A cântări îndelung lucrurile, a le amâna până la cel mai potrivit moment pentru a le face, a nu te grăbi când e vorba despre o decizie importantă, iată sfaturile pe care le dau cei înțelepți. Cel puțin într-un caz ele nu sunt deloc potrivite și bine de urmat: când este vorba de a aduce pe lume un copil. De ce? Pentru că mai târziu poate fi adesea… prea târziu.

Din păcate, în ultimii ani s-a constatat exact această tendință păguboasă, de a pune în fruntea listei de priorități alte lucruri decât aducerea pe lume a unui copil. Au fost puse cariera, stabilitatea financiară și achiziția unei locuințe. În glumă fie spus, poate că s-a luat prea în serios vorba aceea potrivit căreia fiecare om este dator în viață să construiască o casă, să planteze un pom și să facă un copil. Vreau să spun că prea s-a ținut cont de această ordine.

Vârsta afectează capacitatea de a concepe un copil și de a fi unul sănătos, pentru că ea influențează major fertilitatea unei femei. Și în cazul bărbaților se constată un oarecare declin sub acest aspect, însă mult mai subtil.

Citeşte şi: Afecțiuni moștenite genetic de femei

Rezerva ovariană scade. Și tot scade

Fiecare femeie se naște cu o rezervă ovariană prestabilită, de 1- 2 milioane de foliculi. Pe măsura trecerii timpului această rezervă începe să scadă, iar de-a lungul acestei „călătorii”, treptat, nu doar cantitatea de foliculi se împuținează, dar și calitatea lor este afectată, fiind una tot mai slabă. În primul rând pentru că și ovarele îmbătrânesc. Fiecare femeie, la vârsta pubertății, are în jur de 300.000 de ovule. La fiecare menstruație, pentru fiecare ovul eliberat la ovulație se ”consumă” aproximativ alte 500 de ovule care nu se maturizează și sunt absorbite de organism. Pe măsură ce anii trec, rezerva ovariană își urmează cursul firesc de scădere ajungând ca în apropierea vârstei de 50-55 de ani, când femeia ajunge la menopauză, să mai rămână doar câteva mii de ovule îmbătrânite, făcând aproape imposibilă fertilizarea, iar embrionii nu vor avea suficientă putere să se fixeze în pereții uterului.

Un alt motiv pentru care vârsta tot mai înaintată scade șansele de a aduce pe lume un copil este și acela că, în timp, mai pot apărea și probleme ginecologice precum infecții pelviene, leziuni la nivelul trompelor uterine, endometrioză, fibrom uterin. Probleme care de obicei se acutizează. Tot un factor al scăderii fertilității feminine odată cu trecerea anilor și înaintării în vârstă este și îmbătrânirea endometrului, acea mucoasă care căptușește interiorul uterului și în care se atașează embrionul. Și, să o spunem drept, fertilitatea este afectată și de scăderea libidoului după o anumită vârstă, când frecvența raporturilor sexuale nu mai este aceeași ca la vârstele tinere. Să nu uităm nici faptul că vârsta aduce și kilograme în plus, iar obezitatea poate îngreuna posibilitatea ca femeia să rămână însărcinată.

Citeşte şi: Menopauza precoce, de la predispoziție la soluție

Șansele cele mai mari de a rămâne însărcinată (25 până la 30% în fiecare lună!) le are o femeie la vârsta de 20 de ani. De la 30 de ani șansele încep să scadă pentru că rezerva ovariană ajunge la cam 12%. După încă cinci ani, de la vârsta de 35 de ani, scăderea rezervei ovariene devine accelerată, așa încât a 40-a aniversare o găsește pe femeie cu o rezervă ovariană în niciun caz mai mare de 5%. Practic infertilă.. Mai trist este că, uneori, vârsta afectează chiar și șansele de reușită ale fertilizării in vitro cu propriul material genetic, în cele mai multe cazuri fiind nevoie de ovocite prelevate de la o femeie mai tânără.

Și riscul apariției unor complicații în sarcină crește odată cu vârsta. Dupa 35 de ani trebuie avute în vedere avorturile spontane, anomaliile cromozomiale, diabetul gestațional, placenta praevia și nașterile premature. Toate aceste complicații sunt cu mult mai reduse în cazul femeilor cu vârsta sub 35 de ani.

Citeşte şi: Cine e vinovat când sarcina nu apare? Ce boli grave poate ascunde infertilitatea

Vârsta și fertilitatea bărbaților

Deși efectele vârstei femeii asupra fertilității sunt cunoscute de multă vreme, studii mai recente au descoperit că și vârsta partenerului afectează șansele obținerii unei sarcini și sănătatea ei. Fertilitatea masculină începe, în general, să scadă în jurul vârstei de 40-45 de ani, când scade calitatea spermatozoizilor. Posibilele riscuri includ avortul și decesul fetal – pe de o parte, iar pe de altă parte o posibilitate crescută ca, mai târziu, copilul să dezvolte o tulburare de sănătate mintală.

Citeşte şi: Infertilitatea, drama tot mai multor cupluri. Care sunt primii pași pentru a obține o sarcină

Știați că…

… se estimează că riscul de a avea un copil cu anomalii cromozomiale este de aproximativ unul din 400 la o femeie în vârstă de 30 de ani și unul din 100 la o femeie în vârstă de 40 de ani?

… bărbații cu vârsta peste 40 de ani au un risc mai crescut de a concepe un copil cu autism, sindrom Down, nanism, defecte cardiace sau epilepsie?

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.