sursa: pixabay.com

STUDIU | Răceala obişnuită te poate scăpa de COVID-19. Descoperirea inedită a oamenilor de ştiinţă

Răceala comună ar putea bloca eficient virusul SARS-CoV-2, cel care provoacă boala Covid-19. Oamenii de ştiinţă au descoperit că virusul care cauzează răceala obişnuită poate elimina în mod eficient coronavirusul din celulele corpului, a anunţat BBC.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Glasgow au descoperit că, aparent, rinovirusul, cel care cauzează răceala comună este mult mai puternic decât coronavirusul şi îl poate bloca pe acesta din urmă imediat ce intră în organism.

Citeşte şi: Alertă medicală: medicamentele pentru gripă și răceală pot fi periculoase pentru inimă

Deşi distanţarea socială a dus la scăderea incidenţei virusului gripal, echipa de la Centrul pentru Cercetarea Virusurilor din Glasgow a folosit o replică a învelişului căilor respiratorii, realizată din acelaşi tip de celule, şi a infectat-o cu SARS-CoV-2 şi rinovirus. În momentul în care rinovirusul şi SARS-CoV-2 au fost eliberate în acelaşi timp, doar rinovirusul a izbutit să infecteze. Chiar şi în momentul în care rinovisurul a avut un avans de 24 de ore,  SARS-CoV-2 nu a avut nicio şansă. Chiar şi în cazul în care SARS-CoV-2 a avut un avans de 24 de ore, rinovirusul a reuşit să îl blocheze.

SARS-CoV-2 nu se manifestă deloc, este inhibat puternic de rinovirus (…) Este foarte interesant pentru că dacă există o incidenţă mare de rinovirus poate opri noi infecţii cu SARS-CoV-2”, a declarat dr. Pablo Murcia pentru BBC News.

Citeşte şi: Se schimbă platforma de vaccinare: Vom putea alege tipul de vaccin anti-COVID

Cercetările au mai arătat că rinovirusul a declanşat un răspuns imun în celulele infectate care a blocat abilitatea SARS-CoV-2 de a se replica. În momentul în care cercetătorii au blocat răspunsul imun, nivelurile virusului care cauzează Covid erau aceleaşi ca şi când rinovirusul nu ar fi fost prezent, mai scrie sursa citată.

Această infecţie comună poate avea impact asupra Covid-19 şi poate influenţa răspândirea SARS-CoV-2, mai ales în lunile de toamnă şi iarnă, când răcelile de sezon sunt frecvente”, este de părere Prof. Lawrence Young de la Warwick Medical School .

Cu toate acestea, coronavirusul va putea provoca o infecţie odată ce răceala a trecut şi sistemul imunitar s-a calmat, menţionează cercetătorii.

Vaccinarea, plus măsurile de igienă, plus interacţiunile dintre viruşi ar putea reduce incidenţa Sars-CoV-2, dar cel mai bun efect îl va avea vaccinarea, a declarat dr. Murcia.

Efecte similare au fost observate şi în trecut, când o epidemie de rinovirus este posibil să fi întârziat pandemia de gripă porcină din 2009 în mai multe părţi ale Europei.

Citeşte şi: INOVAŢIE | Pfizer începe studiile pentru un medicament împotriva Covid-19 administrat pe cale orală

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

INSP: 144 de persoane vaccinate au fost depistate cu tulpina Delta

În ţară au fost confirmate până acum 620 de cazuri cu varianta Delta, dintre care …

Diferența dintre imunitatea dată de vaccinul anti-Covid și imunitatea dobândită în urma infectării

Cercetătorii israelieni au constatat, în urma unui studiu, că imunitatea dobândită după infectarea cu SARS-CoV-2 …

Riscul de tromboză este mai mare pentru persoanele care trec prin COVID-19 decât pentru cele care se vaccinează

Un nou studiu realizat în Anglia, arată că probabilitatea de a dezvolta cheaguri de sânge …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *