Pacienţii infectați cu Sars-Cov-2 vor putea fi tratați şi în spitale non-COVID

Secretarul de stat Andreea Moldovan a anunţat că la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat decizia eliminării sintagmelor „spitale COVID” şi „spitale non-COVID”. Astfel, pacienţii infectaţi cu coronavirus vor putea fi trataţi şi în unităţile medicale considerate până acum ca fiind non-COVID, acolo unde infrastructura permite acest lucru.

În conferinţa de presă care a avut loc la finalul şedinţei de Guvern de joi, Andreea Moldovan a vorbit despre trei niveluri în ceea ce priveşte tipul de unitate medicală.
Am eliminat sintagma «spitale COVID» şi «non-COVID». Vom aloca pacienţi COVID şi în spitale non-COVID unde infrastructura o permite. Încercăm să creăm circuite covid şi non covid. Am stabilit trei niveluri diferite: nivelul 1 – unde spitalul are radiologie, gărzi; nivelul 2 – au radiologie sau CT, dar nu non stop, dar au şi gărzi de infecţioase şi pneumologie; nivelul 3 – unde se pot face paturi de terapie intermediară şi unde există gardă cu specializare în infecţioase şi pneumologie”, a explicat Andreea Moldovan.

Oficialul guvernamental a mai precizat că, prin această decizie, se oferă „mai multe drepturi spitalelor”.

Citește și Durerea de cap provocată de COVID-19. Cum o recunoşti şi cum se deosebeşte ea de durerea de cap obişnuită?

Spitalele identificate în acest ordin sunt 248. (…) Creştem capacitatea de alocare a resursei umane prin dispersarea specializării. E o altă abordare, dăm mai multe drepturi spitalelor”, a mai declarat Andreea Moldovan.

„Medici dermatologi au tratat pacienți COVID, acum vor avea un cadru care să îi absolve de repercusiuni de tip malpraxis”

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a explicat că din cauza numărului redus de specialiști, pacienții COVID sunt tratați și de către medici de alte specialități, iar aceștia vor avea și cadrul legal pentru a face acest lucru.

Întrebat la briefingul de presă de joi, 25 martie, de la Palatul Victoria, ce doctori vor trata cazuri COVID, în afara celor specializați, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a răspuns că este vorba despre „specialități medicale și chirurgicale”.

Citește și DOCUMENT. Noi restricții adoptate de Guvern. De la ce oră se închid magazinele și când se interzice ieșirea din casă după ora 20:00

Andreea Moldovan a explicat că „s-a dorit să fie un cadru legal pentru desfășurarea unei astfel de activități, atunci când este necesară” și că pentru specialitățile de boli infecțioase și pneumologie „s-au identificat specialități înrudite, complementare, de tipul cardiologiei sau bolilor interne sau alergologiei, unde medicii care tratează de obicei și afecțiuni respiratorii pot să ajute și în tratamentul pacienților cu infecție COVID”.

Întrebată dacă un medic dermatolog ar putea trata un bolnav COVID, Andreea Moldovan a replicat că acest lucru s-a mai întâmplat:

Medici dermatologi au tratat pacienți cu COVID, acum vor avea un cadru care să îi absolve de repercusiuni de tip malpraxis în acea situație. Cu condiția desfășurării unui act medical corect”.

Lipsă acută de medici specialiști

Referitor la faptul că sunt pacienți COVID tratați de medici care nu au specializarea necesară, Andreea Moldovan a spus că acest lucru este cauzat de faptul că numărul cazurilor de infecție COVID poate să fie mare, „astfel încât acele colective mici de pneumologi sau de boli infecțioasă sau de urgențe să nu fie suficiente să poată îngriji corect toți acești pacienți”.

Citește și Se pregăteşte programul pilot de vaccinare cu noul ser Johnson&Johnson direct la medicii de familie

Numărul de medici de boli infecțioase, de pneumologi, de ATI, de urgență este limitat. Pentru pregătirea unui medic specialist este nevoie de cei 6 ani de facultate, 5 de rezidențiat, 5 de specialitate, după care trece în rândul medicilor specialiști. Astfel încât nu vom putea niciodată de azi pe mâine să scoatem pe bandă rulantă medici noi din alte specialități”, a declarat decretarulde stat, Andreea Moldovan.

Potrivit ministrului sănătății Vlad Voiculescu, această regulă va fi valabilă doar pe durata stării de alertă.

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Incendiu uriaş la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța: 9 morţi şi peste 110 pacienţi evacuaţi

Un incendiu puternic a avut loc în această dimineață la secția ATI cu pacienţi COVID …

Simptomele COVID-19 la copii. Cele trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți

Medicul Mihai Craiu a vorbit despre simptomele COVID-19 care apar la copii. El spune că …

Inovație pe plan medical. BioNTech vrea să vindece cancerul cu tehnologia ARNm

În ultimul an sănătatea a fost pusă pe primul loc atât de către oameni, cât …

Diferența dintre imunitatea dată de vaccinul anti-Covid și imunitatea dobândită în urma infectării

Cercetătorii israelieni au constatat, în urma unui studiu, că imunitatea dobândită după infectarea cu SARS-CoV-2 …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *