Antioxidanţii sunt substanţe nutritive precum vitamine, minerale şi enzime care pot ajuta sau chiar preveni degenerarea celulară. Antioxidanţii au rolul de a proteja moleculele de procesul chimic numit oxidare, proces care poate afecta celulele din organismul nostru. Oxidarea necontrolată din organism este cauzată de molecule foarte reactive numite radicali liberi.
Citeşte şi: Alimentaţia, un element cheie în prevenţia cancerului. Iată ce trebuie să mânânci ca să ţii cancerul departe
Radicalii liberi produşi fie prin metabolismul celular normal, fie ca efect al poluării şi expunerii la alţi factori externi, sunt responsabili de îmbătrânirea prematură a organismului şi au rol în apariţia bolilor cardiovasculare sau degenerative, precum cancer, cataractă ori boala Alzheimer.
Citește și “Războiul” aerului poluat din București: „Există zone unde trebuie luate măsuri urgente!”
Cu alte cuvinte, antioxidanţii previn apariţia unor boli grave şi contribuie la menţinerea unei stări de sănătate. Principalii antioxidanţi sunt vitaminele A, C şi E, seleniul, zincul, coenzima Q10, beta-carotenul, licopenul, luteina, enzimele superoxid dismutaza (SOD) şi glutation peroxidaza (GPx).
Citeşte şi: Este bine sau nu să mâncăm ouă. Topul beneficiilor consumului de ouă (cu moderaţie)
Antioxidanţii pot fi de mai multe feluri:
-
Vitamine si minerale
Vitaminele şi mineralele se găsesc de regulă în legume şi fructe şi îşi încep acţiunea antioxidantă odată ce ajung în organism. Vitaminele cu efect antiodixant sunt:
- vitamina E
- vitamina C
- beta-Carotenul
- seleniul
- flavonoidele
- omega 3 şi omega 6
- luteina
- licopenul
- manganul
- zeaxantina
Citeşte şi: Dietă pentru detoxifierea colonului. De ce este important să curăţăm periodic colonul
Enzimele sunt un tip de antioxidanţi care provin din proteinele şi mineralele ce fac parte din dieta noastră, dar pentru a se activa este necesară asocierea lor cu minerale precum fier, cupru, seleniu, magneziu şi zinc.
Antioxidanţii pot fi hidrosolubili (adică se dizolvă în apă) şi se găsesc în special în legume şi fructe şi sunt uşor de asimiliat dar şi de eliminat de organism şi antioxidanţi liposolubili (adică se dizolvă în grăsimi). Aceştia sunt mai greu de eliminat de organism şi în timp se pot acumula şi deveni dăunători.
Citeşte şi: Ce sunt carbohidratii și de ce are nevoie organismul de ei
Care sunt alimentele bogate în antioxidanţi
- fructe (precum: portocalele, lămâie, kiwi, mango, căpşune, fructe de pădure, pepene roşu, struguri, caise, avocado, etc )
- legume (precum: ceapă, usturoi, morcovi, ardei roşu si galben, roşii, vinete, cartofi, spanac, broccoli, pătrunjel )
- ciocolată neagră sau cacao
- ceai verde
- vin
- carne roşie
- nuci şi seminţe
- uleiuri vegetale
- cereale integrale
- orez, porumb, grâu
- fructe de mare
- lapte
Pentru a beneficia însă de o doză cât mai mare de antioxidanţi, nutriţioniştii recomandă evitarea supragătirii alimentelor, iar fructele şi legumele să fie consumate, pe cât posibil, crude.
Citeşte şi: Legumele și fructele crude, elixir pentru creier
Există însă şi contraindicaţii. Fumătorii care iau doze mari de antioxidanţi au un risc crescut de cancer pulmonar, iar consumul unor doze care depăşesc recomandările medicale de suplimente cu antioxidanţi poate favoriza procesul oxidativ şi deci producerea de radicali liberi care sunt dăunători pentru organism.