Ce efecte au pesticidele și produsele de dezinsecție asupra sănătății omului

0

Pesticidele sunt substanțe chimice folosite împotriva bolilor și dăunătorilor în agricultură. Aceste substanțe sunt folosite de foarte mult timp unele fiind produse naturale (sulf, piretru).

Pesticidele, sursă de risc toxic pentru sănătate

Datorită dezvoltării agriculturii și adaptării dăunătorilor la substanțele deja existente a fost nevoie de noi substanțe, astfel că după 1944 s-a dezvoltat industria pesticidelor de sinteză. Acestea reprezintă o sursă de risc toxic pentru că rămân în sol, plante și în organism.

Anumite pesticide nu pot fi degradate de către microorganisme sau de echipamentul enzimatic al organismului uman și de aceea se acumulează în organe, sol și plante.

Multe pesticide au fost interzise, dar încă mai există multe care se folosesc în agricultură.

Citește și Intoxicaţia cu substanţe toxice – care sunt simptomele care trebuie să te trimită la medic

Tipuri de pesticide

După domeniul de acțiune acestea pot fi: erbicide, fungicide, insecticide, acaricide, nematocide, rodenticide etc.

Pesticidele ce se acumulează în vegetale prezintă un risc crescut pentru om deoarece acestea constituie hrana omului și a animalelor, care sunt la rândul lor hrana pentru om. Astfel se ajunge la un nivel foarte mare de pesticide în organismul uman.

Pesticidele pot fi toxice direct, atunci când substanța activă produce efecte vizibile și indirect, prin substanțele ce rezultă din prelucrarea pesticidelor de către organism. Toxicitatea indirectă se manifestă pe o perioadă lungă și poate duce la mutații, cancer, malformații și sterilitate.

Citește și Există alimente care devin toxice atunci când sunt încălzite. Care sunt acestea?

O parte din pesticide dispar dacă spălăm bine fructele și legumele

În acest moment, la nivel mondial se testează remanența în apă, sol și alimente a peste 450 de pesticide.

Există o diferență mare, în ceea ce privește cantitatea de pesticide, între produsele consumate nespălate, spălate sau procesate. Prin spălare, o parte din cantitatea de pesticide dispare, deci spălați fructele și legumele înainte să le consumați.

Citește și Fructele și legumele de toamnă, o garanție pentru sănătate

Pesticidele se acumulează în ficat și țesutul adipos. Atenție cum slăbiți!

Multe pesticide nu pot fi degradate biologic și se acumulează la nivelul ficatului și la nivelul țesuturilor adipoase și pot produce intoxicații grave în momentul în care o persoană slăbește să zicem 20-30 de kilograme în 3-4 luni, pentru că acestea sunt eliberate în organism. Acest lucru este valabil pentru toate toxinele ce se acumulează în stratul adipos.

Citește și Studiu: Operația de scădere în greutate poate elibera compuși toxici din grăsime în sânge

Dacă doriți să slăbiți, este bine să o faceți treptat și nu prin diete sau pastile ori alte metode ce scad foarte rapid greutatea. Slăbind treptat organismul poate să elimine sau să transforme substanțele toxice și astfel nu mai are loc intoxicarea persoanei respective.

Citește și Alimentele modificare genetic, mâncarea viitorului. Riscuri și beneficii

Infertilitate cauzată de pesticide

În anii ’90 s-a observat o creștere a cazurilor de infertilitate la femei și bărbați, dar și în cazul animalelor. Se consideră că de vină sunt pesticidele care atacă sistemul endocrin, sinteza hormonilor și deci sistemul reproducător al mamiferelor.

Citește și INFERTILITATEA LA BĂRBAȚI. CE ESTE ȘI CUM SE TRATEAZĂ

Cât de periculoase sunt substanțele folosite la dezinsecție și deratizare

Prin dezinsecție se asigură eliminarea dăunătorilor care transmit boli infecto-contagioase și bacteriene.

Utilizarea incorectă a insecticidelor în încercarea de a scăpa de dăunători poate dăuna sănătății noastre și a animalelor de companie. Așa că este indicat să contactați o echipa profesionistă care prestează servicii de dezinsecție.

Citește și Din ce în ce mai multe cazuri de ciumă raportate în China. Ce este ciuma şi cum se manifestă

Unele produse folosite pentru deratizare pot avea efecte letale asupra omului

Deratizarea sau controlul rozătoarelor reprezintă procesul de eliminare a șobolanilor și șoarecilor.

În cazul deratizării de combatere prin metode chimice se folosesc produse toxice, care sunt avizate de Ministerul Sănătății și al căror grad de toxicitate este redus. Dacă aceste produse sunt folosite în mod corespunzător, nu sunt periculoase pentru oameni sau pentru animalele domestice.

Citește și România, amenințată de o boală contagioasă cu evoluție gravă. Cum se transmite și cum prevenim difteria

Insecticide eliberate doar cu autorizație specială

Unele insecticide au în compoziție fosfură de aluminiu, o substanță foarte toxică, ce are efecte letale dacă este inhalată. Pentru utilizare, acestea necesită autorizație specială.

Gazul de fosfina este eliberat în prezența umezelii si este puternic toxic pentru toate formele de viata, fie oameni, fie animale. Fosfina, prin inhalare, blochează caile respiratorii prin eliminarea apei din celule.

Citește și Un nou deces din cauza virusului West Nile, al șaptelea din acest sezon

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.