Mai multe ţări europene sistează rapelul cu vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca. Ce va face România

Mai multe țări europene iau în calcul folosirea unui alt vaccin la rapel în cazul persoanelor care la prima doză au fost imunizate cu vaccinul produs de AstraZeneca. Decizia vine după ce, ieri, Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a anunțat că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și serul produs de britanici.

Potrivit Reuters, după anunţul făcut de EMA, miniștrii Sănătății din Uniunea Europeanu au avut o ședință în format online, în care au încercat să ia o decizie unitară în privința vaccinului AstraZeneca. Pentru că nu există o recomandare clară a Agenției Europene a Medicamentului, decizia finală dacă va continua imunizarea cu serul controversat revine fiecărei ţări în parte.

Astfel, în timp ce unele state au decis să continue vaccinarea cu serul AstraZeneca, sub o strictă supraveghere,  altele propun să nu-l mai folosească pentru anumite categorii de vârstă. Potrivit specialiştilor, există posibilitatea ca, deoarece ținta tuturor vaccinurilor este aceeași proteină-S (proteina-Spike), serurile diferite să funcţioneaze bine împreună şi să antreneze organismul să lupte eficient împotriva virusului SARS-Cov2.  Din păcate, nu există însă nicio dovadă că acest lucru va funcționa.

Citeşte şi: STUDIU | O boală autoimună, responsabilă pentru cheagurile de sânge apărute în urma vaccinării anti-COVID

CE SE ÎNTÂMPLĂ LA RAPEL

Germania a fost prima țară din Europa care a recomandat, pe 1 aprilie, ca toţi cetățenii sub 60 de ani, care au primit prima doză a vaccinului produs de AstraZeneca, să primească un alt vaccin la rapel, menționează aceeaşi sursă.

Norvegia așteaptă rezultatele unui test britanic lansat în februarie, care studiază rezultatele amestecului dozelor de Pfizer și AstraZeneca. Nu se știe deocamdată când va fi gata cercetarea, dar oficialii au anuţat că o decizie se va lua până pe 15 aprilie.

Marea Britanie a anunțat încă de anul trecut că, în cazuri deosebite, va permite vaccinarea cu seruri diferite la rapel, lucru care, până în acest mmoment, nu s-a întâmplat. Totuşi, există recomandarea ca numai persoanele peste 30 de ani să primească serul, din cauza numeroaselor cazuri de cheaguri de sânge pe creier.

Belgia a decis ieri să vaccineze cu AstraZeneca doar persoanele cu vârste de peste 55 de ani, tot în urma anunţului făcut de Agenţia Europeană pentru Medicamente.

Finlanda va aștepta şi ea concluziile Agenției Europene a Medicamentului înainte de a face recomandări. Totuşi, ea va începe rapelul la vaccin la jumătatea lui aprilie.

Franța ia deja în calcul folosirea serurilor Pfizer sau Moderna pentru rapel. Potrivit Reuters, o decizie oficială nu a fost luată deocamdată. Experții aşteaptă mai multe date, în special din Marea Britanie. În Franța, rapelul cu serul de la AstraZeneca ar trebui să înceapă în luna mai.

Citeşte şi: Prof. Dr. I. Cordoş:  Masca purtată în aer liber este o măsură absurdă. A dus la creşterea numărului de infectări

ÎN ROMÂNIA, RAPELUL POATE FI ANULAT DACĂ APAR TROMBOZE DUPĂ PRIMUL VACCIN

Președintele Comitetului Național de Vaccinare, medicul militar Col. Valeriu Gheorghiță, a anunțat  că românii care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin de la AstraZeneca nu vor mai face și rapelul cu acealaşi ser. 

„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză. Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

Vă reamintim că, ieri, Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a anunțat că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca.  EMA a anunțat însă că nu va retrage vaccinul  deoarece efectele sunt extrem de rare, dar le va adăuga în lista de efecte adverse.

Până pe 31 martie au fost administrate peste 20 de milioane de doze din vaccinul produs de AstraZeneca. Au fost raportate 79 de cazuri de tromboză după administrarea primei doze, dintre care 51 la femei şi 28 la bărbaţi cu vârste între 18 şi 79 de ani. Din păcate, 19 dintre cei 79 de persoane cau au dezvoltat aceste cheaguri de sânge, au decedat.

Citeşte şi: Persoanele vaccinate ar putea transmite în continuare virusul SARS-CoV-2

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Israel: Vaccinul Pfizer are o eficacitate de doar 39% față de varianta Delta

Vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer/BioNTech are o eficiență de doar 39% în prevenirea infecțiilor, dar …

Varianta Delta a coronavirusului, dominantă în Europa. Experții cer testare gratuită și monitorizarea strictă a cazurilor

Varianta Delta este acum majoritară în Europa, au confirmat vineri ramura regională a Organizaţiei Mondiale …

Clinicile din străinătate oferă salarii de până la 10 mii de euro pentru medicii români. Cele mai căutate specializări

Medicii români sunt căutați de clinici din străinătate, cu salarii de până la 10.000 euro …

A fost aprobată lista medicamentelor esențiale pentru pacienții din România. Circa 1000 de medicamente vor fi decontate 100%

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat ordinul prin care aprobă lista medicamentelor esențiale pentru pacienții …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *