Avortul spontan, cea mai mare frică a unei femei însărcinate. Ce este şi de ce apare

Avortul spontan este cea mai mare frică a unei femei însărcinate. Probabil de aceea și există superstiția de a nu anunța apropiații cu privire la sarcină până nu se trece de primul trimestru. În realitate, se consideră avort spontan pierderea unei sarcini din cauze naturale, înainte de săptămâna 20 de gestație însă, într-adevăr, cele mai multe avorturi spontane au loc până în săptămâna 13 (un procent situat între 15 si 25%).

Cauzele unui avort spontan sunt variate și nu întotdeauna identificate și nici identificabile. În primul trimestru cea mai frecventă cauză de avort este anomalia cromozomială. Asta înseamnă că fie ovulul, fie o celulă din spermă au fost deteriorate, ori că au apărut probleme în momentul în care zigotul a trecut prin procesul de divizare. Tot cauze ale avortului spontan mai pot fi problemele de natură hormonală, existența unor infecții, vârsta și stilul de viață al mamei, o defectuoasă implantare a ovulului fecundat în mucoasa uterină sau diverse traumatisme. Cu toate acestea, cauzele de avort spontan nu se reduc doar la această enumerare.

Citeşte şi Sarcina la peste 35 de ani este greu de obținut și riscantă? Iată de ce mai târziu poate fi… prea târziu

Semne rele…

Într-adevăr, în primul trimestru poate apărea o sângerare fiziologică. Adică normală. Dar chiar și așa, ea trebuie luată în considerare pentru că sângerările, fie că sunt reduse sau abundente, constante sau intermitente, reprezintă cel mai important simptom al avortului spontan. Aici vreau să subliniez faptul că denumirea de „spontan” nu se referă la faptul că avortul are loc brusc, ci că are loc în mod natural, în absența oricărei intervenții. Și că avortul este un proces, nu un eveniment singular, brusc.

Revenind la simptome, dacă sângerarea este însoțită de crampe abdominale severe (resimțite ca adevărate contracții foarte dureroase, care se produc la 5-20 de minute) și dureri de spate, suspiciunea că este în desfășurare un avort spontan devine certitudine. În timpul producerii lui se pot elimina cheaguri de sânge sau chiar țesut fetal, al cărui culoare este gri. Concomitent cu aceste simptome se va observa și scăderea în intensitate sau chiar dispariția simptomatologiei specifice sarcinii.

Citeşte şi Cine e vinovat când sarcina nu apare? Ce boli grave poate ascunde infertilitatea

Prevenția are limite

Un avort spontan este ireversibil. Adică nu se mai poate face nimic pentru a i se schimba cursul o dată ce s-a declanșat și se află în evoluție. Procesul se poate remite spontan sau datorită tratamentului doar în situația în care este vorba despre iminență de avort sau avort incipient.

În vederea protejării sarcinii și prevenirii unui posibil avort spontan, măsurile clasice, generale, se referă la păstrarea în siguranță a abdomenului (evitarea activităților cu potențial de accidentare), renunțarea la fumat și evitarea expunerii la fum de țigară, substanțe toxice și radiații, limitarea consumului de cafeină, interzicerea consumului de alcool și de medicamente, o bună gestionare a stresului și prevenirea îmbolnăvirilor de natură infecțioasă.

Citeşte şi Menopauza precoce, de la predispoziție la soluție

O rană mai greu de închis

Un avort spontan este o traumă psihologică, recuperarea emoțională fiind în majoritatea cazurilor una de lungă durată. Sentimentele de vină, de eșec și de neputință sunt copleșitoare. Este deosebit de important ca într-o astfel de situație delicată să fie păstrate deschise liniile de comunicare cu familia, prietenii și personalul medical. Atunci când nefericitul eveniment afectează femeia atât de puternic încât se ajunge la diagnosticul de depresie, este necesară intervenția de specialitate.

Știai că…

… riscul de avort spontan crește odată cu vârsta? O femeie sub vârsta de 35 de ani are un risc de 15%, una între 35 și 45 de ani prezintă un risc de 20-35% iar la cele cu vârsta peste 45 de ani riscul este de 50%.

 

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Te-ar putea interesa şi MEDSHOW, cu Emma Zeicescu – Infertilitatea. Ce este și cum se tratează, cu dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Vârsta în cuplu, principala cauză de infertilitate non-medicală

A cântări îndelung lucrurile, a le amâna până la cel mai potrivit moment pentru a …

Ce este histeroscopia, în ce situații se recomandă și cum decurge această procedură.

Procedură minim invazivă, histeroscopia este o investigație ce constă în explorarea canalului endocervical și a …

sursa:pixabay.com

Afecțiuni moștenite genetic de femei

De-a lungul timpului, ca urmare a multiplelor cercetări, geneticienii au ajuns la concluzia că probabilitatea …

Menopauza precoce, de la predispoziție la soluție

Menopauza este un „fenomen” pe care orice femeie îl experimentează. Chiar denumirea sa explică ce …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.