanţă protejează smalţul dinţilor, în cantităţi prea mari poate provoca exact inversul: dinţi decoloraţi, gropi în smalţ, dar şi alte probleme de sănătate precum oase fragile.

Citește și PERICOLUL NEBĂNUIT DIN PASTA DE DINȚI

12. BORAX-UL

Borax-ul este o substanţă folosită în producerea săpunurilor, detergenţilor şi la dedurizarea apei, dar şi în jucăriile pentru copii de tip „slime”. În general, această substanţă nu este neapărat toxică pentru organismul uman, dar dacă limita maximă admisă este depăşită, acesta poate deveni periculoasă. Borax-ul poate produce iritații ale pielii cu descuamări, iar dacă este ingerat poate duce la simptome neurologice cum ar fi apariția tremurului, convulsii și chiar deces.

Citeşte şi: Studiu: Poluarea provocată de mașini creşte riscul de AVC şi boli cardiovasculare

 

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

sursa: skynews

Premieră medicală. Primul medicament pentru tratarea COVID-19 acasă, aprobat în UK

Primul medicament conceput pentru a trata formele simptomatice de COVID-19 a fost aprobat de autoritatea …

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții pentru români: Masca redevine obligatorie

Klaus Iohannis a anunțat noile restricții care vor intra în vigoare de luni. Astfel, masca …

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Studiu MedLife: Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august. Majoritatea celor infectați revin din concediu

Rata de pozitivare s-a triplat față de luna august, arată testele efectuate în cele cinci …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *