sursa:pixabay.com

Afecțiuni moștenite genetic de femei

De-a lungul timpului, ca urmare a multiplelor cercetări, geneticienii au ajuns la concluzia că probabilitatea ca fiica să moștenească de la mamă una dintre afecțiunile de care aceasta a suferit există, într-un oarecare procent. Și nu același pentru toate bolile.

De exemplu, riscul de a moșteni migrenele mamei este situat undeva între 70 și 80%, de a suferi de boli cardiovasculare de 20% sau de a intra timpuriu la menopauză de 70-85%. Referindu-ne, însă, strict la problemele din sfera ginecologică, din capitolul…. moștenirilor de familie, mai exact a celor de la mamă la fiică, fac parte sindromul ovarelor polichistice, endometrioza și sarcina multiplă. A nu se înțelege greșit: nu este obligatoriu ca fiica să dezvolte problemele pe care le-a avut mama ei.

Cum afirmam și mai sus, există un procent de risc pentru acestea, o probabilitate de a suferi de aceleași probleme.

Citește și Endometrioza, cea mai nouă cauză de infertilitate

Ovare polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este una dintre cele mai frecvente tulburări endocrine. Simptomele își fac simțită prezența încă din perioada adolescenței și se agravează treptat. La femeile care suferă de acest sindrom, ovarele produc mai mulți hormoni masculini decât în mod normal, ceea ce afectează dezvoltarea și eliberarea de ovule în timpul ovulației. De asemenea, mai pot provoca acnee, creșterea excesivă a părului sau creșterea în greutate. Netratată, afecțiunea poate duce la complicații, inclusiv la infertilitate.

Citește și Studiu: Stresul posibilă cauza a apariţiei diabetului de tip 2 la femei

Endometrioză

Există teorii potrivit cărora predispoziția ereditară se manifestă mai sever la fiică atunci când endometrioza a fost moștenită de la mamă. Dar este numai o teorie. Pe lângă predispoziția ereditară, endometrioza este o boală legată și agravată de hormonii feminini (estrogeni), dar mai sunt bănuite și disfuncțiile imunitare sau toxinele din mediu și alimentație. Ce este de fapt endometrioza? Este dezvoltarea endometrului (mucoasa care în mod normal tapetează peretele intern al uterului) în alte părți ale organismului precum ovare, trompe uterine, perete abdominal intern, vezică urinară, intestin, plămâni, măduva spinării sau creier. Testele de sânge (markerul CA125), tomografia computerizată (CT), rezonanța magnetică (RMB) și laparoscopia pot pune în evidență existența țesutului endometriozic. Este important de subliniat faptul că endometrioza este a doua cea mai frecventă cauză de infertilitate.

Sarcina multiplă

Și în acest caz genetica își spune cuvântul, dar face și o precizare care demontează un mit: sarcina multiplă nu este ereditară doar pe linie maternă, ci și paternă! Adică, bunica din partea tatălui poate transmite nepoatei sale această predispoziție.
Referindu-ne strict la transmiterea genetică a predispoziției pentru sarcină multiplă de la mamă la fiică, explicația stă în aceea că mama a transmis fiicei sale „defectul” ovarului de a elibera mai mult de un singur ovul (hiperovulație).

Citește și Endometrioza, explicată pas cu pas de dr. Elvira Brătilă. Cauze, simptome, tratament

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Menopauza precoce, de la predispoziție la soluție

Menopauza este un „fenomen” pe care orice femeie îl experimentează. Chiar denumirea sa explică ce …

Diagnosticul corect, crește procentul de rueșită a unei proceduri FIV.

FIV-ul este un tratament al unei patologie. Pentru a crește procentul de rueșită a unei …

Idris, dragul meu, pe tine NU te-a adus barza!

La nivel mondial, aproximativ 36,7 milioane de oameni au virusul HIV, virus ce poate provoca …

Cine e vinovat când sarcina nu apare? Ce boli grave poate ascunde infertilitatea

Infertilitatea este definită ca imposibilitatea de a concepe un copil în decurs de un an …

Un comentariu

  1. Buna ziua!Vreau sa stiu daca epilepsia e o boala care o pot avea copiii sau nepotii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.