sursa foto: www.dailymail.co.uk

Obezitatea, factor determinant în apariția cancerului. România, locul II în Europa la obezitate infantilă

Tot mai multe studii științifice asociază obezitatea cu dezvoltarea unor tipuri de cancer. Există în permanență cercetări care arată că această legătură nu este doar o poveste inventată de nutritioniști.

În cadrul unui studiu prezentat de una dintre cele mai prestigioase publicații de medicină din lume, câţiva cercetători europeni au analizat peste 100 de recenzii observaționale, care au relevat legături indubitabile între obezitate și cancer.

Citește și Epidemie de obezitate infantilă în România! Lactate nesănătoase la rafturile pentru copii

Persoanele supraponderale ar putea dezvolta mai multe tipuri de cancer

Dintr-un total de 36 de tipuri de cancere evaluate, oamenii de ştiinţă au descoperit dovezi puternice pentru 11 dintre ele.

Este vorba despre cel de colon, rect, tract biliar, pancreas, sân, mucoasă uterină, ovar, rinichi, cel de sfincter cardiac, adică joncțiunea dintre esofag și stomac, un anumit tip de cancer esofagian – adenocarcinomul, precum și un tip de cancer de maduvă osoasă, mielomul multiplu.

Citește și CE BOLI LĂSĂM “MOŞTENIRE” COPIILOR NOŞTRI. TOP CELE MAI FRECVENTE AFECŢIUNI GENETICE EREDITARE

Soluția: exerciții fizice și dietă

Aceiași cercetători au declarat că pot exista legături între obezitate și multe alte tipuri de cancer, dar că până în prezent dovezile nu sunt concludente. Medicii mai afirmă că cea mai bună profilaxie în această materie se poate face foarte simplu, prin exerciții fizice și dietă adecvată.

Ei spun că sunt suficiente aproximativ 150 de minute de mișcare de intensitate moderată pe săptămână, cum ar fi mersul pe jos, pentru a reduce semnificativ riscul.

Cei cu tendințe clare de îngrășare nu trebuie să ocolească un medic sau un dietetician, care pot decide dacă este nevoie de schimbarea obiceiurilor alimentare. Legătura dintre cancer și dieta în sine este la fel de misterioasă ca şi boala însăși.

Citește și Mergi zilnic pe jos! Mişcarea aduce beneficii nebănuite sănătăţii

Rolul componentei genetice

O bună parte din cercetarea în domeniu a arătat că anumite alimente și nutrienți pot ajuta la prevenire sau dimpotrivă, pot contribui la dezvoltarea anumitor cancere. Deși există anumiţi factori care nu se pot schimba, care cresc riscul de îmbolnăvire de cancer, cum ar fi componenta genetică, sunt şi alții care pot fi controlați.

De fapt, estimările sugerează faptul că mai puțin de 30% dintre factorii de risc au legătură cu elemente necontrolabile, restul având la bază dieta. Cele mai nocive alimente sunt zahărul alb, grăsimile hidrogenate, prăjelile, alimentele intens procesate și sucurile acidulate.

Totodată, carnea roșie crește cu 40% riscul de a face cancer. Nu uitați, însă: un om stresat, depresiv, care se respectă foarte puțin sau deloc, are un risc dublu de a se îmbolnăvi.

Citește și CE BOLI LĂSĂM “MOŞTENIRE” COPIILOR NOŞTRI. TOP CELE MAI FRECVENTE AFECŢIUNI GENETICE EREDITARE

sursa foto: www.dailymail.co.uk

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

SEMNAL DE ALARMĂ| Boala care va face peste 150 de milioane de victime în lume până în anul 2050

Peste 153 de milioane de oameni vor suferi de demență până în anul 2050, arată …

EXPERIMENT| Coca-Cola şi sucul de mere, testate pozitiv la Covid-19

Un deputat austriac a realizat un test antigen rapid pe o băutură răcoritoare, chiar în …

sursa foto: alba24.ro

Premieră modială| Un american a primit o inimă de porc modificată genetic

Un bărbat din SUA a devenit prima persoană din lume care a primit un transplant …

STUDIU| SARS-Cov-2 îşi pierde 90% din puterea de infectare în doar câteva minute în aer

Virusul care provoacă Covid-19 devine inactiv în aer în proporţie de 90% după 5 minute …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.