AcasăArticoleVești bune pentru bolnavii de inimă. Primele implanturi de cardiodefibrilatoare, realizate la...

Vești bune pentru bolnavii de inimă. Primele implanturi de cardiodefibrilatoare, realizate la Spitalul Județean Sibiu

Published on

spot_img

Un nou pas înainte în încercarea de a trata pacienții cu boli cardiovasculare complexe a fost realizat la Sibiu. O echipă medicală coordonată de dr. Cornel Ioan Bitea a efectuat primele implanturi de cardiodefibrilatoare de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Aceste intervenţii constituie atât o premieră pentru unitatea spitalicească sibiană, cât şi un nou pas spre tratarea pacienţilor cu patologie cardiovasculară complexă.

Unul dintre pacienții care au beneficiat gratuit de aceste proceduri salvatoare de viață este un bărbat de 40 ani, diagnosticat cu o afecțiune foarte rară: cardiomiopatie dilatativă, sindrom de non-compactare. Acesta care a primit dispozitivul care previne riscul de moarte subită.

Al doilea pacient este un supraviețuitor al unui infarct miocardic care a primit acest dispozitiv pentru prevenția secundară a morții subite.

După operație, pacienții au avut o evoluție favorabilă și au fost externați chiar a doua zi.

Citește și La fiecare 30 de minute un român moare din cauza problemelor cardiace. Care sunt principalele boli cardiovasculare şi cum te poti proteja

Dispozitive ce pot salva vieți

Aceste dispozitive, implantate la pacienți selecționați, pot fi salvatoare de viață prin tratarea specifică a unor tulburări de ritm cardiac cu potențial fatal, prin aplicarea unor terapii electrice direct în interiorul cavității cardiace, inclusiv aplicarea de șocuri electrice.

Dispozitivul este implantat sub tegument în zona latero – superioară a toracelui și conectat cu un electrod la o cavitate cardiacă prin accesul unei vene centrale. Intervenția este realizată de medicul cardiolog atestat în această supraspecializare, în condiții chirurgicale, iar apoi dispozitivul este setat în concordanță cu specificul pacientului și al patologiei preexistente.

,,Mă bucur că activitatea desfășurată în cadrul laboratorului, în interesul direct al pacientului, devine din ce in ce mai complexă iar numărul pacienților rezolvați local e în continuă creștere. Dacă nu de mult au fost realizate primele proceduri de cardiologie intervențională (implant de stent coronarian și periferic), actualmente numărul acestor proceduri a crescut semnificativ, de la de câteva sute de pacienți anual, la peste o mie de proceduri doar de la începutul acestui an”, explică dr. Cornel Ioan Bitea.

Citește și Atenţie la simptomele care îţi arată că poţi suferi de o boală de inimă. 4 semne timpurii că ai avea arterele înfundate

Tot mai mulți pacienți cu infarct miocardic acut sunt tratați acum

Practic, un număr tot mai mare de pacienți prezentați de urgență în serviciul cardiologie, cu diagnosticul de infarct miocardic acut, sunt tratați intervențional în laboratorul de cardiologie al spitalului, fără a mai fi necesar transferul acestora la Târgu Mureș.

Pacienții cu tulburări de ritm și conducere pot beneficia de implant de cardiostimulatoare (pacemaker) în laboratorul nostru unde, doar în ultimul an au fost realizate aproximativ 100 de astfel de implanturi, culminând cu implantul acestor cardiodefibrilatoare, procedură realizată pentru prima dată la SCJU Sibiu. În continuare sperăm să reușim o extindere a gamei de patologii cardiovasculare tratate în serviciul nostru, permanentizarea serviciului de cardiologie intervențională, în vederea rezolvării 100% a cazurilor de infarct miocardic acut pe plan local”, adaugă dr. Cornel Ioan Bitea.

Citește și CE ESTE MURMURUL CARDIAC ŞI CE BOLI GRAVE POATE ASCUNDE

 

Latest articles

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...

NEWS | Guvernul ia în calcul ridicarea stării de alertă. Toate restricţiile vor dispărea

Guvernul analizează posibilitatea de a ridica starea de alertă. Dacă starea de alertă instituită...

More like this

RECORD DE COVID| Un bărbat, pozitiv de mai bine de un an

Un bărbat din Turcia, în vârstă de 56 de ani, are cea mai lungă...

Cancerul pulmonar incipient, detectat rapid de un simplu test

La nivel naţional, cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică. Este o boală...

Combinaţia a două antivirale, eficientă împotriva COVID-19

Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au identificat o combinație de medicamente antivirale despre...