Măceșul, cunoscut și sub numele de „Trandafir sălbatic”, produce spre final de toamnă fructe mici de formă ovală ori sferică de un roşu intens şi cu o mulţime de beneficii pentru sănătate. Cu un gust dulce-acrişor, puţin înţepător, măceşele pot fi consumate fie uscate, fie sub formă de ceai sau dulceaţă. Măceşele sunt bogate în provitamina A, vitaminele B1, B2, PP, K, P, acid citric, taninuri, glucide, acid malic, pectine şi acid ascorbic.
Citeşte şi:Vitamina C, un miracol pentru organism
Care sunt principalele beneficii ale consumului de măceşe:
1. Protejează contra bolilor cardiovasculare
Măceşele conţin vitaminele din complexul B, vitamina C și bioflavonoidele care ajută la adaptarea aparatului cardiovascular la condiţiile de stres, previn puseele de hipertensiune şi pot fi utilizate ca un adjuvant în cazul varicelor, a tromboflebitei, a aterosclerozei şi vasodilatator arterial.
Citește și Varicele. De ce apar, cum se manifestă și cum le poți trata
2. Un bun vitaminizant
Lista lungă de vitamine conţinute de măceşe la fac să fie utile în prevenirea anemiilor, răcelilor, tratează febra şi ajută recuperarea rapidă din convalescenţă. Curele cu măceşe, recomandate mai ales iarnă, combat insomniile, migrenele, asteniile, amneziile, nevrozele, anxietate şi oboseala.
Citeşte şi: Insomnia. Partea I-Simptome, cauze şi metode de prevenţie
3. Previn afecţiunile gastrointestinale
Măceşele sunt recomandate în caz de gastrite, hemoragii stomacale, crampe, senzaţie de vomă, intoxicaţii, enterocolite, inflamaţie intestinală, dar şi pentru eliminarea viermilor intestinali. Măceşele au proprietăţi astringente, diuretice, dar şi uşor laxative, fiind un excelent regulator al digestiei, iar florile şi frunzele sunt un adjuvant în caz de dizenterie.
Citește și Plante periculoase pe care nu ar trebui să le ai în casă
4. De ajutor pentru diabetici
Măceşele conţin antociani de aceea sunt recomandate în diabetul de tip 2, pentru că au un efect de stabilizare a glicemiei.
Citeşte şi:B12, vitamina minune pentru sistemul nervos
5. Previn alergii
O cură cu măceşe făcută la finalul iernii ajută organismul să lupte împotriva alergiilor de primăvară.
6. Previn afecţiunile hepatobiliare
Măceşele sunt recomandate bolnavilor cu infecţii biliare, litiază, colecistite ori dischineză biliare.
Citeşte şi MEDSHOW, cu Emma Zeicescu – Totul despre sănătatea rinichilor cu dr. Traian Constantin
7. Previn obezitatea
Acidul uric din măceşe ajută la eliminarea substanţelor toxice din organism şi inhibă procesul de depunere a ţesutului adipos.
8. Previn afecţiunile renale şi urinare
Măceşele au efect calmant asupra mucoaselor tractului urinar de aceea previn inflamarea căilor renale, a apariţiei insuficienţei renale şi chiar luptă împotriva formării de calculi renali ori la nivelul vezicii urinare.
Citeşte şi: Vitamină D, responsabilă pentru fracturile de șold
9. Eficiente în tratarea durerii articulare
Măceşele au capacitatea de a diminua sau chiar reduce durerile provocate de artrita reumatoidă ori osteoratrită. Îmbunătăţesc mobilitatea articulaţiilor şi şi-au dovedit eficacitatea şi în cazul gonartrozei şi coxartrozei.
Citește și ARTRITA REUMATOIDĂ. DE LA CE APARE BOALA CARE AFECTEAZĂ ŞI COPIII ŞI CARE SUNT SIMPTOMELE
10. Utilizate în scop cosmetic
Conţinutul de vitamina A şi betacaroten din măceşe le face indicate pentru industria cosmetică. Au proprietăţi regenerative pentru pielea afectată de acnee, preven apariţia ridurilor, a îmbătrânirii pielii, iritatiilor şi chiar ajută la tratarea arsurilor solare.