Ce este histeroscopia, în ce situații se recomandă și cum decurge această procedură.

Procedură minim invazivă, histeroscopia este o investigație ce constă în explorarea canalului endocervical și a traiectului său, a cavității uterine și a orificiilor interne ale trompelor. Poate fi efectuată atât în scopul stabilirii unui diagnostic cât și în scop terapeutic.

Dintre multiplele indicații ale histeroscopiei – care s-au înmulțit și diversificat – voi aminti sângerările disfuncționale pentru care se suspicionează o cauză organică, intrauterină, malformațiile uterine, evaluarea postoperatorie postmiomectomie, postcezariană, post ablație histeroscopică de endometru, evaluarea endometrului după embolizarea fibroamelor uterine, clasificarea fibroamelor submucoase, evaluarea după un examen ecografic când acesta evidențiază anomalii ale uterului sau colului (polipi endometriali, hiperplazie de endometru, sinechie uterină etc).

De asemenea, histeroscopia mai este utilă în verificarea permeabilității trompelor, extragerea unui corp străin (sterilet) sau în stadializarea cancerului endometrial. Aceeași metodă de investigație se folosește, pentru informațiile medicale pe care le poate oferi, înainte de efectuarea unei fertilizări in vitro sau după una sau două proceduri eșuate, ori pentru evaluarea patologiei asociate sarcinii.

Histeroscopia poate fi efectuată la orice vârstă, doar două fiind situațiile în care ea nu este recomandată: fetelor care nu și-au început viața sexuală și femeilor foarte în vârstă. La acestea din urmă, din cauza faptului că există o stenoză a colului uterin, procedura nu poate fi tehnic efectuată.

Citește și Cine e vinovat când sarcina nu apare? Ce boli grave poate ascunde infertilitatea

Cu anestezie, fără internare.

Pentru această investigație, medicul folosește histeroscopul – un instrument optic subțire, flexibil sau rigid, prevăzut cu o micro-cameră și conectat la un monitor. Accesul histeroscopului în cavitatea uterină se face pe la nivelul colului uterin. De obicei nu este nevoie de internare pentru efectuarea histeroscopiei, aceasta efectuându-se în general în ambulator.

Întrebarea firească pe care toate pacientele și-o pun este dacă această investigație este sau nu dureroasă. Aș spune mai degrabă neplăcută sau inconfortabilă, motiv pentru care există și opțiunea anesteziei locale sau chiar generale. Anestezierea pacientei reprezintă un confort și pentru medic, care va putea realiza manevra în condiții de siguranță, în sensul că aceasta va sta imobilizată, eliminându-se riscurile unor mișcări neprevazute care să ducă la incidente intraoperatorii.

Vizualizare și/sau intervenție

O histeroscopie poate dura între zece minute și o jumătate de oră, în funcție de caz. În timpul prevăzut, colul pacientei va fi dilatat cu ajutorul unor instrumente speciale pentru a permite histeroscopului să pătrundă până în cavitatea uterină. În scopul distensiei cavității și a unei bune vizualizări a acesteia, tot prin intermediul histeroscopului în uter se va introduce un lichid (soluție salină). La nevoie, tot prin intermediul histeroscopului se poate recolta și o probă de țesut sau se poate interveni chirurgical.

Citește și Infertilitatea, drama tot mai multor cupluri. Care sunt primii pași pentru a obține o sarcină

Posibile manifestări după histeroscopie

După histeroscopie pacienta poate acuza senzații de amețeală sau oboseală. De asemenea, poate exista și o sângerare vaginală minoră, precum și dureri pelvine, dar care nu persistă mai mult de una-două zile. În caz că durerea pelvină persistă, se pot administra analgezice care se eliberează fără prescripție medicală. Prima menstră după histeroscopie va fi mai abundentă sau mai prelungită decât de obicei, iar următoarele pot fi neregulate. Dacă pacienta se confruntă cu febră, dureri accentuate care persistă mai mult de 48 de ore, sângerare prelungită și abundentă sau prezența unor secreții închise la culoare și urât mirositoare, este necesar să se ia legătura cu medicul.

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Menopauza precoce, de la predispoziție la soluție

Menopauza este un „fenomen” pe care orice femeie îl experimentează. Chiar denumirea sa explică ce …

Diagnosticul corect, crește procentul de rueșită a unei proceduri FIV.

FIV-ul este un tratament al unei patologie. Pentru a crește procentul de rueșită a unei …

Cine e vinovat când sarcina nu apare? Ce boli grave poate ascunde infertilitatea

Infertilitatea este definită ca imposibilitatea de a concepe un copil în decurs de un an …

Sarcina la peste 35 de ani este greu de obținut și riscantă? Iată de ce mai târziu poate fi… prea târziu

A cântări îndelung lucrurile, a le amâna până la cel mai potrivit moment pentru a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.