AcasăArticoleRomânia, răpusă de COVID | Medicii cer ajutorul: "S-a atins ultima linie...

România, răpusă de COVID | Medicii cer ajutorul: „S-a atins ultima linie de apărare în lupta cu această pandemie!”

Published on

spot_img

Sistemul de Sănătate din România este la limită, este mesajul plin de disperare al medicilor români. Managerii spitalelor fac  apel la populaţie să colaboreze şi să respecte măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului pentru că sistemul nu mai face faţă numărului uriaş de infectări. Ei trag un semnal de alarmă: situaţia este extrem de gravă.

Dincolo de cifrele care nu sunt deloc îmbucurătoare, înregistrăm record negativ după record negativ. Acest lucru nu arată altceva decât limita sistemului. Peste ceea ce avem la un moment dat s-ar putea ca, dacă numărul pacienţilor creşte, să nu mai putem să avem paturi de terapie intensivă”, a declarat medicul șef al UPU SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa, la conferinţa de presă organizată, duminică, la finalul unei întâlniri cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Citeşte şi: Medicii de alte specialităţi vor putea îngriji pacienţi Covid-19, fără să fie răspunzători pentru daunele şi prejudiciile produse

RECORD NEGATIV DUPĂ RECORD NEGATIV, SISTEMUL ESTE LA LIMITĂ

Situaţia este dramatică, mai spun specialiştii. Numărul apelurilor la serviciile de ambulanţă  a crescut cu 30% comparativ cu valul doi al pandemiei.

Lumea trebuie să înţeleagă este că, dacă în valul doi undeva la 50% din pacienţi aveau forme uşoare şi puteau să meargă la domiciliu, acum greu mai dăm drumul la 10% din pacienţi. Mai toţi pacienţii au nevoie de oxigen şi au nevoie de oxigen în debit mare. Avem nevoie de paturi, de echipamente, pe care, datorită sprijinului DSU, le-am avut”, a spus Bogdan Opriţa.

Medicul șef al UPU SMURD Bucureşti a povestit că are colegi care au cerut două zile de concediu pentru a putea să doarmă, angajaţii din sistem fiind epuizaţi.

Dincolo de cifrele care nu sunt deloc îmbucurătoare, înregistrăm record după record negativ, acest lucru nu arată decât limita sistemului. (…) S-ar putea, dacă numărul pacienţilor creşte, să nu mai putem să avem paturi de terapie intensivă, să nu mai putem să avem paturi cu oxigen”, a mai explicat Opriţă.

Citeşte şi: Noi simptome ale COVID-19. Cum îţi dai seama că te-ai îmbolnăvit

PRESIUNE URIAŞĂ, MEDICI EPUIZAŢI

La rândul său, managerul spitalului de urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti, Dragoş Daviţoiu, a insistat asupra situaţiei dezastruoasă. El a explicat că spitalul este obligat să primească şi să trateze orice pacient care trece de poarta spitalului, nu doar pacienţi COVID.

Presiunea pe noi este foarte mare. Pe lângă aceste urgenţe, corpul medical al spitalului are și o anumită reputaţie şi un anumit număr de pacienţi cronici şi, având în vedere patologia, nu-i putem trimite acasă.(…) Nu este bine ce se întâmplă acum şi fac şi eu un apel să încercăm să respectăm toate restricţiile şi să limităm un pic intrările în spital pentru că presiunea este foarte mare. Fac apel şi la colegii mei, din solidaritate de breaslă care nu sunt implicaţi în lupta anti-COVID, să ne ajute”, a spus Davițoiu.

Citeşte şi: STUDIU | 7 din 10 persoane spitalizate pentru Covid-19 nu și-au revenit complet la 5 luni de la externare. Ce se întâmplă în organism după infecţia cu SARS-Cov2

Acesta a mai precizat că personalul este „obosit, uzat” şi a facut apel la medicii care încă nu sunt implicati în lupta împotriva COVID-19 să îi ajute pe cei din linia întâi, inclusiv prin acţiuni de voluntariat care sunt reglementate din punct de vedere legal.

ROMÂNIA, RĂPUSĂ DE COVID. S-A ATINS ULTIMA LINIE DE APĂRARE

La rândul său, managerul interimar al Institutului Oncologic Bucuresti, Bogdan Tănase, afirmă că, odată cu implicarea spitalelor specializate, precum Institutul Oncologic sau Institutul Fundeni în gestionarea cazurilor de COVID-19 „practic am atins ultima linie de apărare în lupta cu aceasta pandemie”.

 Noi am înţeles urgenţa în care ne găsim ca ţară şi am înţeles să aducem o mică părticică ajutorul nostru. (…) Fără ajutorul populaţiei şi respectarea acestor măsuri, ajutorul nostru nu va însemna probabil mare lucru”, a afirmat Tănase.

Citeşte şi: STUDIU | Răceala obişnuită te poate scăpa de COVID-19. Descoperirea inedită a oamenilor de ştiinţă

Latest articles

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită...

More like this

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...