Endometrioza, cea mai nouă cauză de infertilitate

„Am fost diagnosticată cu endometrioză. Voi putea avea un copil?” Întrebarea nu le este străină specialiștilor în infertilitate. Fie că femeia vine cu acest diagnostic pentru a găsi împreună cu medicul soluții, fie că este diagnosticată cu această afecțiune în urma investigațiilor care caută să descopere cauza infertilității. Cifrele o spun cât se poate de clar: între 30 și 50% dintre femeile infertile au endometrioză, ea fiind – iată – una dintre principalele cauze care fac imposibilă concepția sau implantarea embrionului.

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o boală progresivă ce constă în dezvoltarea endometrului (mucoasa care căptușește în mod normal peretele uterin intern) în alte părți ale organismului. Astfel, în mod nefiresc, endometrul poate fi prezent în afara uterului, la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, pe vezica urinară, uretre, intestin subțire sau gros. În cazuri rare, ce-i drept, ea poate ajunge până la plămâni, măduva spinării sau chiar creier. Există și situații în care celulele endometriale se dezvoltă în interiorul ovarului, formând un chist – endometriom.

Citește și Infertilitatea, drama tot mai multor cupluri. Care sunt primii pași pentru a obține o sarcină

De ce apare?

În privința cauzelor producerii endometriozei, lucrurile încă nu sunt foarte clare. Există însă unele posibile explicații: menstruația retrogradă (întoarcerea sângelui menstrual care conține celule endometriale înapoi în trompe și în cavitatea pelvină, în loc să iasă din corp, atașându-se de pereții pelvini sau de organele din zonă), transformarea celulelor peritoneale în celule endometriale sub acțiunea hormonilor sau o disfuncție a sistemului imun. De asemenea, se mai poate bănui că vasele de sânge și limfa transportă celulele endometriale în alte zone ale corpului.

Care sunt simptomele?

Principalele simptome ale endometriozei sunt durerile pelvine, abdominale și lombare, în general asociate menstrei și/sau contactelor sexuale, menstrele abundente, durerile la defecație sau urinare.

Edometrioza influențează fertilitatea în mai multe moduri. Poate fi vorba despre o anatomie distorsionată a pelvisului, despre aderențe, afectarea ovulației și a calității ovocitelor, afectarea trompelor uterine și a implantării, modificări la nivelul sistemului imunitar.

Citește și Tot ce trebuie să știi despre hormonul anti-Mullerian, markerul rezervei ovariene

Diagnostic și tratament

Diagnosticul de endometrioză poate fi evidențiat prin laparoscopie. Această metodă foarte precisă de investigație permite evaluarea cantității, localizării și profunzimii endometriozei. În funcție de informațiile obținute, medicul poate clasifica endometrioza ca fiind minimă, ușoară, moderată sau severă. Acest sistem de clasificare se corelează cu succesul sarcinii. În unele cazuri, laparoscopic, odată cu evidențierea țesutului cicatricial, el poate fi îndepărtat. Astfel, va fi restabilită anatomia normală și va permite organelor reproducătoare să funcționeze normal. Șansele de a rămâne însărcinată cresc dupa o astfel de intervenție chirurgicală, dar acest lucru este valabil pentru endometrioza moderată. Femeile cu endometrioză severă, care prezinta cicatrici considerabile, trompe uterine blocate și ovare deteriorate, întâmpină cele mai mari dificultăți în a rămâne însărcinate și vor avea nevoie de un tratament avansat de fertilitate, respectiv fertilizare in vitro.

 

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Fotografie de nunta

Ai putea fi interesat și de

Avortul spontan, cea mai mare frică a unei femei însărcinate. Ce este şi de ce apare

Avortul spontan este cea mai mare frică a unei femei însărcinate. Probabil de aceea și …

Menopauza precoce, de la predispoziție la soluție

Menopauza este un „fenomen” pe care orice femeie îl experimentează. Chiar denumirea sa explică ce …

Diagnosticul corect, crește procentul de rueșită a unei proceduri FIV.

FIV-ul este un tratament al unei patologie. Pentru a crește procentul de rueșită a unei …

Idris, dragul meu, pe tine NU te-a adus barza!

La nivel mondial, aproximativ 36,7 milioane de oameni au virusul HIV, virus ce poate provoca …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.