SCENE DE GROAZĂ | Peste 100 de pacienţi de la Spitalul Foişor, evacuaţi cu tărgi şi cărucioare sau externaţi. Spitalul devine suport COVID

0
sursa: AlephNews

Scene incredibile la Spitalul Foişor din Capitală după ce, în cursul zilei de ieri, autorităţile au decis ca unitatea medicală să devină  SUPORT COVID. Cei 105 pacienţi internaţi la Foişor au fost scoşi din spital plină noapte, în pijamale, pe tărgi sau cărucioare, sau mutaţi direct în portbagajele maşinilor aparţinătorilor. Următoarea unitate evacuată şi transformată în spital COVID ar putea fi Spitalul de Oncologie Fundeni, anunţă Antena 3.

Spitalul Foișor are o secție de terapie intensivă de 21 de paturi și are 200 de paturi pe oxigen. Acesta ar fi motivul pentru care Raed Arafat, împreună cu oficialii din Şănătate, a decis transformarea spitalului în unul suport COVID.

„Situația pacienților Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei.
Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 pacienți Covid-19 sunt intubati și ventilați în secțiile UPU din București.
Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi.
Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI – și în momentul deciziei avea numai 3 pacienți internați în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, oferi pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie. ”
, au motivat autorităţile.

Citeşte şi: România, răpusă de COVID | Medicii cer ajutorul: S-a atins ultima linie de apărare în lupta cu această pandemie

Şeful DSU spune că ordinul de evacuare, semnat de ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu, s-a dat în cursul dimineţii dar că managerul spitalului și anumite cadre medicale s-au opus. Astfel a fost nevoie de explicații suplimentare care au întârziat transferul care ar fi început abia la ora 15:00.
Potrivit HOTNEWS, managerul spitalului susține altceva. Prof. Dr. Cristian Ioan STOICA afirmă că ordinul de evacuare a fost dat abia la ora 15:00, iar aparținătorii au fost anunțați în ultima clipă să vină la spital. Unitatea medicală trebuie eliberată până astăzi.

PACIENŢI ABIA OPERAŢI, TÂRÂŢI DIN SPITAL AFARĂ, ÎN FRIG

Spitalul Foişor are 21 de paturi ATI şi 200 de paturi cu oxigen, dintre care 90 ar putea fi folosite pentru patologia COVID-19.

În spital, la momentul evacuării, erau 105 pacienți, dintre care 65 fuseseră operați și au fost externați în cursul zilei de ieri.
25 de pacienți care necesitau operație au fost reprogramați, iar 13 pacienți, care necesitau operații de urgență, au fost transferați la spitale din București:  1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzău, 1 cu ambulanța la domiciliu în Galați.

Citeşte şi: Prof. Dr. I. Cordoş: Sunt de acord cu punctele expuse în scrisoare. Masca purtată în aer liber este o măsură absurdă. A dus la creşterea numărului de infectări

PACIENŢI EVACUAŢI PRINTRE FORŢE DE ORDINE CHEMATE SĂ INTERVINĂ

Jandarmeria București a fost solicitată să intervină la Spitalul „Foișor”, acolo unde evacuarea pacienților era îngreunată de famiile revoltate ale oamenilor bolnavi, unii abia operaţi, scoşi în stradă. Familiilor li s-au alăturat şi alţi zeci de oameni revoltaţi de modul în care au reacţionat autorităţile. Ei au venit în faţa spitalului înarmaţi cu vuvuzele şi au cerut demisia Guvernului.

În legătură cu situația din zona spitalului Foișor, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele precizări:

În zona spitalului s-a strans un grup de persoane, care prin acțiunile desfășurate a îngreunat procedura de evacuare a unor pacienți și nu a respectat măsurile de ordine publică și protecție luate de jandarmi în acest context. Scopul măsurilor luate de jandarmi este acela de a crea condițiile normale de siguranță pentru personalul medical si pacienții care sunt transferați. Recomandăm persoanelor prezente să respecte recomandările și măsurile de siguranță publică pentru a preveni eventuale evenimente care pot tulbura ordinea publică și siguranța pacienților evacuați.”, a transmis ieri Jandarmeria București.

Citeşte şi: RAPORT OFICIAL | Cum a gestionat Ministerul Sănătăţii pandemia de COVID-19 în ultimele 3 luni

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII SE SCUZĂ ŞI ACUZĂ

Ministerul Şănătăţii spune că nu are nicio vină pentru situaţia creată. Spitalul fusese anunţat despre decizie încă de dimineaţă dar managerul nu a întocmit la timp actele necesare pentru eliberarea avizului temporar.

„Situația pacienților Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei.
Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 pacienți Covid-19 sunt intubati și ventilați în secțiile UPU din București.
(…)
Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00. La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar.
Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate.
(…)
Ministerul Sănătății va urmări alături de Departamentul pentru Situații de Urgență situația tuturor pacienților externați din spitalul Foișor.
Ministerul Sănătății va depune eforturi alături de Departamentul pentru Situații de Urgență pentru operaționalizarea de urgență a îngrijirii pacienților Covid-19 în spitalul Foișor.
Ministerul Sănătății va solicita o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-a desfășurat intervenția.”  se arată într-un comunicat al ministerului.

Citeşte şi: Mai multe ţări europene sistează rapelul cu vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca. Ce va face România

„ Îmi cer scuze pacienţilor, familiilor și tuturor celor care au avut de suferit cu privire la acest transfer care se face până târziu în noapte. Situaţia este destul de importantă la nivelul Bucureştiului, este nevoie de aceste paturi. Îmi pare rău pentru toată această situaţie. O facem pentru a veni în sprijinul altor pacienţi care sunt intubaţi sau care au realmente viaţa pusă în pericol”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, pentru Digi 24.

Ordinul privind transformarea Spitalului Foișor în unitate COVID a fost emis vineri de șeful DSU, Raed Arafat, şi a fost avizat de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Ce prevede documentul:

Citeşte şi: STUDIU | Răceala obişnuită te poate scăpa de COVID-19. Descoperirea inedită a oamenilor de ştiinţă

  • 1. DSP Bucuresti întreprinde măsurile necesare în vederea operaționalizării, în totalitate, ca unitate de tratament a pacienților COVID-19 pozitivi cu manifestări clinice medii și severe a Spitalului Clinic de Ortopedie Foișor.
  • 2. Din cauza situației grave generate de creșterea numărului de cazuri la nivelul municipiului București și județului Ilfov, precum și a situației critice în ceea privește capabilitățile medicale de anestezie și terapie intensivă operaționalizate la nivelul municipiului București, în raport cu numărul mare de solicitări pentru pacienții COVID-19 pozitivi, măsura va fi pusă în aplicare în regim de urgență.
  • 3. Evacuarea și transferul pacienților COVID-19 negativi care sunt internați la Spitalul Foișor vor fi realizate cu sprininul Direcției Generale Urgențe Medicale din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență al Centrului Municipiului București de Coordonare și Conducere a Intervenției și al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov. Transferul respectivilor pacienți va fi coorrdonat de către dr. Bogdan Dinu din cadrul UPU-SMURD București.
  • 4. După ce măsurile de operaționalizare în totalitate ca unitate de tratament a pacienților COVID-19 la Spitalul Foișor vor fi finalizate și spațiile de tratament vor fi disponibile, DSP București informează imediat cu privire la acest aspect Centrul Național pentru Coordonare și Conducere a Intervenției și centrului Municipiului București de Coordonare și Conducere a Intervenției.
  • 5. Prezentul ordin se transmite Centrului Municipiului București de Coordonare și Conducere a Intervenției și DSP București pentru aplicare și dispunerea măsurilor legale care se impun în acest sens.

Citeşte şi: Medicii români nu mai tolerează aberațiile Guvernului: Măştile şi restricţiile sunt nu numai inutile, dar şi periculoase, iar vaccinarea fără informare corectă, un malpraxis şi o crimă! Încetați starea de teroare!

Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor, Vasile Barbu, reacţionează dur la situaţia incredibilă de la Spitalul Foişor

Este cât se poate de revoltător, am discutat cu medicii, cu asistenţii medicali din spital, cunosc, m-au sunat aparţinători care erau în drum către Bucureşti, au fost anunţaţi pe seara târziu să vină să-şi ia pacienţii pentru că vor fi externaţi . La cei care au fost operaţi acum 3-4 zile şi nu au complicaţii nu ar fi aşa o problemă, problemă este că sunt pacienţi care au complicaţii, infecţii, chiar azi ştiu de un pacient operat, au fost operaţi şi ieri pacienţi, cu complicaţii, cu risc de tromboze, trebuie supravegheaţi, sunt la pat, este cât se poate de revoltător pentru că oamenii nu au fost anunţaţi din timp, termenele astea milităreşti, de tip sacadat, militar-fanatic, altfel nu-mi închipui, nu se pot admite în sistemul de sănătate, pentru că au consecinţe grave, a declarat Vasile Barbu pentru News.ro.

Mai mult, Barbu a postat şi pe pagina personală de Facebook un mesaj dur pentru preşedintele Klaus Iohannis:
Dovada dezumanizării!
Să evacuezi din spital pacienţi din zeci de localităţi din ţară, în mod forţat, imediat, chiar şi la ora 1 noaptea, unii recent operaţi, este dovada cinismului unor indivizi dezumanizaţi!
Iohannis, îi mai susţii sau eşti asociat cu ei?

SPITALUL MODULAR DE LA PIPERA PUTEA FI FOLOSIT

În luna ianuarie, Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţa că spitalul modular de la Pipera, care are 400 de paturi, va fi închis ca urmare a faptului că a scăzut numărul persoanelor bolnave de COVID-19 dar că acesta va putea fi redeschis oricând situaţia o va impune.
Vom închide spitalul modular de la Pipera, nu se mai justifică. Din fericire, numărul de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale pentru coronavirus a scăzut şi nu se mai justifică cheltuielile pe care le facem acolo. Evident, în situaţia nefericită în care numărul de persoane o să înceapă să crească – eu sper să nu ajungem acolo – e disponibil pentru a fi refuncţionalizat„, a precizat Nicuşor Dan, la o conferinţă de presă.
În acelaşi timp, şi Spitalul de la Leţcani, care a costat 13 milioane de euro şi ar putea pune la dispoziţie 256 de paturi, dintre care 103 pe Secţia de Terapie Intensivă, stă închis. 

PACIENŢII CU SARS-Cov2, TRATAŢI ŞI ÎN SPITALELE NON-COVID

În urmă cu câteva săptămâni, secretarul de stat Andreea Moldovan, anunţa într-o conferinţă de presă că, la nivelul Ministerului Sănătăţii, s-a luat decizia eliminării sintagmelor „spitale COVID” şi „spitale non-COVID”. Astfel, pacienţii infectaţi cu coronavirus vor putea fi trataţi şi în unităţile medicale considerate până acum ca fiind non-COVID, acolo unde infrastructura permite acest lucru.

În conferinţa de presă care a avut loc la finalul şedinţei de Guvern de joi, Andreea Moldovan a vorbit despre trei niveluri în ceea ce priveşte tipul de unitate medicală.
Am eliminat sintagma «spitale COVID» şi «non-COVID». Vom aloca pacienţi COVID şi în spitale non-COVID unde infrastructura o permite. Încercăm să creăm circuite covid şi non covid. Am stabilit trei niveluri diferite: nivelul 1 – unde spitalul are radiologie, gărzi; nivelul 2 – au radiologie sau CT, dar nu non stop, dar au şi gărzi de infecţioase şi pneumologie; nivelul 3 – unde se pot face paturi de terapie intermediară şi unde există gardă cu specializare în infecţioase şi pneumologie, a explicat Andreea Moldovan.

Citeşte şi: Pacienţii infectați cu Sars-Cov-2 vor putea fi tratați şi în spitale non-COVID

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.